Trečiajame Piano.lt vasaros festivalyje griešiantis džiazo kvartetas atlieka savo pačių sukurtas kompozicijas, kuriose persipina Lotynų Amerikos ritmai, airių folkloras, ispaniškos melodijos bei motyvai iš įvairių Lenkijos regionų. Dėka naudojamų džiazo grupėms nebūdingų instrumentų Atom String Quartet kūriniai skamba moderniai ir originaliai – toks derinys nepalieka abejingų kokybiškos muzikos klausytojų.

Grupės pavadinimą pasufleravo automobilio valstybinis numeris

Atom String Quartet kolektyvą sudaro keturi styginiais instrumentais grojantys profesionalai – Dawid Lubowicz (smuikas), Mateusz Smoczynski (smuikas), Michal Zaborski (altas), Krzysztof Lenczowski (violončelė). Įdomu tai, kad visi jie yra Varšuvos Frydricho muzikos universiteto absolventai, tobulinęsi ne vienuose kursuose, mokęsi iš garsiausių Europos stygininkų, griežę skirtinguose kolektyvuose. Tačiau geriausi kūriniai gimė ir pripažinimas visoje Europoje atėjo tik susibūrus į Atom String Quartet.

Grupės pavadinimo idėja kilo Michal Zaborski važiuojant automobiliu, jam pastebėjus kitą transporto priemonę su registracijos numeriu XENON (cheminis elementas). Muzikantui šis žodis liko galvoje ir jis savo įspūdžiais pasidalino su Mateusz Smoczynski, kuriam tuoj pat ir kilo idėja apie pavadinimą ATOM. Visi vaikinai pritarė šiai spontaniškai kilusiam grupės pavadinimui.

Pelnė pripažinimą pasaulyje

Tik 2009 metais susibūrusi Atom String Quartet grupė jau koncertavo pagrindiniuose Europos džiazo festivaliuose – Berliner Jazztage, Hildener Jazztage, Zbigniew Seifert in Memoriam-Berlin, Veranos de la Villa Madrid, Jazz Jamboree, Bielska Zadymka Jazzowa, Etno Jazz, Azoty Tarnów tarptautiniame džiazo festivalyje ir kt. Piano.lt vasaros festivalis Vilniuje bus dar viena stotelė ilgame Atom String Quarter koncertų sąraše.

Kad grupė eina teisingu keliu ir džiugina džiazo klausytojus, įrodo ir įvairių apdovanojimų gausa – Lenkijos kultūros ministerijos įsteigta „Jaunosios Lenkijos“ stipendija, „Grand Prix“ festivaliuose Bielska Zadymka Jazzowa bei Jazz Melomani, taip pat – džiazo melomanų bendruomenės Didysis prizas kategorijoje „Naujoji viltis 2010“; specialus apdovanojimas – „Złote Gęśle“ – Lenkijos radijo stoties „Naujoji tradicija“ liaudies muzikos konkurse ir kt.

Pirmasis grupės albumas išleistas praėjus net dviems metams po grupės įkūrimo, tai yra 2011 m. Albume „Fade in“ įrašytas gyvo garso koncertas Katowice. Ne veltui prie muzikos kūrinių buvo dirbta net dvejus metus – albumas entuziastingai sutiktas muzikos kritikų bei klausytojų, apdovanotas „Frydricho“ apdovanojimu „Džiazo debiuto“ kategorijoje. Dar po metų pasirodęs antrasis albumas „Places“ taip pat neliko nepastebėtas. Albumas vėl apdovanotas „Frydricho“ apdovanojimu „Geriausio džiazo albumo“ kategorijoje. Pačius populiariausius ir žinomiausius Atom String Quartet kūrinius turės progą išgirsti visi džiazo mėgėjai festivalyje Piano.lt rugpjūčio 19.d

Apie piano.lt vasaros muzikos festivalį

Rugpjūčio 9 – 30 dienomis Vilniuje, Vilniaus paveikslų galerijos kieme vyks trečiasis Piano.lt vasaros festivalis, kasmet sulaukiantis klausytojų ne tik iš Lietuvos, bet ir svečių iš užsienio. Festivalio programoje – net šeši, nepamirštami koncertai. Tai šeši įspūdingi vakarai, kuriuose netrūks gerų emocijų ir kokybiškos muzikos iš viso pasaulio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją