Psichoanalizės pradininkas Sigmundas Freudas pirmasis pastebėjo, kad būdami tokio amžiaus berniukai įsimyli ir nori vesti savo mamas, kartu pašalindami tėtį, o mergaitės – savo tėčius, atsidurdamos mamos vietoje. Savo ketinimus vaikai kartais išsako labai atvirai ir tiesiogiai, kartais – netiesiogiai, pavyzdžiui, sakydami, kad norėtų, jog mama numirtų, ir būtų galima gyventi kartu su tėčiu. Visa tai gali labai gąsdinti tėvus, nes jie nežino, kaip reaguoti, ar atsiliepti į sūnaus piršimąsi ir dukters koketavimą, ar subarti ir uždrausti. Mergaitės dėmesio siekimui dažnai pasiduoda tėčiai, parodydami, kad dukrą vertina labiau nei savo žmoną.

Pavojus iškyla tada, kai šeimoje netinkamai susiklostę šeimos narių vaidmenys: kai išnyksta ribos tarp tėvų ir vaikų, vaikai tampa lygūs tėvams, o tėvai tampa tais, kuriais reikia pasirūpinti ir globoti. Tėvas gali būti aktyvus, dominuojantis, galbūt ir smurtaujantis, mama – nuolanki, pasiduodanti smurtui. Gali būti ir kitoks modelis, kai dominuoja motina, o tėvas pasyvus ir priklausomas.

Motina tuomet rūpinasi ne tik vaikais, bet ir savo sutuoktiniu. Šiose šeimose mama arba tėvas tampa vaiku, o sūnus arba dukra trokšta tapti tėvu arba motina ir užimti jų vietą, ir dėl vyraujančios atmosferos tas tampa įmanoma.

Kraštutiniais atvejais galime kalbėti net apie incestą (seksualinius santykius su dukra), tačiau kur kas dažniau pasitaiko subtilesnės „gundymo“ formos, pavyzdžiui, kai tėvas su dukra aptaria savo santykius su žmona ar su kitomis moterimis, prieinamose vietose palieka erotinio turinio žurnalus, asistuoja dukrai, lyg būtų jos vaikinas, atnešdamas gėlių, dovanų ar papuošalų. Tokiu būdu dukra tampa lyg tėvo partnerė, motinos konkurentė, o jei tarp tėvų santykiai yra sudėtingi, konfliktiški (dažniausiai taip ir būna), ji gali jaustis net artimesnė tėvui nei jos motina.

Kadangi šiuo raidos tarpsniu svarbūs santykiai su priešingos lyties tėvu, vaikai greitai išmoksta, kad gyvenime daug ką galima gauti koketuojant ir gražiai atrodant. Tokie žmonės dažnai būna ryškios, išsiskiriančios išvaizdos, kuria nuolat siekia pritraukti aplinkinių dėmesį. Taip pat jiems būdingas emocingumas, didelis jausmingumas, netgi dramatiškumas, tačiau po išoriškai matomais jausmais dažniausiai slypi kiti, gilesni ir sunkiai pasiekiami.

Jie dažnai bendrauja tik su kitos lyties atstovais. Nepaisant nuolat užmezgamų santykių, jie dažnai jaučiasi vieniši, nesuprantami arba mylimi ne dėl savo vidinių savybių, o tik dėl išvaizdos.

Atrodo, kad jų išorinė graži „pakuotė“ slepia vidinį vaiką, kuriam reikia artimų ir nuoširdžių ryšių, tačiau būtent dėl jo labai sunku užmegzti santykius. Šio charakterio tipo atstovai nuolat nusivilia savo partneriais ir stipriai ant jų pyksta, tačiau nesėkmes bando spręsti dar labiau koketuodami, taip įsisukdami į užburtą ratą.

Neretai užmezga ryšius su netinkamu, pavyzdžiui, neprieinamu arba nepastoviu, partneriu, jam leidžia savimi manipuliuoti arba įsitraukia į meilės trikampį. Visais šiais atvejais sudėtinga sukurti brandų, lygiavertį ryšį su antrąja puse, todėl šio charakterio tipo atstovai dažniau nei kiti turi problemų šeimoje.

Dar vienas šio charakterio tipo atstovų bruožas – mąstymo užblokavimas. Jie sėkmingai gali atskirti jausmus nuo minčių, todėl, pavyzdžiui, gali gundyti, apie tai protu nesuvokdami. Negalvodami jie gali įsitraukti į ryšius ar net susituokti su žmogumi, kuris jiems visiškai netinka.

Bus daugiau.

Naujausiame žurnalo „Psichologija Tau“ numeryje skaitykite

Asmenybės miegamajame
Kam mums reikalingi seksualiniai žaidimai?

Tikro poilsio taisyklės pagal psichologus
Praktiniai būdai atsipalaiduoti ir atitrūkti nuo darbų

Žodžių dziudo: išmokite atsikirsti, kai jus kritikuoja
3 žingsniai, padėsiantys įveikti priešiškumą

360 testas
Sužinokite, ką aplinkiniai iš tiesų galvoja apie jus

Pamilti darbą įmanoma!
Patarimai, kaip surasti svajonių darbą
+ Jūsų karjeros kelias

Žinomi žmonės apie savo vaikus – jie klausia mes atsakome
Su kokiomis problemomis susiduria Lietuvos įžymybės, augindamos savo vaikus?

Kodėl esate geresnis, nei manote
Mūsų susidarytas vaizdas dažnai nesutampa su kitų požiūriu į mus

Maži darbai, didelė meilė
21 minutė per metus – investicija, gelbstinti santuoką

5 elektroninių laiškų autorių tipai
Net rašydami laiškus, daug atskleidžiame apie savo asmenybę