Teisėjų valstybinių pensijų įstatymo pataisas, kurios lemtų šių pensijų mažėjimą, yra parengusi Teisingumo ministerija.

"Mes įžvelgiame šio projekto nuostatų prieštaravimus jau suformuotai Konstitucinei doktrinai, o tai reiškia Konstitucijai. Kalbu apie numatytą jau paskirtų ir gaunamų pensijų mažinimą, numatytą pereinamąjį laikotarpį ir ženklų mažinimą. Mes tikrai nematome tokios galimybės pagal konstitucinę doktriną", - spaudos konferencijoje penktadienį sakė G.Kryževičius.

Jis posėdyje penktadienį sulaukė teisėjų tarybos narių raginimo kreiptis į KT.

"Čia nėra kreipimasis dėl to, kad būtų išaiškinta, ar projekto nuostatos atitinka Konstituciją. Žinoma, kad tai neįmanoma", - sakė G.Kryževičius, svarstantis galimybę prašyti KT išaiškinimo, kad "būtų pašalintos bet kokios abejonės, ar iš tiesų mes esame teisūs".

"Aš kalbu ne apie projekto aiškinimą - aš kalbu apie tai, kad mes turime tiksliai žinoti konstitucinės doktrinos kai kuriuos elementus teisėjų socialinių garantijų požiūriu", - aiškino jis.

Į pensiją išėjusiems teisėjams šiuo metu mokama ne tik senatvės pensija, bet ir teisėjų valstybinė pensija. Jos dydis apskaičiuojamas pagal teisėjų paskutinių penkerių metų darbo užmokesčio vidurkį ir priklauso nuo to, kiek metų asmenys dirbo teisėjais. Maksimalus šios pensijos dydis - 45 proc. algos vidurkio. Tokio dydžio pensija mokama asmenims, įgijusiems ne mažesnį kaip 20 metų teisėjo darbo stažą.

Pataisomis siūloma atsisakyti paskutinių penkerių metų darbo užmokesčio vidurkio, kaip teisėjų valstybinės pensijos skaičiavimo bazės, ir pakeisti jį Valstybinių pensijų įstatyme numatyta valstybinių pensijų baze. Šiuo meru Vyriausybės nustatytas bazės dydis yra 200 litų. Pensija būtų apskaičiuojama šį dydį dauginant iš įvairiuose teismuose dirbtų metų skaičiaus ir atitinkamų koeficientų sumos.

Pataisų rengėjai teigia, kad pagal jų teikiamą formulę teisėjams mokamos valstybinės pensijos vidutinis dydis neviršys vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, kuris praėjusių metų trečiąjį ketvirtį siekė 2305 litus.

Kaip neseniai rašė "Lietuvos žinios", Nacionalinės teismų administracijos (NTA) duomenimis, maksimali pernai paskirtos teisėjų valstybinės pensijos suma siekia 4989 litus.

NTA svetainėje skelbiama, kad 2013 trečiąjį ketvirtį teisėjų valstybines pensija gavo 113 asmenų, vidutinis mėnesinis išmokėtos teisėjų valstybinės pensijos dydis buvo 2231,71 lito (paskirtos - 2780,02 lito).