Trys socdemai turi raudonuoti po to, kai viešumoje pasirodė žurnalisto Audriaus Lelkaičio dokumentinis filmas „Dingęs: Europos Sąjungos politinis gyvūnas“. Seimui filme skiriama ne itin daug dėmesio, tačiau maždaug trijų minučių ištraukoje A. Lelkaitis paviešino ne vieną įdomybę.

Nustebęs A. Butkevičius

Filme užfiksuotas balsavimas dėl šių metų biudžeto tvirtinimo, kai „darbiečiai“ demonstratyviai nepalaikė koalicijos partnerių, o sprendimas priimtas daugiausiai socdemų ir konservatorių balsais.

Matyti, kaip socdemas Bronius Bradauskas, prasidėjus balsavimui, rodo frakcijos kolegoms aukštyn pakeltą nykštį – jei kas nors kartais nežinotų, kad reikia balsuoti už. Socdemai skuba, vieni greitai prišoka prie savo darbo vietų ir paspaudžia atitinkamą mygtuką, kiti kone parbėga, kad spėtų nubalsuoti. Bet premjerui A. Butkevičiui skubėti nereikia – vaizdo įraše matyti, kaip už jį balsuoja ilgametis etikos sargas A. Salamakinas.

Į savo vietą Seimo salėje klestelėjęs premjeras aiškiai nustemba pamatęs, kad jis jau balsavo. Veikiausiai būtent apie tai jis iškart ir kalba su A. Salamakinu.

A. Salamakinas: Seime tokių balsavimų – šimtai

Seimo etikos simboliu per praėjusias porą kadencijų tapęs A. Salamakinas DELFI prisipažino paspaudęs „Už“ vietoj A. Butkevičiaus. Tačiau tame esą nėra jokio pažeidimo.

„Nueikit į Etikos komisiją, jie turi visus įrašus. Pažiūrėsit – premjeras ar per pusę žingsnio, ar per žingsnį nuo manęs. Ir visi atsakymai jums bus. Aš jums aiškinu – jeigu žmogus stovi už nugaros ir sako „paspausk“, tai nėra joks pažeidimas. Bet jeigu jo nėra salėje, tada pažeidimas. Galbūt jūs man neaiškinkit, kaip kas turi daryti, nes aš pats 8 metus tą tyriau“, - kiek suirzęs kalbėjo A. Salamakinas.

Paprašytas pakomentuoti premjero nustebimą dėl savo paties balsavimo, politikas kartojo niekuo nenusižengęs – priešingai nei aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, praėjusią savaitę patekęs į panašią situaciją.

„Ką jis nustebęs, ką jis nenustebęs – man dzin. Bet jeigu jisai už nugaros pasakė „paspausk“, tai tą daro daugelis. Jeigu per pusę metro ir pasako „balsuok už“, o jis tuo tarpu kažką tai šnekasi ar sprendžia valstybės reikalus... Niekuomet niekas nespaudžia, jeigu nėra už nugaros ir nepasako, kaip pabalsuoti. Jūs negi įsivaizduojate, kad turi būtinai jis paspausti? Jeigu žmogaus nėra, kaip Lino Karaliaus, jeigu nėra salėje – kaip V. Mazuronio, va čia jau kita dalykai. Jeigu jis yra už nugaros tau ir sako „paspausk“, jūs peržiūrėkit tą vaizdajuostę. Jūs rasit šimtus tokių paspaudimų“, - sakė A. Salamakinas.

V. Uspaskicho kortelė „sugedo“ kišenėje

Pričiuptas ir „darbiečių“ lyderis Viktoras Uspaskichas, dėl kurio teisinės neliečiamybės tuo metu Seime virė batalijos.

Politikas po balsavimo pareiškia, esą nesuveikė jo kortelė. Nors ankstesniuose kadruose matyti, kaip jis „sugedusią“ balsavimo kortelę išsitraukė iš kišenės.

Pusnuogė gražuolė – geriau nei V. Uspaskichas

A. Lelkaitis savo filme taip pat pateikia epizodus iš V. Uspaskicho neliečiamybės naikinimo procedūros. Žinoma, nepraleisdamas progos priminti sparnuotos „darbiečių“ lyderio frazės ir pasiūlymo: „Jums ką, veną atidaryti ir duoti pačiulpti?“

Tačiau filmo autorius stebėjo ne tik V. Uspaskichą. Jo ilgos ir griausmingos ginamosios kalbos metu, eksministrė Rasa Juknevičienė dažėsi, o ekspremjeras G. Kirkilas laiką leido stebėdamas planšetinio kompiuterio monitoriuje nusirenginėjančią gražuolę.

Tačiau pats politikas DELFI teigė A. Lelkaičio filmo nematęs ir tvirtino jokių pikantiškų vaizdelių Seime nežiūrėjęs.

„Nežinau. Nežiūriu į gražuoles. Taip, tik į žmoną. Nežinau, ką jie ten filmuoja“, - sakė G. Kirkilas.