Vokietijos pietuose įsikūrusiame Freiburgo mieste, Prancūzijos maršalo Sébastien Le Prestre de Vauban vardu pavadintame rajone 1992 metais uždarius iki tol ten buvusią karinę bazę, imtasi precedento neturinčio projekto – ekologijos ir darnos principais paremto kvartalo kūrimo. Freiburgo miesto tarybos įsigyto 38 hektarų ploto projektavimo eigą koordinavo į nevyriausybinę organizaciją „Forum Vauban“ susibūrę aktyvūs piliečiai ir būsimieji gyventojai.

Po trijų metų ši organizacija buvo oficialiai pripažinta lygiateise miesto tarybos partnere, dalyvaujančia nagrinėjant visus aktualius miestui klausimus. Vauban kvartalas buvo baigtas statyti 2006 metais. Jame gyvena apytiksliai 5000 žmonių ir sukurta apie 600 naujų darbo vietų.

Vienas pagrindinių Vauban tikslų yra kvartale užtikrinti „žalią“ eismą, t. y., eismą be automobilių. Ši teritorija nebuvo jiems pritaikyta nuo pat savo gyvavimo pradžios, kuomet egzistavo tik siauri praėjimai tarp karinės bazės barakų. Paveldėtas tokio tipo išplanavimas kvartalo viduje pirmenybę suteikia pėstiesiems bei dviratininkams.

Siekiant iki minimumo sumažinti automobilių naudojimą tiek Vauban ribose, tiek už jų, mieste buvo sukurta patogi viešojo transporto bei dviračių infrastruktūra: lengvai iš bet kurios Vauban vietos pasiekiama trijų kilometrų ilgio tramvajaus linija, vedanti į Freiburgo centrą, 500 kilometrų dviračių takų miesto teritorijoje, 5000 dviračių stovėjimo vietų bei automobilių dalinimosi sistema.

Kaip rodo 2009 metų duomenys, 70 procentų Vauban gyvenančių šeimų neturi automobilio. Vauban teritorijoje taip pat nėra ir ilgalaikio stovėjimo aikštelių, todėl asmenys, turintys automobilį, privalo išsinuomoti 18 tūkstančių eurų per metus atsieinančią stovėjimo vietą, esančią viename iš dviejų už gyvenamosios zonos ribų stovinčių daugiaaukščių automobilių saugojimo kompleksų. Dėl šios priežasties populiaru vieną automobilį pirkti ir dalintis kelioms šeimoms.

Dalis Vauban esančių namų yra „pasyvūs“, t.y. pastatyti remiantis minimalaus energijos sunaudojimo standartu, kuris sudaro maždaug 10 procentų įprastinių šiuolaikinių namų sąnaudų. Likusieji apšildomi kombinuotos šilumos ir elektros energijos gamybos elektrine, varoma deginant medienos drožles. Saulės baterijomis, įrengtomis ant namų stogų, surenkama ir saulės energija, kurios perteklius keliauja į bendrą miesto sistemą, taip uždirbdama pelno gyventojams.

Vauban yra visapusiškai „žalias“ kvartalas – planuojant jo teritoriją netgi buvo stengiamasi išsaugoti senus medžius. Žalumos apstu visur: prie namų įrengti kruopščiai prižiūrimi darželiai, balkonai apsodinti gėlėmis, o namų sienos apsivijusios vijokliais. Tarp gyvenamųjų namų eilių esančiuose žaliuose plotuose įrengtos vaikų žaidimų aikštelės bei suoliukai.

Šiame kvartale, pamėgtame šeimų su mažais vaikais, taip pat įsikūrę ir Freiburgo universiteto bendrabučiai. Šešiuose „Vauban studentų kaimelio“ pastatuose gyvena apie 600 studentų, kurie taip pat laikosi ekologiško gyvenimo principų: rūšiuoja šiukšles, tausoja energiją bei vandenį, į paskaitas važiuoja dviračiais arba tramvajumi. Glaudi studentų bendruomenė prisideda prie darnios Vauban plėtros naujomis idėjomis bei iniciatyvomis.