Žada nepalikti aikštės, skelbia ultimatumus

LRT tiesioginėje transliacijoje iš Maidano pranešė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 80, tikėtina, kad jų dar daugės. Žinias apie pasirašytą susitarimą, naujienas iš Rados - apie priimtus įstatymus, J. Tymošenko atveriamus kelius į laisvę ir kt. - susirinkusi minia sutiko santūriai. Žmonės sako, kad to neužtenka - jie nesitrauks iš Maidano ir protestuos toliau, kol V. Janukovyčius nepasitrauks. Mitinguojantys pabrėžia, kad net ir to nebus gana, nes reikia bausti ne tik šalies vadovą, bet ir visus atsakingus asmenis, kurie davė leidimą šaudyti į žmones ir kitaip prisidėjo prie kruvinų įvykių Ukrainoje.

Po opozicijos lyderių pasisakymų į sceną užlipo jaunas vyras, kuris prisistatė esąs vieno iš savigynos šimtinių būrių vadas - šimtininkas. Jis pareiškė, kad nepriklauso jokioms politinėms organizacijoms, ir kad žuvo jo šimtinės narys. Jis pasipiktino opozicijos lyderių susitarimus su V. Janukovyčiumi: "Ant Janukovyčiaus rankų - žuvusiųjų kraujas, o opozicijos lyderiai sudarinėja su juo sutartis". Maidanas jį parėmė. "Jei iki rytojaus 10 val. nebus sprendimo dėl Janukovyčiaus atsistatydinimo, mes pradėsime ginkluotą šturmą". Susirinkusi minia jaunuolio kalbą palydėjo palaikymo šūksniais, tuo tarpu prieš tai scenoje kalbėjusius opozicijos lyderius nušvilpė, praneša lb.ua.

Kiek anksčiau penktadienį radikalusis judėjimas „Pravyj sektor“ („Dešinysis sektorius“) pareiškė nepasitikįs prezidento V. Janukovyčiaus pareiškimais ir ketinąs tęsti kovą su dabartine valdžia. Jie nuo scenos ir vėl kartojo, kad nesudės ginklų, kol V. Janukovyčius nepasitrauks. 

V. Klyčko atsiprašė, kad spaudė ranką V. Janukovyčiui

Patyręs minios nušvilpimą ir pamatęs, kad žmonės palaiko radikalius pasisakymus apie ultimatumus V. Janukovyčiui, opozicinės partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Klyčko grįžo į sceną ir dar kartą kreipėsi į žmones, skelbia unian.net.

Jis atsiprašė tų, kuriuos įžeidė jo susitikimas, derybos ir rankos paspaudimas prezidentui V. Janukovyčiui: „Patikėkite manimi, malonumo aš nejaučiau. Jeigu ką nors nuvyliau, atsiprašau, tačiau aš dariau viską, kad laimėtų Ukraina. Dariau viską nuoširdiai ir kiek nuo manęs priklauso, kad būtų sustabdytas kraujo praliejimas, kad šita gauja pasitrauktų.“

V. Klyčko pripažino, kad nerealu tikėtis, kad V. Janukovyčius pasitrauks taip greitai, kaip reikalauja kai kurie Maidano aktyvistai. Pasak jo, reikia stengtis palaipsniui išvaryti dabartinę valdžią.

V. Janukovyčius nesišypsojo

Pasak „Reuters“ korespondento, stebėjusio susitarimo pasirašymą, V. Janukovyčius per kelias minutes trukusią ceremoniją nesišypsojo. Pasirašymas įvyko po to, kai V. Janukovyčius paskelbė, jog bus skelbiami pirmalaikiai rinkimai, formuojama tautos vienybės vyriausybė ir sumažinamos prezidento galios.

