Prieš šimtus metų Ruonių sala praminta Ruhnu teritorija traukė ruonių medžiotojus. Keistą niūniavimą Limo pakrantėje jie praminė Sirenų dainomis. Buvo tikima, kad Sirenos vilioja jūreivius į audringą jūrą, kur šie amžiams atsisveikina su savo gyvybėmis.

Vėliau paaiškėjo, kad keistus, bene migdančius garsus pajūryje skleidžia bangų mūšos ir vėjo gailinamas smėlis. Garsas gali priminti niūniavimą arba gailius šūksnius. „Dainuojančio“ smėlio paplūdimius gaubia aibė legendų, kurias pasakoja Ruhnu gyventojai.

Vieni pasakoja, kad šiuose paplūdimiuose paslaptingai žuvo daugybė jūrininkų, todėl iki šiol girdimos jų žmonų ir vaikų raudos. Kiti pasakoja, jog tai užburtas paplūdimys, kuriame besimaudantys žmonės undinių viliojami į paslaptingą jūsų karalystę.

Kai kurie Ruhnu gyventojai teigia, kad šiais paplūdimiais žingsniuoja jūreivių sielos, todėl smėlis tars girgžda, nors aplink nematyti nieko einant. Čia galite pasiklausyti, kaip dainas traukia stebuklingas ruonių salos smėlis.

Jei jau atsidūrėte Ruhnu arba Ruonių saloje, būtinai aplankykite didžiulę šokoladinę lokio skulptūrą. Apie ją jums galės papasakoti vietiniai salos gyventojai. Jei trokštate daugiau sužinoti apie salos istoriją, pirmiausia aplankykite XVII a. statytą medinę bažnyčią. Ji taip pat slepia kelias paslaptingas istorijas.

Aukščiausiame salos taške, ant didžiulės kalvos, stovi unikalus metalinis švyturys, kurį suprojektavo pats Gustavas Eiffelis. Aplankyti švyturį rekomenduojame vakare, saulei leidžiantis mirtinoje tyloje girdėsite kaip paplūdimyje dainuoja smėlis, matysite, kaip švyturys nepailsdamas tiesia spindulius į jūros platybes.

Reikėtų nepamiršti, kad be Ruhnu Estijos pakrantėje yra daugiau nei pusantro tūkstančio salų ir bent 20 jų galima aplankyti kasdien. Dauguma Estijos salų vos 0,1 kvadratinio kilometro pločio, tačiau ir jose galima rasti įsikūrusius kaimus. Neretai vienos Estijos salos gyventojai nesusikalba su kitos salos žmonėmis. Salose vyrauja skirtingos tarmės, tradicijos, galima išgirsti skirtingų legendų ir padavimų. Pagoniškos religijos klestėjimo laikais Estijos salose žmonės melsdavosi skirtingiems dievams.

Pavyzdžiui, Muhu sala garsėja vėjo malūnais. Čia jų tikra gausybė. Malūnus supa mažučiai šiaudiniais stogais dengti nameliai miškuose laisvai ganosi laukiniai žvėrys. Sala garsėja ir retais gyvūnais. Muhu dangų skrodžia net trys retų jūrinių erelių poros.

Kihnu sala pasaulyje žinoma dėl savo unikalios kultūros – saloje gyvena matriarchalinė visuomenė, susiformavusi per kartų kartas. Kadangi vietiniai vyrai savo jėgų žydėjimo metus praleisdavo žvejodami, salos valdymą į savo rankas perėmė moterys. Jos tapo kultūrinio salos paveldo sergėtojomis. Net ir dabar Kihnu moterys kasdien dėvi tautinius drabužius. Tad Kihnu visiškai įprasta pamatyti tautiniu drabužiu apsitaisiusią damą, lekiančią motociklu ar vairuojančią traktorių.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)