Buvo atlikti trys eksperimentai. Jų metu mokslininkai analizavo, kaip vyro šypsena veikia moters nuomonę apie jį ir jos kūno kalbą.

Vyrui užimant dominuojantį vaidmenį (eksperimento metu vyrams buvo nurodoma, kaip reikia elgtis), moteris buvo labiau linkusi jam paklusti, jeigu jis jai nusišypsodavo. Moterys buvo linkusios tokiems vyrams paklusti, net jeigu jie vėliau ir pasakydavo akivaizdžiai seksistinę repliką.

Ispanijos Granados universiteto mokslininkai, atlikę tyrimą, taip pat išsiaiškino, jog vyrų šypsenos sulaukusių moterų kūno kalba taip pat tapdavo nuolankesnė. Mokslininkai tvirtina: priežastis, keičianti moterų elgseną, yra „vyrų parodyta šiluma“.

Kūno kalbos ekspertė Patti Wood teigia, jog tyrimo rezultatai yra nors ir netikėti, tačiau pagrįsti: seniai žinoma tiesa, kad moterys, priimdamos sprendimus, daugiau nei vyrai kliaujasi kūno kalba.

„Net jeigu kūno kalba byloja viena, o žodžiai – visai ką kitą, moteris daugiau kliausis kūnu. Jeigu pamatys šypseną, toks žmogus jai pasirodys draugiškas“, - teigia specialistė.

P. Wood moterims, nenorinčioms, kad jomis būtų manipuliuojama (ypač darbo vietose), pataria: turite aiškiai žinoti, ko norite iš vieno ar kito vyro.

Specialistės teigimu, taip bus galima lengviau suvaldyti savo kūno kalbą ir bendravimo manierą, patirti mažiau streso.

Dar vienas patarimas, kaip atsipalaiduoti – nevenkite akių kontakto ir mažiau šypsokitės pati.

Jungtinėse Valstijose dirbanti P. Wood sako: „Besišypsančios moterys atrodo labiau pažeidžiamos. Jeigu norite pasakyti ką nors svarbaus ir šypsotės, kad ir ką sakytumėte, jūsų pozicija atrodys silpnesnė“.

Kūno kalbos specialistė pataria moterims kontroliuoti savo elgseną ir kūno kalbą, o ne vien reaguoti į konkretaus vyro siunčiamus signalus.

„Pirmiausia reaguokite į verbalinį bendravimą. Jeigu vyras pasakys ką nors, kas jums pasirodys seksistiška, tačiau jūs šyptelėsite, pasiųsite žinutę, jog tokia mintis jūsų netrikdo“, - konstatuoja P. Wood.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)