Leidinys „Daily Telegraph“ išsiaiškino, kad pietų Londone nagrinėjama vergovės byla, kurios du įtariamieji aštuntajame dešimtmetyje vadovavo komunistinei grupuotei, garbinusiai Kinijos lyderį pirmininką Mao.

Vyras ir žmona, kilę iš Indijos ir Tanzanijos, buvo suimti praėjusią savaitę. Įtariama, kad jie daugiau nei tris dešimtmečius tris moteris prieš jų valią laikė nelaisvėje. Spėjama, kad moterys buvo mušamos, patyrė emocinę prievartą, o išeiti iš Brikstone esančio buto galėdavo tik kontroliuojamos.

Sutuoktiniai, kuriems abiem dabar po 69 metus, į Didžiąją Britaniją atvyko septintajame dešimtmetyje ir netrukus užmezgė santykius su keliomis kraštutinių kairiųjų pažiūrų grupėmis, kurios buvo žinomos policijai ir saugumo tarnyboms.

Praėjusį mėnesį 57 metų airė moteris susisiekė su „Freedom Charity“ ir pranešė, kad ji ir dar dvi moterys laikomos vergovėje. Minėta organizacija, bendradarbiaudama su policija, skambinusią airę bei 69 metų malaizietę ir trisdešimtmetę britę nugabeno į saugią vietą.

Praėjusią savaitę sostinės policijos prekybos žmonėmis skyriaus detektyvai įsiveržė ir suėmė sutuoktinių porą, kuri ir po moterų išlaisvinimo buvo likusi bute.

Policijos pareigūnai situaciją apibūdino kaip unikalią ir pripažįsta, kad įtariami pagrobėjai moterų nebuvo fiziškai suvaržę. Jie teigia, jog atliekant „labai sudėtingą“ tyrimą bandoma suvokti tuos „nematomus antrankius“, kurie neleido moterims palikti grupuotės.

„Daily Telegraph“ išsiaiškino, kad praėjusią savaitę suimta pora buvo gerai žinoma policijai. Ji 1974 metais įsteigė pagarsėjusią komunistinę grupuotę, abu dėl politinės veiklos atliko įkalinimo bausmes.

Pietų Londone esančiame Brikstone įsikūrusi pora siekė verbuoti moteris iš kitų kraštutinių kairiųjų pažiūrų grupuočių ir ragino jas dalyvauti „revoliuciniame darbe“. Organizacija spausdino politines brošiūras, kuriose buvo reikalaujama Vakarų kapitalizmo žlugimo, taip pat rengė paskaitas bei filmų peržiūras.

1978 metais policija surengė reidą jų patalpose, buvo suimta keturiolika organizacijos narių, tarp jų ir du jų lyderiai, kurie vėliau buvo įkalinti dėl policijos pareigūno užpuolimo. Kai organizacijos štabas buvo likviduotas, manoma, kad ji susiskaldė ir du grupuotės vadovai su savo pasekėjais neteisėtai apsigyveno viename Brikstono namų. Vėliau Lambeto taryba organizacijai suteikė socialinį būstą ir jie persikėlė į didesnį namą Hernė Hile.

Tuometinė jų kaimynė pasakoja, kad ten keletas žmonių gyveno apie šešerius metus, kol 2003-aisiais išsikėlė. Moters teigimu, tame name žmonės gyveno labai uždarai, išeidavo iš jo tik grupėmis.

Savo vardo atskleisti nepanorusi moteris pasakoja: „Pamenu, kad trys ar keturi žmonės gyveno ten apie penkerius ar šešerius metus. Pamenu, kad indas vyras vesdavosi moteris apsipirkti. Jis visada ryšėdavo kaklaraištį. Kito vyro ten nebuvo. Taip pat buvo aukšta liekna baltaodė moteris ir dar viena neaukšta azijietė. Jos niekada nekalbėjo. Mes nuolat matydavome juos išeinančius ir įeinančius su pirkiniais, bet jie niekada nekalbėjo“.

„Vieną dieną atėjo policija ir pranešė, kad vyresnioji moteris iškrito pro langą ir mirė. Jie paklausė, ar aš ką nors mačiau. Atsakiau neigiamai ir jie pas mane daugiau negrįžo“, - toliau prisimena kaimynė.

Policijos vadovas Steve'as Rodhouse'as, vadovaujantis įtariamos vergovės tyrimui, patvirtino, jog dvi vyresniosios moterys susipažino su sutuoktinių pora politinėje grupuotėje.

Jis pasakojo: „Mes manome, kad dvi nukentėjusiosios susipažino su įtariamuoju vyru Londone per bendrą politinę ideologiją ir gyveno kartu kaip kolektyvas. Kažkaip tam kolektyvui atėjo galas ir tos moterys nebenorėjo gyventi su įtariamaisiais. Mes bandome išsiaiškinti, kaip nutiko, kad tos moterys taip gyveno tris dešimtmečius, tačiau manome, kad visų aukų gyvenimuose netrūko emocinės ir fizinės prievartos“.

Sutuoktiniai už užstatą paleisti iki sausio, tačiau jiems neleista grįžti į trijų miegamųjų butą, kur iki tol gyveno.