Kaip pasakojo Ventės rago ornitologijos stoties direktorius Vytautas Jusys, jie kartu su kolega Vytautu Eigirdu retą paukštį pastebėjo visai netikėtai – vykdami į mišką šakų voratinkliniams tinklams.

„Pastebėjom ant laidų, šalia stulpo tupintį įdomų paukštį. Pasirodė, kad tai raiboji pelėda. Per 20 minučių mums bestebint, per du kartus tris pelėnus pagavo,“ – pasakojo V. Jusys.

Ornitologai, tikėdamiesi pagauti paukštį ir jį sužieduoti, išvyko ir grįžo į tą pačią vietą su specialiu tinklu.

„Pasistatėm voratinklinį tinkliuką ir vos per dešimt minučių pelėdą pagavome. Ji pasigavo pelę, nepastebėjo tinklo ir tiesiai mums įkliuvo, net pelė liko įstrigusi,“ – apie pelėdos gaudymą kalbėjo ornitologas.

Sužieduotas paukštis buvo paleistas. Bet pasak V. Jusio, pelėda dar yra toje pačioje vietoje, todėl ornitologai planuoja padaryti daugiau šio retai į Lietuvą užklystančio paukščio nuotraukų.

Raiboji pelėda yra paplitusi Eurazijos ir Šiaurės Amerikos šiaurinėse dalyse. Europoje šie paukščiai peri Suomijoje, Karelijoje, Norvegijoje, todėl į mūsų šalį atskrenda tik retkarčiais.

Pasak Ventės rago ornitologijos stoties direktoriaus V. Jusio, Latvijoje šios pelėdos pastebimos kiek dažniau, o Estijoje vien šiais metais būta apie 30 stebėjimų.

Šis raibosios pelėdos pastebėjimas Lietuvoje buvo tik 16-asis nuo stebėjimų pradžios. Tai taip pat buvo vos antra mūsų šalyje sužieduota raiboji pelėda.