Nuo opozicijos susitarimą pasirašė trijų opozicinių frakcijų Aukščiausiojoje Radoje vadovai: Vitalijus Klyčko, Arsenijus Jaceniukas ir Olehas Tiahnybokas. Akto pasirašymo liudininkais buvo ES pasiuntiniai: Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Radoslawas Sikorskis ir Frankas Walteris Steinmeieris bei Prancūzijos URM Europos žemyno departamento vadovas Ericas Fournier.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“ reporterio, O.Tiahnybokui pasiūlius, prieš pasirašymo ceremoniją tylos minute buvo pagerbti žuvusieji ketvirtadienį per susirėmimus. Ceremoniją taip pat stebėjo Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Kliujevas, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas, URM vadovas Leonidas Kožara, užsienio šalių ambasadoriai.

Prezidentas V.Janukovyčius anksčiau išplatino pareiškimą, kuriame nurodoma, kad padėties sureguliavimui šalyje jis inicijuoja 2004-ųjų metų konstitucijos grąžinimą ir skelbia apie naujus prezidento rinkimus. Prezidentas taip pat paragino pradėti tautos pasitikėjimo vyriausybės formavimą.

Kaip anksčiau dieną nurodė interneto leidinys „lb.ua“, penktadienio naktį pasiektos preliminarios sutarties dokumente yra pažymima, kad per 48 val. po šio susitarimo parafavimo bus priimtas, pasirašytas ir paskelbtas specialus įstatymas, kuriuo bus atnaujintas 2004 metų konstitucijos galiojimas. Pasirašiusieji taip pat įsipareigoja per 10 dienų suformuoti tautos vienybės koaliciją. Konstitucinė reforma, kuria būtų subalansuoti prezidento, vyriausybės ir parlamento įgaliojimai, būtų pradėta iškart ir užbaigta 2014 metų rugsėjį. Prezidento rinkimai būtų surengti iškart po naujos konstitucijos priėmimo ir ne vėliau kaip 2014 metų gruodį. Be to, būtų priimti nauji rinkimų įstatymai ir paskirti nauji Centrinės rinkimų komisijos nariai.

Pastarojo meto smurto aktų tyrimas vyktų stebint valdžiai, opozicijai ir Europos Tarybai. Valdžia ir opozicija taip pat turėtų susilaikyti nuo jėgos naudojimo, o neteisėti ginklai per 24 val. po susitarimo įsigaliojimo turėtų būti atiduoti Vidaus reikalų ministerijos organams.

Rada nubalsavo dėl Konstitucijos

Ukrainos Rada grąžino 2004 m. Konstituciją ir apribojo prezidento galias, parlamentui suteikiama teisė skirti pagrindinius ministrus.

Sugrįžimui prie senosios konstitucijos pritarė 386 deputatai; iš viso Aukščiausiojoje Radoje yra 450 parlamentarų.

Po kurio laiko Ukrainos Aukščiausioji Rada pasinaudojo savo galiomis - atleido vidaus reikalų ministrą Vitalijų Zacharčenką nuo užimamų pareigų. Kaip skelbia UNIAN korespondentas, už tokį sprendimą balsavo 332 deputatai iš 388, kurie buvo užsiregistravę posėdžių salėje. Už tokį žingsnį balsavo 69 „Regionų partijos“, 88 „Tėvynės“, 41 „Udar“, 36 „Svoboda“, 32 Ukrainos komunistų partijos ir 66 jokiai frakcijai nepriklausantys deputatai. Pristatydamas nutarimo projektą, partijos „Tėvynė“ pirmininkas Arsenijus Jaceniukas sakė, kad šis sprendimas įsigalios nuo pat jo priėmimo momento.

Priimtas J. Tymošenko palankus įstatymas

Aukščiausioji Rada balsavo, kad būtų pakeistas įstatymas ir įkalintoji buvusi premjerė Julija Tymošenko būtų paleista į laisvę. Už tai balsavo 310 iš 365 dalyvavusių deputatų, praneša unian.net.

Jie balsavo už „įgaliojimų viršijimo“ įstatymo dekriminalizavimą; pagal šį įstatymą J.Tymošenko 2010 metais buvo nuteista kalėti septynerius metus.

Naująjį dokumentą dar turi pasirašyti Ukrainos prezidentas, tada jis įsigalios.

