Ar Hanibalą Lekterį reikėtų įtraukti į lietuvių nacionalinių herojų panteoną? - klausia diskusijos dalyviai: istorikas Eligijus Raila, literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, rašytojai Marius Ivaškevičius ir Herkus Kunčius. Kodėl Vilniaus knygų mugėje bus kalbama šia tema klausėme diskusijos moderatoriaus, Vilniaus universiteto docento Aurimo Švedo.

- Kodėl diskusija apie istorinius herojus yra aktuali šiandien?

- Diskusijos tema buvo suformuluota suvokiant, kad atidžiau patyrinėję kai kurių istorinių asmenybių likimus galime gauti ne vieną, XXI a. lietuvių visuomenei itin svarbią, pilietinio patriotizmo pamoką.

- Kaip kuriama istorija ir kodėl vieni herojai lieka, o kiti - pamirštami?

- Istorija yra kasdien kuriama įtampos lauke, kuriame susiduria mokslininkų, politikų, visuomenės interesai. Kitaip sakant – tai, kokie praeities vaizdiniai susiklosto tautos kolektyvinėje atmintyje, lemia ne vien istorikų rašomos knygos ar straipsniai, o daugybė tarpusavyje tampriai susijusių veiksnių. Minėtos įtampos lauke nuolat vyksta atrankos procesas, lemiantis ką visuomenė yra linkusi užmiršti ir ką prisiminti. Plačiau apie visa tai, kodėl tam tikri dalykai yra išstumiami į mūsų atminties paribius, o kiti – sureikšminami, pakalbėsime Vilniaus knygų mugės metu vyksiančioje diskusijoje.

- Kas, Jūsų manymu, yra nepelnytai užmirštas. Kodėl?

- 2013-aisiais sueina 150 metų nuo 1863 metų sukilimo. Manau, ši sukaktis yra puikia proga prisiminti žmones, kurių poelgiai nusipelno įvertinimo “herojiškas žygdarbis”. Žengę dar keletą žingsnių atgal ir nukeliavę, tarkim į XVIII ar XVI a., juose irgi rastume ne vieną asmenybę, kurios poelgiai mums galėtų tapti pavyzdžiu, kad gyventi visų pirma reikia klausiant – ką aš galiu duoti savo tautai ir valstybei (O ne atvirkščiai)?

- Kodėl jaunimui svarbu domėtis istorija?

- Praeitis padeda kurti dabartį ir gyventi joje. Norėdami suvokti kas esate, pažvelkite į savo tėvus arba senelius, prisiminkite ką veikdavote po pamokų, kokias skaitydavote knygas ir kokiems jose aprašomiems herojams simpatizuodavote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)