Ši mėsa laikoma dietine, be to, vadinama čempione pagal joje esančių baltymų kiekį. Triušienoje yra net 21 proc. žmogui būtinų baltymų, čia ji lenkia net vištieną, nuo seno vertintą kaip dietinę. Be to, šios mėsos baltymų žmogaus organizmas įsisavina net 90 proc., tuo tarpu jautienos baltymų tik 60 proc.

Triušiena riebesnė nei vištiena, bet joje labai mažai cholesterolio ir gausu naudingų organizmui polinesočiųjų rūgščių omega-3.

Triušienoje yra daugiau vitaminų ir mineralų nei kitose mėsos rūšyse. Joje yra vitaminų B6, B12, PP, daug geležies, fosforo ir kobalto, nemažai mangano, floro ir kalio. Didžiulis šios mėsos pliusas yra tai, kad joje nėra alergenų. Todėl ji rekomenduojama net labai mažiems vaikams.

Dažniausiai triušis sukapojamas gabalais ir troškinamas su visais kaulais. Labai gerai prieš troškinant triušį apkepti svieste su aliejumi, nes vien tik sviestas ima greitai degti.

Galima visą triušį kepti orkaitėje. Galima atskirti mėsą nuo kaulų ir gaminti kepsnius, bet išpjaustyti triušio filė nėra taip lengva kaip, pavyzdžiui, vištienos.

Verta žinoti:

Pagrindinė taisyklė, gaminant triušieną, - mėsą reikia mirkyti 6-10 valandų. Tam naudojamas šaltas vanduo ir actas (šaukštelis litrui vandens) arba pienas. Jeigu mirkote vandenyje, jį periodiškai reikia keisti. Po tokios “procedūros” mėsa tampa minkšta ir nebeturi specifinio kvapo.

Grietinėlėje troškinta triušiena su rozmarinu

Reikės:

1 kg triušienos,
200 g neriebios grietinėlės
2 svogūnų,
3 morkų,
3 šakelių rozmarino,
3 skiltelių česnako,
druskos, pipirų, aliejaus – pagal skonį.

Triušį supjaustykite gabalais. Svogūną supjaustykite smulkiai, morką sutarkuokite stambiai. Mėsą apkepkite aliejuje. Suberkite svogūnus ir truputį patroškinkite. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite morkas. Sudėkite rozmariną, viską gerai išmaišykite, pagardinkite prieskoniais, įpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite 20 min. Po to sudėkite česnaką ir supilkite grietinėlę. Išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 30-40 min.