N. Venckienė Seimo viešbutyje nesirodo, kaip ir Seime, kone penkis mėnesius. „Mes pakankamai ilgai laukėme politikės, bet ilgiau laukti jau negalime“, – „INFO DIENAI“ sakė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

Seimo kanceliarija derasi su N. Venckienės artimaisiais ir bendražygiais, kad išsivežtų politikės daiktus, atlaisvintų butą.

Būsto Vilniuje nuo pavasario prašo Ukmergėje išrinktas parlamentaras Kazys Grybauskas. Su Seimo kanceliarija politikas susitarė, kad į Seimo viešbutį galės įsikelti iki rugsėjo 10 dienos.

Pasak Seimo kanclerio Jono Mileriaus, laisvų butų Seimo viešbutyje šiuo metu nėra, K. Grybauskui nutarta perduoti nenaudojamą N. Venckienės butą.

„Mes bandome kalbėtis su artimaisiais ir su „Drąsos kelio“ frakcijos Seimo nariais. Kalbamės, kad būtų gerai, jei butą pavyktų grąžinti kanceliarijai. Jei N. Venckienė grįžtų ir tęstų darbus Seime, manau, rastume kur politikei vėl suteikti būstą. Dabar, kad optimaliai naudotume Seimo viešbučio patalpas ir neeikvotume mokesčių mokėtojų pinigų, prašome, kad butas būtų grąžintas kanceliarijai“, - „INFO DIENAI“ aiškino J. Milerius.

Anot Seimo kanclerio, dar šiemet turėtų atsilaisvinti dar vienas butas Seimo viešbutyje, kai ten gyvenanti neįvardijamo parlamentaro šeima persikraustys į Vilniuje statomą namą, bet kada taip nutiks – tiksliai nežinoma.

Kas nutinka su Seimo nariui skirtu butu Seimo viešbutyje parlamentarui ilgą laiką nesirodant Seime – nereglamentuota nei Seimo statute, nei Seimo kanceliarijos su parlamentarais sudarytose sutartyse. Pasak Seimo pirmininko, Neringos Venckienės istorija – precedentas, dėl kurio bus keičiami įstatymai.

„Manau, kad kitai Seimo kadencijai bus priimti tam tikri sprendimai, kad tokia situacija nepasikartotų ir statute būtų viskas reglamentuota: jeigu Seimo narys kažkiek laiko nesirodo ir mes nežinome, kur jis yra, kad įstatymiškai būtų sustabdyta arba jo veikla ir visas finansavimas. Reikia ruošti įstatymo pataisas arba statuto pataisas, kad kitą kartą nebeatsidurtume tokioje juokingoje situacijoje“, – „INFO DIENAI“ pripažino Seimo pirmininkas V. Gedvilas.

Anot Seimo vadovo, jei N. Venckienė nuspręstų į Seimą grįžti – pirmiausiai jai tektų pasiaiškinti Seimo etikos sargams. Šie spręstų, ar jau beveik pusmetį dingusi parlamentarė turėjo rimtą ir objektyvią priežastį praleisti plenarinius posėdžius. Jei N. Venckienės pasiteisinimai etikos sargų neįtikintų – jai grėstų apkalta.

N. Venckienės artimieji ir politiniai bendražygiai ne kartą viešai minėjo, kad buvusi teisėja žada grįžti į Lietuvą, bet kada – neatskleidžia.