Lietuva, kuri buvo vienintelė pretendentė Rytų Europos grupėje, per balsavimą Generalinėje Asamblėjoje surinko 187 balsus. Iš viso Jungtinėms Tautoms priklauso 193 valstybės.

Lietuva bus viena iš 10 nenuolatinių narių 2014 ir 2015 metais. Saugumo Taryboje Jungtinės Valstijos, Kinija, Rusija, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinės narės, jos turi veto teisę.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad po pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai tai bus „naujas garbingas iššūkis ir įsipareigojimas visai tarptautinei bendruomenei“.

„Tapusi JT Saugumo Tarybos nare, Lietuva dalyvaus svarbiausių sprendimų, susijusiu su globaliu saugumu, priėmime. Po pirmininkavimo ES Tarybai tai naujas garbingas iššūkis ir įsipareigojimas visai tarptautinei bendruomenei“, - teigė D.Grybauskaitė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Į Saugumo Tarybą ketvirtadienį taip pat išrinktos Čilė, Saudo Arabija, Čadas ir Nigerija. Rinkimuose intrigos nebuvo, visos šios valstybės buvo deleguotos savo regioninių grupių iš anksto ir surinko daugiau nei po 170 balsų.

Saugumo Tarybą sudaro penkiolika Jungtinių Tautų narių. Tai yra vienintelė institucija, kuri pagal tarptautinę teisę gali sankcionuoti karinės jėgos panaudojimą. Sprendimai priimami devynių balsų dauguma.

Taryboje pastaruoju metu buvo priimti svarbūs sprendimai dėl Sirijos cheminio ginklo ar karinės jėgos panaudojimo Libijoje.

Lietuva yra pirmoji Baltijos valstybė, išrinkta į Saugumo Tarybą.

Vieną pirmininkavimą keis kitas

Vos perdavusi Europos Sąjungos (ES) Tarybos vairą, Lietuva nuo kitų metų sausio 1 dienos pradės pirmininkauti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai.

Į svarbiausią tarptautinę saugumo struktūrą dvejiems metams ketvirtadienį išrinktai Lietuvai 15 valstybių narių darbo organizavimo pareiga tenka pagal abėcėlę, BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Ne tik tapome nariais dvejiems metams, bet nuo kitų metų sausio 1 dienos mėnesį laiko pirmininkausime Saugumo Tarybai - ši pareiga tenka pagal abėcėlę. Taigi jau kitą dieną, kai baigsis pirmininkavimas ES Tarybai, prasidės pirmininkavimas JT Saugumo Tarybai“, - BNS telefonu iš Niujorko sakė ministras.

Lietuva per balsavimą Generalinėje Asamblėjoje surinko 187 balsus - daugiausia iš penkių išrinktų narių. Iš viso Jungtinėms Tautoms priklauso 193 valstybės.

„Patekome į pasaulinę politikos lygą. To siekia daugelis valstybių“, - po balsavimo BNS sakė L.Linkevičius.

Ministras pabrėžė, kad narystė Saugumo Taryboje padidins Lietuvos matomumą, kurį bus galima išnaudoti plėsti ekonominius ir kultūrinius ryšius, tačiau kartu teigė, jog pareigoms būtina atsakingai ruoštis.

„Privalome labai stipriai ruoštis. Saugumo Tarybos įgaliojimai yra didžiuliai, jos sprendimai privalomi visoms šalims, Saugumo Taryba patvirtina sankcijas, jėgos panaudojimą, jeigu to reikia, sankcionuoja operacijas, svarsto krizinius kilusius klausimus“, - teigė jis.

Premjeras A.Butkevičius išrinkimą pavadino diplomatų ilgo darbo rezultatu.

„Dabar Lietuvos uždavinys - sėkmingai įgyvendinti įsipareigojimus, kurie mums patikėti, tapus JT Saugumo Tarybos nenuolatine nare: stiprinti tarptautinį saugumą“, - pranešime spaudai teigė premjeras.

Narystės Saugumo Taryboje Lietuva siekė nuo 1996 metų, kai pirmą kartą oficialiai pateikė paraišką užimti Rytų Europos šalių valstybių grupei skiriamą vietą.

Lietuvos diplomatijos pripažinimas

Lietuvos išrinkimas į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą rodo tarptautinės bendrijos pasitikėjimą Lietuvos diplomatija, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

Politikos ekspertas pažymėjo, kad Lietuva paprastai pirmoji iš Baltijos šalių gauna svarbius diplomatinius darbus, o Vilniaus pirmininkavimas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) bei Europos Sąjungos (ES) Tarybai sulaukė gerų vertinimų.

