Per konferenciją, kurią organizavo Ukrainos vyriausybės lobistai ir kuri vyko Briuselio spaudos klube, R. Prodi savo kalboje sakė, jog ES reikia užmegzti santykius su Kijevu, turint galvoje, kokie ypatingi yra Ukrainos santykiai su Rusija.

Buvęs EK pirmininkas, šias pareigas ėjęs 1999 – 2004 metais, kai nuvilnijo didžiausia per visą bloko istoriją ES plėtros banga, reziumavo, jog nuo tų laikų pavyko daug nuveikti, stiprinant pasitikėjimą tarp ES ir Ukrainos.   

R. Prodi kaip pavyzdį pateikė įtampą ir Rusijos būgštavimus, kuriuos sukėlė Ukrainos suartėjimas su NATO, ir kurie išblėso, kai Kijevas atsisakė planų prisijungti prie Šiaurės Atlanto pakto.  Šiandien Ukraina yra patikima NATO partnerė, tačiau „didesnių problemų su Rusija dėl to nekyla“, pridūrė jis.  
  
R. Prodi pažymėjo, jog ES turi suprasti, kad Ukraina daugeliu atvejų yra „Rusijos lopšys“ ir kad Briuseliui reikia politikos, kuri „atsižvelgtų į šią ypatingą situaciją“.  
 
„Dialogas tarp ES ir Rusijos turi vykti ne nepaisant Ukrainos, bet dėl Ukrainos“, - teigė R. Prodi, tikindamas, jog tiek ES, tiek Rusija turėtų pademonstruoti gerą valią bei politinę brandą ir nesvarstyti savo interesų Ukrainos atžvilgiu kaip žaidimo, kuriame vienas laimi tiek, kiek kitas pralaimi.  
 
Buvęs EK pirmininkas taip pat prisiminė „didžias Ukrainos tradicijas“ mokslo, kosmoso, aeronautikos, farmacijos ir mechaninės inžinerijos srityse, pridurdamas, kad nepaisant skausmingo perėjimo, šaliai reikia toliau plėtoti savo palikimą tiek su Rytais, tiek su Vakarais. Jis taip pat liaupsino Ukrainą turint „stipriausią pilietinę visuomenę“ iš visų buvusių sovietinių respublikų.   

R. Prodi nuomone, tai, kad Ukrainai neseniai buvo suteiktas stebėtojos statusas Rusijos muitų sąjungoje, kuriai priklauso Baltarusija ir Kazachstanas, yra suderinama su ES Asociacijos sutartimi bei Išsamiu ir visapusišku susitarimu dėl laisvos prekybos.    

Jokio galutinio termino paleisti J. Tymošenko?

A. Gusenbaueris teigė turįs vilčių, kad Ukrainai užmezgant artimesnius santykius su ES, problema dėl kalinamos buvusios ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko bus išspręsta „tinkamu metu“. Tačiau jis neužsiminė apie jokį konkretų terminą, iki kurio reikėtų išspręsti šį klausimą, pastaruoju metu virtusį didele kliūtimi ES ir Ukrainos santykiams.

Buvęs Austrijos kancleris taip pat sakė manantis, kad Ukrainos vyriausybę ir opoziciją vienija „stiprus bendras sutarimas“ dėl Ukrainos krypties Europos link.  
   
Jis pažymėjo, kad ES nereikėtų „stumti Ukrainos į Rusijos rankas“ ir kad „nepriklausoma Ukraina“ geriausiai pasitarnautų Europos ambicijoms bei ES „geostrateginiams interesams“.