Mano kantrybės taurė trūko su naujai bandomu prastumti automobilių mokesčiu. Tiesiog kraujas užvirė apie tai sužinojus. Įveždami automobilį mes mokame PVM už jį, jei iš kokios JAV - tai dar ir importo mokesčius, registravimo mokesčius, patikros mokesčius ir dar daugybę visokių smulkių nesąmoningų mokesčių.

Toliau: pildami kurą mes sumokame akcizą už kurą, prie jo dar pridedamas PVM, tad dalį PVM mes net sumokame ne už kurą, o už akcizą. Mokestis nuo mokesčio. Kiek dar gali būti apmokestinamas šitas vienas daiktas – automobilis? Ir kokio dar Jūs norite papildomo mokesčio?

Jums dar negana visų šitų sumokamų mokesčių? Ar neatrodo, kad toks paprastas veiksmas kaip nusigauti iš taško A į tašką B yra per daug apmokestinamas? Man tai pradeda priminti baudžiavą. Valdžia tiesiog visais būdais nori atimti iš mūsų galimybę judėti, kad nebebūtume mobilūs, nes greitai kilometrai taps auksiniai.

O dabar pretekstas. Pensijų kompensavimas. Truputį prisiminkime priešistorę. Per krizę atlyginimai smuko apie 10 procentų, pensijos - apie 5 procentus, o valdininkų atlyginimai išaugo 1 procentu. Oficialiai jų atlyginimai taip pat smuko, bet jie tuos nuostolius kompensavo per premijas ir „viršvalandžius“.

Krizės metu valdininkų skaičius taip pat išaugo, gyventojų skaičius sumažėjo dėl emigracijos, valstybės paslaugų kiekis neišaugo. Todėl man niekaip iš galvos neišeina, apie kokius čia viršvalandžius ar premijas gali būti kalba. Bet valdininkai savęs nenuskriaudė per krizę. Ir kažkurią dieną pagalvojo, kad krizė jau baigiasi ir suskubo kompensuoti savo atlyginimus. Na, kadangi artėja rinkimai, tai reikia dar ir kitą didelę socialinę grupę papirkti. Tai pensininkus. Kad ir pastarieji balsuotų už reikiamus asmenis.

Na, ir kas visą šitą valdžios fiestą turi apmokėti? Ogi vidutinis dirbantis Lietuvos pilietis, važinėjantis senu „kibiru“. Kaip visiems patogu bus. Valdininkai jau savo atlyginimus kompensavosi, pensininkams taip pat kompensuos, na, o tas kvailys, kuris dirba privačiame sektoriuje, pats kaltas. Todėl ir privalo būti tuo atpirkimo ožiu, kad kiti du sluoksniai gyventų kiek galima patogiau. Priminsiu, kad krizės metu atlyginimai privačiame sektoriuje smuko labiausiai. Bet jų kompensuoti kažkaip nesiruošia niekas.

Kitas man įdomus klausimas - kada baigėsi šita krizė? Aš kažkaip pražiopsojau šitą momentą. Jei krizė baigėsi, tai tuomet nesuprantu, kam reikalingas naujas mokestis, kompensuoti pensijoms? Jei krizė baigėsi, tai esamos padėties turėtų užtekti tam, kad galėtume kompensuoti. O jei pinigų tam neužtenka, tai čia pagrindinis požymis, kad iki krizinio laikotarpio mes dar nepasiekėm.

Kitas mane dominantis klausimas - apie socialinį teisingumą ir taip vadinamą „solidarumą“. Prisimenu, kaip vienas politikas mus įtikinėjo. Turim susiveržti diržus, turim būti solidarūs ir pan. Bet dar kartą priminsiu, kad valdininkų pajamos išaugo krizės metu, o pensininkų smuko nedaug, iš tiesų dirbančiųjų pajamos smuko labiausiai. Todėl man kažkoks keistas tas solidarumas. Jis nei trupučio nekvepia jokiu solidarumu. Arba mes piliečiai ir politikai skirtingai suprantame žodį „solidarumas“.

Ir dabartiniai veiksmai taip pat labai prasilenkia su mano solidarumo supratimu. Pirmiausia savo pajamas pasigerino valdininkai, kurie ir krizės metu nevargo, ir dabar puola pagerinti pajamas mažiau nuo krizės nukentėjusiems pensininkams. O dirbantiesiems vietoj to, kad kompensuotų prarastas pajamas, dar „uždeda“ mokestį. Tas, kas labiausiai nukentėjo krizės metu, ir dabar turi kentėti bei pasistengti kitiems dviem socialiniams sluoksniams pagreitinti krizės pabaigą.

Pasakysiu atvirai: mane apėmęs siutas. Jei čia socialinis teisingumas, tuomet, manau, greitai ateis laikas patiems Lietuvos piliečiams daryti teisingumą. Mūsų politikai nėra labai gudrūs ir mąstantys. Įvykiai Ukrainoje, Balkanuose ir musulmonų kraštuose turėtų Jums priminti, kad valdžia, kurią turite, nėra amžina. Ypač turint omenyje, kad niekas Lietuvoje Jūsų valdžios nebelaiko teisėta.

Aukštas korupcijos rodiklis, žemas visuomenės pasitikėjimas valstybinėmis institucijomis, augantis šešėlis - tai tie požymiai, kurie rodo, jog visuomenė nelaiko Jūsų teisėta valdžia. Todėl tokie drąstiški Jūsų veiksmai su naujais mokesčiais „pasibaigus krizei“, gali privesti prie rimtų neramumų šalyje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!