Iškylančių kliūčių ir abejonių pažinimas gali lemti Jūsų pasirinkimus, kurie padės nemesti naujai atrasto kelio ir pasiekti užsibrėžtą tikslą, nesvarbu koks jis bebūtų – tiesiog sulieknėti ar padailinti save ryškiais raumenimis.

Pradėti verta nuo pasiruošimo

Viena dažniausių nesėkmės priežasčių – pasiruošimo nebuvimas. Sportas nėra veikla, kuria galima užsiimti tiesiog užsirišus savo sportinius batelius – būtinas realistiškų tikslų nusistatymas ir planas, kaip juos pasiekti. Neverta iš karto varvinti seilę į pasaulines kūno rengybos žvaigždes ir stačia galva pulti į treniruočių salę.

Pradėkite nuo kelių kilogramų numetimo per mėnesį – į darbą vaikščiokite pėsčiomis, atsisakykite riebių patiekalų, savaitgalius leiskite gryname ore važinėdami dviračiu. Net nepastebėsite, kaip palengva jaukinamas fizinis krūvis pavirs pastangų nereikalaujančiomis kasdieninėmis treniruotėmis.

Motyvacijos trūkumas

Rezultatus galite pamiršti, jei jų tiesiog nenorite. Pasiteisinimai „aš pavargęs“ ir „man nepavyksta“ signalizuoja apie tai, jog noras gyventi sveikai ir atrodyti gražiai yra nepakankamai didelis. Priežasčių tam gali būti daug – nesate įsipareigojęs sportuoti (nesergate jokiomis ligomis, esama išvaizda bei fizinis pasirengimas Jums netrukdo profesiniame ir asmeniniame gyvenime), pasirinkote netinkamą krūvį, kurio nepakeliate arba tiesiog nusivylėte ilgu rezultatų laukimu.

Paprasčiausias būdas save greitai motyvuoti – tai bendraminčių suradimas. Draugo ar kolegos įkalbėjimas sportuoti kartu padės kitą kartą gerai pagalvoti prieš praleidžiant treniruotę – juk nesinori pažįstamo žmogaus palikti laukiančio prie sporto klubo. Be to, rezultatų dalinimasis padės suprasti, jog užtikrintai judate užsibrėžtų tikslų link.

Svarbu skirti laiko

Praleisti vieną ar kitą treniruotę nėra baisu. Tačiau kai apsilankymus sporto salėje pradedate atidėlioti iškilus net mažiausiai kliūčiai – tai jau bėda.

Treniruotes laikykite tokiomis pat svarbiomis kaip apsilankymai pas gydytoją ar darbo susitikimai/paskaitos universitete. Žinoma, praleisti juos taip pat galima, tačiau kažin prie ko privestų nuolatinis jų vengimas. Todėl susidarykite grafiką, kurio griežtai laikysitės – pastovumas kur kas greičiau leis džiaugtis lygiu pilvuku ir raumeningesnėmis rankomis. Susižymėkite treniruotes kalendoriuje ar telefono priminime, o jas praleiskite tik iškilus rimtoms problemoms (pasiteisinimas „reikia pavedžioti šunį“ negalioja).

Netinkamos treniruotės

Norint akimi pastebimų rezultatų, treniruotėms teks skirti tikrai ne vieną ir ne dvi valandas per savaitę. Todėl suprantama, kodėl nemėgstama sporto šaka greitai atsibos ir privers užmiršti išsikeltus tikslus – kam patiktų savo gyvenimą skirti kankinančiai veiklai.

Daugelis sportavimą supranta kaip abonemento į treniruoklių salę nusipirkimą. Tačiau paklauskite savęs, ar geležies tampymas tikrai yra tai, kuo norite užsiimti?.. Sporto šakų skaičius – milžiniškas, todėl tikrai rasite, kas patiks ir Jums. Lieknėti ir stiprėti galima šokant, užsiimant kovų menais, minant dviratį, slidinėjant, dalyvaujant ilguose žygiuose… Lietuvoje pilna mokyklų ir klubų, kuriuose rasite ne tik sąlygas sportuoti, bet ir būrį bendraminčių. Be to, visada galite tapti ir dar gimtinėje nematytos treniruočių rūšies pionieriumi!