Nežinau, kuria vieta galvojo šio monumento autoriai, bet ryškiai visiškai nepagalvojo, ką kitiems žmonėms gali simbolizuoti šis genialus kūrinys. Įsivaizduokime hipotetinę situaciją, kad ES pirmininkauja Vokietija ir pasistato va tokį patį žemėlapį, kur pavaizduotos visos teritorijos, kurios kada nors priklausė Vokietijai (tarp tų teritorijų būtų ir Lietuva). Ar nebūtų šiek tiek keista matyti tokį monumentą? Kokią čia mes žinutę perduodam Europai? Kad esam visiški "lochatronai" ir neturim kuo didžiuotis, tik tuo, kad mūsų protėviai su kardais aptalžė ir nuvogė šiek tiek svetimų žemių?

Kaip jaustųsi Lietuvis, jei ES pirmininkaujant Lenkijai, jie pasistatytų tokį politinį žemėlapį ir Vilnius būtų jų teritorijoje? Mūsų mažos tautos kompleksas labai dažnai visiškai prasilenkia su kažkokiais Europiniais standartais. Maža, to, kad skandalinamės prieš visą Europą dėl gėjų teisių, tai dabar pasistatėme visiškai kvailą monumentą lygtais čia yra kuo didžiuotis. Jau geriau būtų krepšinio kamuolys. Tikrai.

Kadangi, mūsų šaunuoliams trūksta fantazijos, turiu dar porą idėjų kokių dar simbolistinių statulų galėtume pastatyti ir kurios labai tiktų prie šio labai išmintingo sprendimo eksponuoti savo tautos kompleksą. Nes, kokią žinutę transliuoja šis kūrinys, yra mažų mažiausiai gėdinga - parodome hipotetines vertybes kurios mums svarbios, nors patys labai skundėmės ir bėgome nuo imperinės Rusijos. O čia piramidė ir mūsų imperialistinis žemėlapis būtent tuo momentu, kai turėtume būti labiausiai europietiški.

Idėjos kitiems ES pirmininkavimo monumentams

Gražulio statula. Parodytume Europai tikrąsias vertybes ir mūsų homofobišką pradą, galėtume taip išreikšti savo tikrąsias vertybes. Gražulis galėtų rankose laikyti kūdikį, taip parodydami šeimos vertybes.

Didelis cepelinas ir alaus bokalas, nes tai yra labai svarbui detalė mūsų kultūroje, galėtume sakyti Europai "mes nuo senų laikų, nieko gero nepadarėme virtuvėje, tik mėsos su bulvėmis".

Didelis marmūrinis skaičius 1509. Galėtume parodyti Europai pavyzdį kaip reikia kurti generuojančią ekonomiką.

Didelis užrašas "Prie ruso buvo geriau". Taip parodytume, kad nebijome parodyti, jog didžiuoji visuomenės dalis, dar vis prisimena ir ilgisi SSSR.

Nacionalinio stadijono maketas. Šitas nelabai į temą, bet galėtume savo svajonę parodyti ir Europai. Gal pinigų duotų?

Na, dar daug idėjų galima būtų pateikti, tačiau kalbant rimtai, šios piramidės autoriams turėtų būti didelė gėda, gal jie nelabai iki galo suprato, ką jie padarė ir ką norėjo parodyti. Bet kuriuo atveju, linkėčiau, kad naktį prie seimo ateitų koks nors Solomon'as ir nupieštų tvarkingą politinį žemėlapį, o ne šį pasityčiojimą prieš visą Europą. Ir visiškai nesvarbu, kad tai tik papuvusi fontaną uždengiantis kupolas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!