„Nors gyvename nedideliame mieste ir vos per keliolika minučių galime dviračiu nuvažiuoti į mokyklą, darbą, paštą ar parduotuvę, daugelis mieliau renkasi automobilį, – sako Eleonora Dutkevičienė, „Atgimimo“ gimnazijos istorijos mokytoja. – Nusprendėme keisti gyventojų įpročius ir populiarinti važinėjimą dviračiais.“

Anot pedagogės, atlikus mokinių apklausą, paaiškėjo, kad atokiau gyvenantis jaunimas noriai važiuotų į gimnaziją dviračiu, tačiau nežino, kur saugiai jį palikti pamokų metu. Dalis mokinių mano, kad dviratis – neprestižinė transporto priemonė, todėl jos vengia. Suaugusieji, dalyvavę apklausoje, tikino, kad dažniausiai ant dviračio sėda tik šiltuoju metų laiku, kai vyksta į sodus, o mieste pasigenda vietų jiems statyti. Apklausos rezultatus mokiniai ketina pristatyti miesto savivaldybės atstovams ir kartu ieškoti problemų sprendimo būdų.

„Atgimimo“ gimnazijos jaunimas įsitikinęs, kad gyventojai nežino ir neįvertina važiavimo dviračiu privalumų. Mokiniai turi įvairių idėjų jiems atskleisti. Viena jų – praėjusią savaitę vykusi rytmetinė akcija, kai jaunimas pavadavo pašto darbuotojus.

„Norėčiau dar kartą dalyvauti tokioje akcijoje: ne tik smagiai praleidome laiką, bet ir gyventojus pradžiuginome ankstyvais laikraščiais, – sako Michail Frolov, „Atgimimo“ gimnazijos dešimtokas. – Važinėti automobiliu brangu, teršiama gamta. Einu į mokyklą pėsčiomis, tačiau jei gyvenčiau tolėliau, važinėčiau į ją tik dviračiu.“

Šiuo metu gimnazistai aktyviai ruošiasi akcijai „Palik automobilį – sėsk ant dviračio“, kurios metu ketina išplatinti kelis šimtus specialių lipdukų ir atmintinių, kodėl verta iškeisti automobilį į dviratį. Vėliau laukia turistinis žygis, kai papuošę dviračius ryškiaspalviais plakatais mokiniai kvies rinktis ekologišką transporto priemonę, o taip pat grožėsis Visagino apylinkių gamta, pasitikrins savo vikrumą ir žinias įvairiuose žaidimuose.

Visagino „Atgimimo“ gimnazijos jaunimą populiarinti dviračius gimtajame mieste paskatino projektas „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“. Prie jo prisijungė ir savo iniciatyvas šiuo metu vykdo 120 šalies švietimo įstaigų – bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų, kolegijų – iš 30-ies savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)