Buvusios premjerės advokatas Serhijus Vlasenka sako, kad, parlamentui priėmus šį įstatymą, dar prireiks ir atitinkamos teismo nutarties.

„Tymošenko išlaisvinimui dar reikia teismo sprendimo“, – sakė jis penktadienį žurnalistams. S.Vlasenka dar patikslino, kad teismo sprendimo prireiks, kai Aukščiausiosios Rados penktadienį priimtas įstatymas įsigalios; tik po teismo sprendimo J.Tymošenko išeis į laisvę.

Teismui priėmus teigiamą sprendimą, nebebus jokio pagrindo tęsti buvusios premjerės įkalinimą, pažymėjo advokatas.

Ukrainos buvusios ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko teta Antonina Uljachina tikisi, kad jos dukterėčia laisvę išvys kovo 1 dieną – iki to laiko įmanoma atlikti visas reikalingas juridines procedūras.

„Jeigu šiandien priimtą įstatymą iš karto pasirašys (Rados pirmininkas Volodymyras) Rybakas, paskui (prezidentas Viktoras) Janukovyčius, ir (įstatymas) bus paskelbtas laikraštyje „Uriadovyj Kurjer“, advokatai tą pačią dieną pateikia dokumentus į koloniją, ir Julija Volodymyrovna išeina į laisvę“, – aiškino naujienų agentūrai „Interfax“ A.Uljachina penktadienį, kai parlamentas jau buvo priėmęs įstatymą dekriminalizuoti straipsnius, pagal kurios J.Tymošenko nuteista kalėti septynerius metus.

Visai įmanoma, kad išlaisvinimas įvyks kovo 1 dieną.

Aukščiausioji Rada taip pat kiek anksčiau priėmė vadinamąjį Amnestijos įstatymą. Pagal jį bus draudžiama persekioti žmones dėl įvykių, vykusių taikių susirinkimų organizavimo metu, praneša unian.net

Tai reiškia, kad bus atsisakoma visų kaltinimų asmenims, kurie yra sulaikyti arba kuriems gresia sulaikymas dėl dalyvavimo protestuose. Šitai numatyta ES tarpininkautame susitarime tarp prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos lyderių.

Paskelbtas susitarimo dėl krizės sureguliavimo Ukrainoje tekstas

Ukrainos prezidento svetainėje skelbiamas visas valdžios ir opozicijos susitarimo dėl krizės sureguliavimo Ukrainoje tekstas.

Dokumentą sudaro šie punktai:

1 . Per artimiausias 48 valandas po šio susitarimo pasirašymo bus priimtas, pasirašytas ir paskelbtas specialusis įstatymas, kuris atkurs 2004 metų Ukrainos Konstituciją su pataisomis, kurios buvo padarytos tuo laikotarpiu. Šį dokumentą pasirašę asmenys išreiškia savo ketinimus per 10 dienų sudaryti koaliciją ir suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę.

2 . Konstitucinė reforma, kuri sureguliuos prezidento, vyriausybės ir parlamento įgaliojimus, bus pradėta nedelsiant ir užbaigta 2014 metų rugsėjį.

3 . Prezidento rinkimai įvyks iš karto po to, kai bus patvirtinta naujoji Ukrainos Konstitucija, bet ne vėliau kaip 2014 metų gruodį. Bus priimtas naujas Rinkimų įstatymas, taip pat suformuota nauja Centrinės rinkimų komisijos sudėtis. Tai bus daroma proporciniu pagrindu, remiantis ESBO bei Venecijos komisijos taisyklėmis.

4 . Pastarojo meto veiksmų tyrimas bus atliekamas stebint valdžiai, opozicijai ir Europos Tarybai.

5 . Valdžia neskelbs nepaprastosios padėties. Valdžia ir opozicija susilaikys nuo jėgos priemonių taikymo.

Ukrainos Aukščiausioji Rada priims trečią įstatymą dėl atleidimo nuo atsakomybės, kuris bus taikomas tiems patiems pažeidimams, kaip ir 2014 metų vasario 17 dienos įstatymas.

Abi pusės dės visas pastangas, kad normalizuotų gyvenimą miestuose ir kaimuose, atlaisvindamos administracinius ir visuomeninius pastatus bei užblokuotas gatves, skverus ir parkus.

Neteisėti ginklai per 24 valandas nuo aukščiau nurodyto specialiojo įstatymo (šio susitarimo 1 punktas) įsigaliojimo momento turi būti perduoti Ukrainos vidaus reikalų ministerijos organams.

Po nurodyto periodo visiems neteisėtų ginklų nešiojimo ir turėjimo atvejams bus taikomi galiojantys Ukrainos įstatymai. Opozicijos ir valdžios jėgos nutrauks susipriešinimo poziciją. Valdžia teisėtvarkos jėgas naudos tik fizinei valdžios organų pastatų apsaugai.

6 . Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos užsienio reikalų ministrai ir Rusijos federacijos prezidento specialieji atstovai ragina nutraukti bet kokio pobūdžio smurtą ir susipriešinimą.

ES ministrams pavyko gauti protestuotojų palaikymą 

Europos Sąjungos ministrai penktadienį sulaukė tarybos, atstovaujančios protestuotojams Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, palaikymo sutarčiai dėl krizės sprendimo, sakė vienas ES diplomatų.

Lig šiol protestuojančiųjų nepritarimas buvo pagrindinė kliūtis sutarčiai tarp opozicijos ir prezidento Viktoro Janukovyčiaus, kuris sutiko, kad būtų rengiami pirmalaikiai prezidento rinkimai.

Tačiau, pasak naujienų agentūros „Interfax“, vienas opozicijos lyderių Olehas Tiahnybokas sakė, kad sutartis galios tik su sąlyga, jei bet kurioje laikinojoje vyriausybėje nebus dabartinio vidaus reikalų ministro ir generalinio prokuroro.

Kito opozicijos lyderio, Vitalijaus Klyčko, atstovė sakė, kad visi opozicijos vadovai dabar yra prezidentūroje pasirengę pasirašyti sutartį.

Jėgos struktūros palieka Aukščiausiosios Rados prieigas

Jėgos struktūrų pareigūnai apie 14 valandą pradėjo rinktis mantą ir krautis ją į milicijos autobusus, kurie vienas po kito palieka Hruševskio gatvę, praneša zn.ua.

Vidaus reikalų pareigūnai, paskutinėmis paromis buvę Ukrainos Aukščiausiosios Rados prieigose, skubiai kraunasi į autobusus ir išvažiuoja.

Pareigūnai apie 14 valandą pradėjo rinkti savo mantą, krautis viską į milicijos autobusus, kurie palieka Hruševskio gatvę. Autobusai juda gatve link „Arsenalo“ metro stoties.

Anksčiau šalia parlamento pastato stovėjo dvi vandens patrankos, kurios taip pat jau išvažiavo.

„Batkivščina“ („Tėvynė“) frakcijai atstovaujantis liaudies deputatas Vladimiras Arjevas negalėjo atsakyti į žurnalistų klausimus, kodėl jėgos struktūros paliko teritoriją aplink Aukščiausiąją Radą ir link jos vedančias gatves.

„Mes kol kas nežinome. Jie taip greitai išvažiavo iš čia, į klausimus „kodėl“ neatsakė“, - patikino V. Arjevas.

Vis dėlto, Hruševskio gatvėje tarp parlamento ir vyriausybės pastato kol kas tebestovi dvi vandens patrankos ir keletas krovininių automobilių, tačiau nei šalia jų, nei mašinų kabinose teisėsaugininkų nėra.

Priminsime, kad Aukščiausiosios Rados pirmininkas Vladimiras Rybakas pasirašė išvakarėse skubiai sušauktame Rados posėdyje priimtą nutarimą, draudžiantį naudoti šaunamuosius ginklus Kijeve ir numatantį vidaus kariuomenės ir ginkluotųjų pajėgų išvedimą į nuolatinės dislokacijos vietas.