Pirmininkaudama Europos Sąjungos Tarybai Lietuva norėtų matyti pažangą stojimo derybų link ir pasirengusi pasidalyti savo patirtimi. Vis dėlto tam reikalinga Makedonijos iniciatyva. Belgrado ir Prištinos dialogo sėkmė parodė, kad sudėtingi politiniai sprendimai nebūtinai mažina pasitikėjimą vidaus politinėje arenoje“,– sakė L. Linkevičius.

Pasak L. Linkevičiaus, pažangą rodo ir dešimtasis Stabilizacijos ir asociacijos tarybos posėdis liepos 23 d. Briuselyje, kuriame jis kaip pirmininkaujančios šalies ministras vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton vardu vadovavo ES delegacijai.

Kaip ES delegacijos vadovas L. Linkevičius atkreipė dėmesį, kad Skopjė susiduria su sudėtingais vidaus ir išorės politikos iššūkiais, tokiais kaip tarpetninė įtampa, Vyriausybės stabilumas, dialogas su žiniasklaida, šalies pavadinimo klausimas, geri kaimyniniai santykiai. Ministras ragino žvelgti į priekį ir kurti tiltus tarp skirtingų politinių partijų parlamente, tarp valdžios ir pilietinės visuomenės bei žiniasklaidos atstovų, tarp šalies etninių grupių bei su kaimyninėmis valstybėmis.

Stabilizacijos ir asociacijos taryba rengiama kartą per metus, jos metu peržiūrima ir vertinama, kaip vykdomas Stabilizacijos ir asociacijos susitarimas – svarbus žingsnis narystės ES siekiančioms šalims. Toks susitarimas įsigaliojo 2004 m.

ES šalies kandidatės statusas jai suteiktas 2005 m. Europos Komisija 2009 m. rekomendavo pradėti derybas dėl stojimo, bet Europos Vadovų Taryba tam dar nepritarė.