„Tai pripažinimas, kad Lietuva diplomatinius darbus atlieka pakankamai gerai ir galima ja pasitikėti. Buvo plačiai reiškiamas pasitenkinimas, kai Lietuva pirmininkavimo ESBO, pirmininkavimas Europos Sąjungai (ES) laikomas gana sėkmingu, nors jis dar nesibaigė“, - BNS ketvirtadienį sakė K.Girnius.

„Lietuva yra laimėjusi pasitikėjimą. Iš Baltijos šalių ji pirmoji gauna daugumą tokių pareigybių“, - teigė jis.

K.Girniaus teigimu, Lietuva gali sėkmingai išnaudoti glaudesnį bendradarbiavimą, kuris bus su JT Saugumo Tarybos nuolatinėmis narėmis Jungtinėmis Valstijomis, Prancūzija ir Didžiąja Britanija.

„Būdama Saugumo Tarybos nare dvejus metus Lietuva turės daug bendradarbiauti su JAV, Prancūzija ir Didžiąją Britanija. Tai gali duotų gerų rezultatų Lietuvai. Svarbiais klausimais Lietuva bus kviečiama į diskusijas, kur kitaip jai netektų dalyvauti. Lietuvos parama kai kada bus svarbi, nes ne visos Saugumo Tarybos šalys yra liberalios - pavyzdžiui, narėmis yra Nigerija, Čadas, Saudo Arabija. Argentina taip pat nėra pernelyg draugiškai nusiteikusi Amerikai“, - sakė K. Girnius.

Lietuva ESBO pirmininkavo 2011 metais, o ES Tarybos pirmininke yra šių metų antrąjį pusmetį.

Nebūsime tik statistai

Į svarbiausią už pasaulio saugumą atsakingą organizaciją - Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, nenuolatine nare dviem metams išrinkta Lietuva žengia be jokių nevisavertiškumo kompleksų dėl savo dydžio, patikino užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ragindamas ir verslininkus išnaudoti šią galimybę, kuri didins šalies matomumą pasaulyje.

„Neturime (nevisavertiškumo kompleksų - ELTA), šiuo metu tarp ES nenuolatinių narių yra žymiai mažesnė valstybė už Lietuvą - Liuksemburgas. Jie tikrai nejaučia jokio diskomforto šiuo požiūriu.

Lietuva nebus tik statisto vaidmeny, mes, manau, turėsime ir konkrečių įsipareigojimų. Dar anksti apie juos kalbėti, yra įvairios darbo grupės, kuriomis rūpinasi Saugumo Tarybos šalys narės. Reikia labai ruoštis šitam darbui. Taip jau sutapo, kad po pirmininkavimo ES jau kitą dieną mėnesį pirmininkausime JT Saugumo Tarybai“, - telefoniniame interviu naujienų agentūrai ELTA iš Niujorko sakė L. Linkevičius.

Lietuva balsavime surinko 187 balsus, kai iš viso įmanoma surinkti 193, jei balsuoja visos narės. Ir tai yra daug daugiau nei būtina, norint patekti į Saugumo Tarybą.

Lietuvos diplomatijos vadovas tokį rezultatą vadino maloniu netikėtumu. Lietuvą palaikė netgi daugiau valstybių nei tų, su kuriomis mūsų šalis yra užmezgusi diplomatinius santykius. Tokių yra 173.

„Tai rodo, kad potencialas yra didelis, ir mes turime jį išnaudoti. (&) Tai yra žinia visiems Lietuvos žmonėms, mūsų šalis taps labiau matoma, solidesnė”, - kalbėjo L. Linkevičius pažymėdamas, kad tai reikia išnaudoti ir kultūriniu, ir ekonominiu požiūriais.

Ministras pažymėjo, kad didesnis Lietuvos matomumas reiškia ir tai, kad Lietuva taps geriau žinoma ir kaip ekonominis partneris.

„Mūsų verslo žmonės turėtų tai išnaudoti. Truputėlį domėtis ne tik tradicinėmis rinkomis, bet ir kitomis, kurios gali atsiverti”, - sakė L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad šį rezultatą padėjo pasiekti didžiulis darbas, ir pagyrė jį atlikusį diplomatinį korpusą. Taip pat, pasak ministro, prie to prisidėjo ir tai, kad Lietuva suaktyvino savo diplomatinius santykius.

2014-2015 metų laikotarpiui į Saugumo Tarybą išrinktą Lietuvą socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino ir Latvijos užsienio reikalų ministras Edgars Rinkevičs, pažymėdamas, kad yra pirmoji iš Baltijos šalių, kuriai teko tokia atsakomybė.