Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl V. Milinio atminimo paniekinimo po mirties. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra kaltinimus šioje byloje taip pat yra pateikusi laikraštį leidžiančiam žurnalistui Aurimui Drižiui.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje prokurorai pradėjo po V. Milinio motinos Marijos Milinienės kreipimosi, kuriame ji nurodė, kad spaudoje kriminologė R. Gajauskaitė esą skelbia šmeižikiškus teiginius apie jos nužudytą sūnų.

Baudžiamąją bylą pradėjus nagrinėti teisme paaiškėjo, kad M. Milinienė ketina kaltinamiesiems pareikšti ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo, todėl teisėjos Rasos Paužaitės paprašė laiko pateikti ieškinį, kol dar nepradėtas įrodymų tyrimas.

Į teismą M. Milinienę atlydėjo du Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai – nužudytojo V. Milinio šeimos nariams pagal Policijos veiklos įstatymą yra skirta apsauga.

„Dabar mūsų gyvenimas tapo ramesnis, dabar bent jau ramiai miegame, o prieš tai pasikeisdami budėdavome, kam neiti miegoti, nes tai neadekvati visuomenės dalis, kuri neaišku per kokią pilnatį gali ką nors iškrėsti“, – neslėpė M. Milinienė.

Sūnaus netekusi motina tvirtino, kad iškelta byla gina savo šeimos garbę.

„Kaltinamieji elgėsi nesąžiningai, jie apklausose nepripažino, kad yra įtakoti Klonio gatvės gyventojų, jie negalėjo iš mėnulio ištraukti duomenis, jog Vaidas yra Aidas“, – sakė M. Milinienė, įsitikinusi, jog kaltinamieji sąmoningai skleidė melagingas žinias apie jos sūnų.

„Viskas vyko sąmoningai – nuo duomenų išėmimo iš policijos bazės, spauda, fotoroboto gamyba, krepšeliai, nužudymas, viskas vyko palaipsniui, sistemingai, labai kruopščiai planuotai“, – pažymėjo nukentėjusioji.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patraukta R. Gajauskaitė nepripažįsta kaltės dėl jai pateiktų kaltinimų ir aiškino, kad niekada nešmeižė V. Milinio, o tik siekė, jog būtų išsklaidytos visos kilusios abejonės dėl pedofilijos.

„Straipsnyje mes gynėme tą vaiką – rašėme, kad reikia daryti atpažinimą ir bus baigtos visos pedofilinės uodegos“, – sakė R. Gajauskaitė.

Kriminologė įsitikinusi, kad nebus nuteista. „Man nereikia įrodinėti, kai viskas yra juoda ant balto – nėra tų žodžių ir sakinių, apie kuriuos kalba, nėra to tikslo, dar ne stalininiai laikai, jeigu nieko nėra straipsnyje, kaip gali nuteisti“, – tvirtino ji.

Jeigu teismas pripažintų, kad kaltinamieji viešai paskleidė apie mirusįjį melagingus prasimanymus, galinčius nulemti žmonių panieką ar pakirsti pagarbą jo atminimui, jiems grėstų viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas.