Bėgiojimas gali pakenkti, jeigu treniruositės neteisingai ir nepaisysite profesionalų rekomendacijų. Jeigu norite bėgioti, išklausykite kelias lengvosios atletikos paskaitas arba sportuokite vadovaujant treneriui - jis atskleis šios sporto rūšies niuansus.

Poveikis skeletui

Bėgiojimo technika turi daug svarbių smulkmenų: pėdų statymas, kelių sulenkimas, korpuso ir galvos padėtis, rankų darbas ir pan. Nepaisant šių detalių, galima pakenkti sąnariams, pertempti blauzdų ir šlaunų raumenis, pažeisti raiščius, traumuoti pėdų sausgysles.

Maža to, neteisingai paskirstant krūvį ir pasirenkant neteisingą korpuso padėtį, galima pernelyg apkrauti stuburą, ypač tuo atveju, jei jūsų kūnas smarkiai linguoja į šonus. Tuomet vietoje naudos sulauksite skausmų nugaroje, kurie atvėsins jūsų norą toliau bėgioti.

Ištampo krūtinę

Bėgiojant krūtys smarkiai šokinėja – tai ypač jaučia moterys, turinčios didelį biustą. Jeigu bėgiosite be specialios sportinės liemenėlės, patikimai prilaikančios krūtis, nuo šokinėjimo jūsų krūtinės oda bei audiniai išsitampys, o pačios krūtys praras formą. Be to, krūtų tabalavimas gali kelti ne tik fizinį, bet ir psichologinį diskomfortą.

Atsiranda celiulitas

Jeigu neteisingai bėgiosite, jūsų šlaunis gali pažeisti... celiulitas. Jis atsiranda dėl audinių hipoksijos (deguonies stokos) ir laisvųjų radikalų susidarymo. Šie veiksniai skatina riebalų sankaupas probleminėse zonose ir sukuria „apelsino žievelę“. Taigi bėgiokite teisingai ir nepamirškite kvėpavimo technikos.

Per daug išryškina raumenis arba paverčia riebalais

Bėgiojant dirba daugybė raumenų, ypač kojų ir nugaros. Dėl tokio sporto gali pernelyg išryškėti kojų raumenys arba atvirkščiai: raumenų masė gali sumažėti, o riebalinių sankaupų – padaugėti, kad ir kaip paradoksaliai tai beskambėtų.

Mokslininkai per vieną tyrimą nustatė, jog aktyviai bėgiojant, raumenų masė pradeda mažėti, nes dalis raumenų virsta riebalais. Tai paaiškinama tuo, jog palyginus su energijos sąnaudomis, raumenys gauna nepakankamai deguonies ir maitinančių medžiagų. Tokiu atveju organizmas pradeda raumenis keisti riebaliniais audiniais, iš kurių greitai gauna trūkstamos energijos. Taigi bėgioti reikia nuosaikiai ir nealinant savo organizmo.

Svarbu trasos ir avalynė

Traumų galima patirti bet kokio sporto metu, įskaitant ir bėgiojimą. Sumušimai, raiščių patempimai, raumenų skausmai, kritimai – šių traumų tikimybė itin išauga, jei bėgiojate ne stadione ir ten, kur nėra specialios dangos. Geriausia bėgioti tam pritaikytose vietose ir avint orui pralaidžią, ergonomišką sportinę avalynę.

Bėgiojimas sveikatai tikrai nekenkia – neigiamų pasekmių gali turėti tik netaisyklingas bėgiojimas, todėl norėdami, kad bėgiojimas taptų jūsų gyvenimo dalimi, pirmiausia susiraskite profesionalų vadovą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)