Baltieji kiškiai miške – daugelio plėšrūnų grobis, todėl maskuotė šiems mieliems gyvūnams yra ypač svarbi.

„Lūšys, lapės, kojotai, įvairūs ropliai, paukščiai ir net raudonosios voverės – visi jie medžioja kiškius", – pasakojo Alexas Kumaras iš Montanos universiteto.

Montanos universiteto tyrėjų komanda seka didelėse teritorijose gyvenančius kiškius, naudodami specialius radijo signalus, skleidžiamus iš ant gyvūnų kaklų pritaisytų siųstuvų, rašo npr.org.

Anot A. Kumaro, laukinėje gamtoje kiškiai retai išgyvena metus, vienintelis būdas jiems išlikti– maskuotė. Kiškių kailis tampa rudas vasaros metu, baltas – žiemą. A. Kumaro teigimu, kartais taip puikiai užsimaskavusius kiškius sunku pamatyti net mokslininkams.

Tačiau dėl staigių klimato pokyčių baltieji kiškiai pasimetė: jie kailio spalvą ėmė keisti gerokai per anksti. Nors Montanoje dar nesninga ir apstu žalios žolės, daug kiškių jau pakeitė kailį ir tapo „baltomis sniego gniūžtėmis“, aiškiai matomomis rudame ir žaliame miško fone.

Mokslininkai įsitikinę, kad kiškiai ateityje prisitaikys.

„Tiesa, nežinome, kiek laiko tai užtruks ir kaip tai pakenks kiškių populiacijai“, – sakė Šiaurės Karolinos universiteto profesorius Scottas Millsas.