Jaunosios kartos požiūriui į sveikatą ir sportą didelės įtakos turi tėvai. Kėdainių „Aušros“ sveikatinimo ir sporto pagrindinės mokyklos mokiniai nusprendė išjudinti visus gimtojo miesto gyventojus ir pasiūlė jiems įvairių sporto užsiėmimų bei renginių.

„Kaip rodo mokinių atlikta apklausa, daugelis kėdainiečių domisi sveika gyvensena, tačiau retas laikosi pagrindinių jos principų. Jie įsitikinę, kad norint sveikai gyventi, būtina sportuoti, sveikai maitintis ir neturėti žalingų įpročių“, – sako Erika Lavrukėnienė, „Aušros“ sveikatinimo ir sporto pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytoja.

Anot pedagogės, dalis kėdainiečių mano, kad sportas – per brangus malonumas, todėl jo atsisako. Kad išspręstų šią problemą, jaunuoliai sugalvojo rengti nemokamas tinklinio treniruotes. Nuo vasario mėnesio kiekvieną savaitę mokiniai, jų tėvai, mokytojai skuba į mokyklos sporto salę ir gerina šio komandinio žaidimo įgūdžius.

„Nors visą laiką skatinome mokinius daugiau judėti ir sveikiau gyventi, tačiau prisijungę prie projekto „Kuriame Respubliką“ savo veiklas gerokai išplėtėme ne tik mokyklos viduje, bet ir už jos sienų“, – pasakoja E. Lavrukėnienė.

Mokiniai lankėsi Kėdainių vaikų globos namuose „Saulutė“ ir su jų auklėtiniais diskutavo apie sveiką gyvenimo būdą, sportą, išbandė įvairius mankštos pratimus. Taip pat ėmė bendradarbiauti su Dainiaus Kepenio Palangos sveikatos mokykla. Nuvykę į Palangą surengė kelias „flash mob“ akcijas, kad atkreiptų praeivių dėmesį į sporto svarbą.

Tačiau didžiausio visų dėmesio sulaukė „Aušros“ sveikatinimo ir sporto pagrindinės mokyklos Olimpinės žaidynės. Į jas sugužėjo gausus būrys garbingų svečių: šiuolaikinės penkiakovės olimpietis Edvinas Krungolcas, Lietuvos olimpinės akademijos direktorė Jūratė Vainilaitienė, Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas ir direktorius Emilis Vaitkaitis, Lietuvos sporto muziejaus direktorius Pranas Majauskas ir kiti. Sportininkai ir sporto mylėtojai išbandė savo jėgas įvairiose rungtyse: plaukimo, 50 ir 100 metrų bėgimo, virvės traukimo, šuolio į tolį iš vietos, smiginio. Nekovoję dėl medalių dalyvavo piešinių konkurse „Olimpinės žaidynės“ ar kūrė nuotaikingą „flash mob“ šokį.

„Siekėme, kad kuo daugiau jaunuolių bent trumpam pakiltų nuo kompiuterių ir suvoktų, kad yra prasmingesnių laisvalaikio praleidimo būdų, – sako Toma Martinkutė, „Aušros“ sveikatinimo ir sporto pagrindinės mokyklos septintokė. – Sportas padeda atsipalaiduoti, stiprina sveikatą, ugdo ištvermę. Jei išbandysite įvairias sporto rūšis, greičiausiai, rasite tą, kuri patiks“.

Mokiniai žada tęsti pradėtus darbus ir tikisi ateityje sporto užsiėmimuose, renginiuose sulaukti dar daugiau kėdainiečių.