Taigi visi žinome, kad sportas mums naudingas. Kodėl tiek daug mūsų jo nekenčia?

Galbūt turėjome blogos patirties mokykloje, gal bijome, kad susižalosime. Galbūt net bijome suprakaituoti. Gėdijimasis taip pat daro savo. Kai prarandame formą, reikia tikros drąsos nukeliauti į sporto salę.

Jei vienas ar keli iš šių teiginių jums skamba pažįstamai, nenukabinkite nosies. Ekspertai siūlo patarimus, kaip išmokti mėgti sportą.

1. Būkite realistai

Viena didžiausių nesėkmės priežasčių pradedantiesiems – nerealistiški tikslai. Jie užsibrėžia maksimalius tikslus, bet negali jų pasiekti. Nepradėkite mėgindami sportuoti po valandą kasdien. Vietoje to pradėkite su 20-30 minučių pasirinkto sporto 2-3 kartus per dieną.

2. Sekite savo progresą

Nepamirškite sekti savo progreso, ar tai būtų moderni internetinė priemonė, ar sena gera užrašų knygelė. Matant savo progresą, ar tai būtų pagerėjęs laikas, ar daugiau treniruočių, sustiprės ir motyvacija sportuoti.

3. Nesitikėkite tobulumo

Kita grėsmė yra „viskas arba nieko“ tipo mąstymas, perfekcionistinis požiūris į gyvenimą, kuris verčia pasiduoti, jei tik dieną ar dvi praleisite savo treniruotes. Jei tik suvoksite, kad savo sportinėje kelionėje patirsite ir nuklydimų, būsite geriau pasiruošę su tuo susidoroti.

Pasiruoškite tam, kad kartais jausitės prastai ir negalėsite sportuoti, ir psichologiškai pasiruoškite praleisti kelias dienas treniruočių, kai tai nutiks. Neleiskite, kad tai būtų pretekstas pasiduoti. Tada žmonės sako „negaliu sportuoti“. Bet visuomet yra būdas sportuoti.

Kad išvengtumėte susižalojimų, būtinai padarykite apšilimą, atlikite tempimo pratimus, neforsuokite savo treniruočių.

4. Nelyginkite savęs su kitais

Mes visi juos matėme – tuos ištreniruotus kūnus be jokių riebalų, grakščiai vaikštinėjančius sporto salėje su Barbės dydžio šortais ir sportinėmis liemenėlėmis. Nelyginkite savęs su jais. Pamirškite juos. Atleiskite jiems. Bet neleiskite jiems atitraukti jūsų nuo jūsų tikslų.

5. Ieškokite paramos

Kalbame apie sutuoktinius, partnerius, draugus – visus, kas tik jus palaikys. Ir jei jų palaikymas ne toks, kokio norėtųsi, švelniai jiems priminkite, kad jums nereikia jų zirzimo.

Tas žmogus turėtų jus palaikyti, o ne sakyti „o kodėl gi ne?“ arba „kodėl tu negali? Tai taip lengva. Jei jums reikia papildomos pagalbos, pasisamdykite trenerį.

6. Mėgaukitės

Svarbu surasti sporto šaką, kurią išties mėgstate. Kai aplink tiek daug sporto klubų ir studijų, lengva rasti tai, kas jums patinka, nuo aerobikos iki Zumbos.

Jei jums nepatinka sporto klubai, eikite pasivaikščioti po apylinkes. Jei jus motyvuoja kompanija, prisijunkite prie komandos.

7. Treniruotę padalinkite į kelias dalis

Jums gali sektis geriau padalinus savo treniruotę į dvi ar tris sesijas. Toks metodas gali būti tiek pat naudingas kaip ir ilga treniruotė. Taigi jei nenorite sportuoti visą valandą, padarykite tris 20 minučių trukmės sesijas.

8. Planuokite laiką

Padarykite viską, kad pašalintumėte kliūtis sportuoti. Jei spaudžia laikas, negaiškite jo kelionei į sporto klubą – pamėginkite sportuoti namie. Jei esate pernelyg pavargę sportuoti dienos pabaigoje, nusistatykite savo žadintuvą kiek anksčiau ir sportuokite ryte.

9. Pamirškite praeitį

Neleiskite, kad ankstesnė bloga patirtis jus kamuotų. Galbūt nebuvote sportiškiausias vaikas mokykloje, gal jus paskutinį parinkdavo klasės žaidimams. Tai buvo seniai. Dabar jūsų tikslas – ne patekti į mokyklos komandą, o sportuoti siekiant išlikti sveikam ir mėgautis gyvenimu.

10. Atlyginkite sau

Atlyginkite sau už pastangas sportuoti – ne gabalėliu šokoladinio pyrago, bet tuo, ką mėgstate, tarkime, filmu ar gėlėmis.

Pagalvokite apie tai, kas sustiprintų jūsų kūno ir proto ryšį – suplanuokite trumpą kelionę arba tiesiog praleiskite valandą botanikos sode. Priminkite sau, kad mėgaujatės šiuo laiku, nes dirbote savo labui.