Į DELFI kreipusis skaitytoja piktinosi, kad pirko žuvį, o penktadalį kainos sumokėjo už vandenį. Tai, pasak jos, ji pastebėjo įsigijusi „Vičiūnų“ grupės valdomos įmonės UAB „Baltic Fish Export“ parduodamą šaldytą menkių filė.

„Etiketėje buvo nurodytas svoris: grynoji masė - 1000 g, grynoji žuvies masė – 800 g. Mano nuostabai, pasvėrus atšildytą žuvį svarstyklės rodė tik 620 g. Taigi, vanduo šioje pakuotėje svėrė 380 g. Nufotografavusi šiuos faktus nusprendžiau kreiptis į įmonės vadovus, kad galbūt jie paaiškintų, kodėl perkant žuvį reikia apie 20 procentų kainos sumokėti už vandenį?“, - rašė ji.

Nors, pasak DELFI skaitytojos, susisiekti su įmonės atstovais paprasta nebuvo, jis gavusi atsakymą nuo įmonės kokybės vadybininkės, kuriame prisegta instrukcija su įmonės spaudu, kaip teisingai atšildyti žuvį. Pagal ją paaiškėjo, kad žuvies svoris buvo mažesnis nei nurodyta ant pakuotės, nes ją atšildžius kitu būdu nei nurodyta, iš žuvies ištekėjo jos syvai. Skaitytojos teigimu, jai buvo nurodyta, kad „akcentuojame, kad nustatyti šaldytos žuvies glazūros kiekį būtina tik nuplauti glazūrą po tekančiu vandeniu, o ne visiškai atšildžius produktą, kadangi tada turite ne tik glazūros nuostolį, bet tuo pačiu ir žuvies syvų ištekėjimą....“

„Bet tokios instrukcijos tikrai nėra nurodyta ant produkto pakuotės. Jei būtų parašyta, kad pakuotę sudaro: grynoji masė 1000 g, vanduo 200 g, žuvies syvai – 180 g, žuvis – 620 g, aš tikrai nebūčiau pirkusi šios produkcijos“, - rašė DELFI skaitytoja.

DELFI susisiekus su UAB „Baltic Fish Export“ Kokybės vadybininke Daiva Gudeikaite, ji paaiškino, kodėl ant pakuotės buvo nurodytas 800 g svoris.

„Informuojame, kad vadovaudamiesi teisės aktais, kurie reglamentuoja maisto produktų ženklinimą, etiketėje mes nurodome: bendrą produkto svorį ir grynąjį produkto svorį be glazūros. Šiuo konkrečiu atveju, produkto etiketėje buvo nurodyta grynoji masė 1000 g ir grynoji žuvų masė 800g. Nė vienas šaldytos žuvies gamintojas nenurodo sausųjų medžiagų kiekio, kuris nustatomas laboratoriniais tyrimais“, - teigė D. Gudeikaitė.

Pasak įmonės atstovės, vartotojų aiškumui pagal naujausią Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011, nuo 2014 m. gruodžio 13 d., įvedamas naujas ženklinimas ženklinant glazūruotus užšaldytus žuvininkystės produktus turės būti nurodomas tik glazūruotų produktų grynasis svoris be glazūros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)