Kainos skiriasi keliskart

Kasdienis skambutis mamai, rytinės ir vakarinės žinutės artimiausiam žmogui ar nuolatinis elektroninio pašto tikrinimas telefonu – tik keli rutininiai veiksmai, kuriuos išvykus į užsienį derėtų apsvarstyti ir iš finansinės pusės. Jei gimtojoje šalyje klientas naudodamasis pasirinktu planu su kai kuriais žmonėmis kalbasi pigiau ar apskritai nemokamai, gali išsiųsti tam tikrą kiekį trumpųjų žinučių už dyką, svečioje šalyje už visa tai teks sumokėti. Neretai – ir nemažą sumą.

Paprastas pavyzdys – jei Lietuvoje už pokalbio minutę mokama apie 5-23 ct, priklausomai nuo ryšio operatoriaus, iš ES šalies paskambinus į Lietuvą teks mokėti net keliskart brangiau – apie vieną litą. Dar daugiau pokalbiams teks išleisti išvykus atostogų į egzotišką šalį, tarkim, Indiją – iš čia paskambinti į Lietuvą atsieis apie 3 – 5 Lt. Kone didžiausias „pavojus“ – duomenų parsisiuntimo kaina. Už pusvalandžio trukmės naršymą internete mobiliuoju telefonu vien ES šalyse klientas turės sumokėti apie 24 litus (1,87-1,88 už 1 MB).

Vis tik, tai nereiškia, jog reikia bijoti naudotis telefonu – pakanka pasidomėti ryšio kainomis, apsvarstyti, kiek galite mokėti už telefono paslaugas ir vadovautis specialistų patarimais kaip elgtis, kad ji nebūtų didesnės nei norėjote.

Prieš kelionę – pasiruošti

Vienas svarbiausių dalykų – prieš išvykstant pasitikrinti, kiek kainuos mobiliojo ryšio paslaugos svečioje šalyje. Šiuo metu nustatyta, kad Europos Sąjungos šalyse ir iš jų skambindami į Lietuvą ar į kitas Europos Sąjungos šalis, mūsų šalies operatorių klientai mokės ne daugiau nei 1 litą už minutę, priimto skambučio minutės kaina bus ne daugiau 29,25 centų, žinutės siuntimas kainuos ne daugiau nei 33 centai, 1 MB duomenų siuntimas – ne brangiau nei 1,88 lito.

Vis tik, kitose lietuvių dažnai lankomose šalyse kainos gali būti ir gerokai aukštesnės. Tarkime, poilsiautojai Turkijoje, nusprendę paskambinti į Lietuvą, turės mokėti 2,49-3,78 Lt už minutę. Dėl šios priežasties verta iš anksto išsiaiškinti paslaugų kainas.

Tą nurodo ir specialistai. „Ruošdamiesi kelionei būtinai susipažinkite su ryšio paslaugų kainomis toje šalyje, į kurią ruošiatės vykti, išsiaiškinkite, kiek ir už ką reikės mokėti, o tada įvertinkite, kaip dažnai ir kokiomis aplinkybėmis naudositės telefonu“, - teigė „Tele2“ prekės ženklo vadovė Daiva Matukienė. Ji patarė klientams pagalvoti, ar nevertėtų atostogų metu pakeisti telefono nustatymų ir išjungti duomenų perdavimo funkcijos, paliekant tik galimybę skambinti ir rašyti SMS.

Tiesa, ji pataria nebijoti naudotis telefonu. „Su užsienio operatoriais stengiamės sutarti dėl kuo mažesnių tarptinklinio ryšio mokesčių, o ES šalyse kainos jau vienodos ir nuolat mažėja, tad ryšiu naudojantis neintensyviai keli pokalbiai ir žinutės labai kišenės nepatuštins. Žinoma, reikia žiūrėti pagal šalį, kokie tarifai taikomi“, - kalbėjo D. Matukienė.

Internetas gali veikti ir nenaudojamas

Prieš išvyką į užsienį telefoną kelionei paruošti bene labiausiai turėtų išmaniojo aparato savininkai, kuriems naudojimasis mobiliuoju internetu yra neatsiejama dienos dalis. Reikėtų nepamiršti, kad telefono neatjungus nuo mobiliojo interneto ryšio, šiuo net ir nesinaudojant, vis tiek galima gauti stebinančią sąskaitą. „Išmaniųjų telefonų šeimininkams reikėtų atkreipti dėmesį į papildomas telefono funkcijas, kurioms naudojama duomenų perdavimo paslauga. Automatinis elektroninio pašto tikrinimas, nuolatinis ryšys su socialiniais tinklais, naujienų srautas ir kitos paslaugos, už kurias taip vertiname savo išmaniuosius telefonus, taip pat gali gerokai išauginti sąskaitas“, - plačiau paaiškino D. Matukienė.

Tiesa, kartais bėdoms išspręst pakanka vos vieno spustelėjimo. „Telefono nustatymuose reikia išjungti mobiliojo interneto ryšį, kai telefonas naudoja tarptinklinį ryšį – roaming. Populiariausiuose telefonuose užtenka pažymėti punktą „Data off when roaming“, - patarė „Bitės“ atstovai.

Telefonuose, kuriuose veikia „Android“ operacinė sistema, norint tik įsijungti „Wi-Fi“ galimybę, tai galima padaryti įsijungus paskyra „Nustatymai“, „Belaidis ryšys ir tinklai“ ar „Daugiau“, tuomet pasirinkus „Mobiliuosius tinklus“ ir nuimti varnelę prie pasirinkimo „Naudoti paketinius duomenis“, o „Nustatymuose“ įjungti „Wi-Fi“.

SIM kortelė – tik kelionėje užtrukus ilgiau

Tiems, kurie nenori mokėti didelių sąskaitų, bet planuoja kelionėje užtrukti ilgėliau, vertėtų pasidomėti, ką siūlo užsienio mobiliojo ryšio operatoriai. Įsigijus išankstinio apmokėjimo kortelę, bus paprasčiau riboti savo išlaidas. Tiesa, verčiausia taip elgtis, kai planuojama daug bendrauti su žmonėmis, gyvenančiais kelionei pasirinktoje šalyje.

„Dažniausiai tik tais atvejais, kai užsienyje apsistojama ilgam arba vartotojas planuoja daug skambinti, rašyti SMS arba naršyti tos šalies ribose. Jei būdamas užsienyje vartotojas planuoja skambinti į kitas šalis, geriau naudotis turima kortele“, - nurodė „Bitės“ atstovai.

Be to, nusprendus įsigyti naują SIM kortelę, tai gali sukelti ir papildomų problemų. „Kai kuriose šalyse išankstinio apmokėjimo kortelių aktyvavimas trunka ilgai ir vartotojai neišnaudoja visų įmokėtų pinigų“, - teigė „Bitė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)