Drugeliai, bitės, nuogumas, saulė, skruzdėlės, maudynės, gėlės, netgi jūra - visi vasaros fobijų sąraše. Psichologai teigia, kad šios fobijos daug dažniau pasireiškia vasaros metu, nei bet kuriais kitais metų laikais.

Daugelis mūsų daugiau ar mažiau turi tam tikrų baimių, tačiau fobija pasireiškia itin ryškiai ir intensyviai. Fobijos objektas gali sukelti neigiamas asociacijas ir baimę vien apie tą objektą pagalvojus.

Iš kur atsiranda fobijos?

Paprastai fobija kyla nuo neigiamos patirties, kuri žmogų traumavo. Dažniausiai tai atsitinka vaikystėje, bet būna atvejų, kai fobija pasireiškia ir suaugusiam žmogui. Jei vaikystėje žmogui įgėlė bitė, jam gali išsivystyti fobija visiems skraidantiems vabzdžiams, nors būdamas jau suaugęs jis neatsimena, kad vaikystėje patyrė bitės įgėlimą.

Yra tokių fobijų, kurios kitiems žmonėms atrodo visai nekenksmingos.

Kokios yra keisčiausios fobijos?

Ablutofobija - maudynių baimė, antrofobija - gėlių baimė, botanofobija - augalų baimė, kimofobija - bangų baimė, melisofobija - bičių baimė, motefobija - drugelių baimė, mirmekofobija - skruzdėlių baimė, miksofobija - dumblo baimė, nudofobija - nuogumo baimė, fengofobija -  saulės spindulių baimė, rnidafobija - varlių baimė, feksofobija - vapsvų baimės, talasofobija - jūros baimė.

Kai žmogus yra paveikiamas fobijos objekto, jis jos vengia, taip dar sustiprindamas neigiamą jausmą objekto atžvilgiu. Mūsų protas tokį vengimą interpretuoja kaip pavojaus patvirtinimą ir įsitikinimą, jog objektas yra itin kenksmingas, ir fobija dar labiau stiprėja. Dėl šios priežasties lengvas pradinis sutrikimas laikui bėgant gali virsti didele baime.

Fobijų gydymas yra sudėtingas procesas, kurio metu žmogui taikoma objekto poveikio terapija. Fobiją kenčiančiam žmogui palaipsniui pristatomas jo fobijos objektas. Vėliau taikomos veiksmų terapijos, kuomet pagrindinis dėmesys skiriamas jausmų, susidūrus su fobijos objektu, tyrimui. Kritiniais atvejais taikoma netgi hipnozė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)