Specialistai primygtinai ragina visiems šeimos nariams pietauti ir vakarieniauti kartu. Jų argumentai svarūs. Pavyzdžiui, Priklausomybės nuo narkotikų ir piktnaudžiavimo alkoholiu tyrimų centro prie Kolumbijos universiteto (JAV) specialistai padarė išvadą, kad vidutiniškai penkis kartus per savaitę kartu su šeima valgantys paaugliai rečiau kenčia nuo nerimo, nuobodulio ir apatijos, taip pat geriau mokosi ir rečiau yra priklausomi nuo greito maisto.

Darboholikams bendras susėdimas prie stalo leidžia sumažinti tempą ir rasti laiko nuoširdžiam pokalbiui. Nuolat dietos besilaikančioms moterims – tai puiki proga laikinai užmiršti svorio metimo rūpesčius ir palepinti artimiausius žmones jų mėgstamais patiekalais. Vaikai per tokius bendrus pietus ar vakarienes gauna galimybę pabendrauti su tėvais kaip lygūs su lygiais.

Vadinasi, tokie bendri pasisėdėjimai prie stalo gali sutelkti šeimas bet kuriame pasaulio kampelyje. Tereikia išsirinkti patiekalą ir su meile jį paruošti. Receptai skirti keturiems-šešiems žmonėms.

Anglija: penktos valandos arbatėlė

Nacionaliniai anglų bruožai – reguliarumas ir konservatyvumas – rado savo vietą ir virtuvėje. Netgi arbata čia geriama pagal grafiką, griežtai laikantis tradicijos mėgautis šiuo gėrimu penktą valandą popiet. Juk tai puikus pretekstas susitikimui!

Į šį procesą įtraukiami visi šeimos nariai. Ant stalo dedamas arbatos servisas (anglai renkasi trapaus porceliano) ir dviejų rūšių cukrus – baltasis ir rudasis. Beje, patys anglai pirmenybę teikia pastarajam, nes jis laikomas naudingesniu.

Vidutinio dydžio virdulyje atneštas jau paruoštas gėrimas išpilstomas į aukštus prieš tai pašildytus puodelius. Prie arbatos gali būti patiektas džemas ar sumuštinukai su agurku, šalta mėsa.

Itin svetingi šeimininkai ant stalo padeda trijų aukštų serviravimo indą su užkandžiais. Vaišintis jais reikia pradėti nuo apačios: pirmame aukšte – nedideli sumuštiniai su ikrais, sūriu ir panašiai, antrame – bandelės, sviestas ir džemas, o trečiame – miniatiūriniai pyragėliai.

Arbata Anglijoje geriama su pienu ar grietinėle. Būtina angliško arbatos gėrimo taisyklė – arbata pilama į pieną, o ne atvirkščiai. O geriama ji neskubant, mėgaujantis skoniu ir artimųjų draugija!

Vokietija: dešros sriuba

Vokiečių „pietų etiketas“ taip pat turi nacionalinių ypatumu. Nors porcijos ir nėra didelės, tačiau maistas – sotus ir maistingas.

Ko gero, pagrindinis nacionalinis vokiškos virtuvės bruožas – aistra dešros gaminiams: dešrelėms, sardelėms ir dešroms. Vien virtos dešros suskaičiuojama apie trys šimtai rūšių, o dešrelių įvairovė išties stulbinanti – apie pusantro tūkstančio rūšių!

Dešras ir dešreles galite rasti daugelio karštųjų patiekalų ingredientų sąraše. Vokiečiai ypač mėgsta tirštą žirnių sriubą su dešra, nes ji pirmiausia asocijuojasi su manais ir tėvais – būtent šį patiekalą jie kažkada vaikystėje valgė gimdytojų namuose. Dėl tokios naminės sriubos net labiausiai užimtas verslininkas ir itin nepriklausomas vaikas ras bendrą kalbą prie padengto stalo.

Receptas

400 g mėsos
150 g rūkytos dešros
250 g žirnių
5 bulvės
2 svogūnai
2 morkos
pagal skonį druskos ir prieskonių
riebalų kepimui

Žirnelius iš anksto užmerkite. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais dešrą, morkas ir svogūnus. Visus šiuos produktus iš eilės apkepkite keptuvėje. Iš mėsos išvirkite sultinį ir į jį suberkite pusę žirnių. Kai jie išvirs, suberkite likusius. Po pusvalandžio suberkite kubeliais supjaustytas bulves, dar po 20 minučių – apkepintą dešrą su morkomis ir svogūnais. Pasūdykite ir įberkite norimų prieskonių.

Rusija: koldūnai

Naminiai koldūnai – tai ne šiaip sau maistas, o visas ritualas ir tikra šventė. Vyriškoji šeimos dalis paprastai yra atsakinga už mėsos paruošimą, moteriškoji – už tešlą. Vėliau visi namiškiai kartu raito koldūnus, kad paskui galėtų susirinkti prie bendro stalo, kurio viduryje garuos itin skanus patiekalas. Kiekvienoje šeimoje saugomas savas receptas, perduodamas iš kartos į kartą.

Naminiai koldūnai daromi tik rankomis ir su pačiais įvairiausiais įdarais: mėsos, žuvies, vaisių. Patiekiami koldūnai su įvairiais padažais, priklausomai nuo skonio. Pavyzdžiui, padažą galima paruošti ir smulkiai pjaustytų sūdytų gelsvųjų piengrybių ir svogūnų, sumaišytų su grietine. Galima pamarinuoti svogūnus spanguolių sultyse, pagardintose druska ir pipirais. Dar vienas puikus padažas – pakepini svogūnus, įberi druskos ir sumaišai su grietinėle. Neabejotinai pats tradiciškiausias padažas – ištirpintas sviestas su grietine.

Receptas

Faršui:

po 200 g kiek sušalusios jautienos, kiaulienos ir avienos
100 ml ledinio vandens
1 mažas svogūnas
pagal skonį druskos ir pipirų

Tešlai:

600 g miltų
250 ml ledinio vandens
1 kiaušinis
pagal skonį druskos

Labai smulkiai supjaustykite mėsą ir svogūną. Supilkite vandenį, įberkite prieskonių – viską išmaišykite ir valandai palikite. Per tą laiką pasiruoškite tešlą. Miltus persijokite. Viduryje padarykite duobutę ir supilkite vandenį. Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir viską maišykite 15-20 minučių.

Paruoštą tešlą plonai iškočiokite, išpjaukite maždaug keturių centimetrų skersmens apskritimus. Į kiekvieno apskritimo vidurį dėkite po šaukštą faršo, sulenkite, o kraštus gerai užspauskite. Koldūnus virkite sūdytame vandenyje ir valgykite su norimu padažu.

JAV: ant grotelių kepti šonkauliukai

Daugelis įsitikinę, kad Amerika išskirtine savo virtuve pasigirti negali. Vis dėlto, barbekiu – mėsos paruošimo būdą ant grotelių virš ugnies – dar XIX amžiaus pabaigoje sugalvojo kaubojai, genantys galvijus į vakarus.

Šiuolaikiniai amerikiečiai dievina šeimynines iškylas į gamtą. Tradiciškai pagrindinis tokių susibūrimų patiekalas – kiaulienos šonkauliukai, kepti ant grotelių. Labai patogu tai, kad juos galima paruošti iš anksto, o piknike telks apkepti ant ugnies. Paprastai tokie patiekalai valgomi su padažu.

Receptas

1,5 kg kiaulienos šonkauliukų
1 svogūnas
350 ml alaus
druskos, pipirų

Padažui:

800 g savose sultyse konservuotų pomidorų
120 g klevų sirupo (medaus)
120 g rudojo cukraus
240 ml vyno acto
6 šaukštai citrinos sulčių
4 skiltelės česnako
2 šaukštai sausų garstyčių

Padažo ingredientus sumaišykite, užvirkite ir virkite apie pusvalandį. Skardą ištepkite aliejumi, išdėliokite žiedaus supjaustytus svogūnus, ant jų – šonkaulius. Užpilkite alumi, apibarstykite prieskoniais. Uždengę folija, kepkite orkaitėje tris valandas.

Turkija: pachlava

Šis saldumynas turi stebuklingų savybių – jeigu susipykote su namiškiais, pakanka atsikąsti gabalėlį saldžiojo rombo ir šeimoje netrukus įsiviešpataus taika ir ramybė. Rytuose pachlavos gaminimas – tikras menas, kurio paslaptys perduodamos iš kartos į kartą.

Šis desertas gaminamas iš tešlos lakštų, kurie tokie ploni, kad per juos gali skaityti laikraštį. Tikrasis receptas reikalauja, kad tokių lakštų būtų net keturios dešimtys! Todėl Turkijoje pachlavą gamina visos šeimos moterys – nuo mažiausios, iki vyriausios.

Receptas

Tešlai:

500 g persijotų miltų
1 kiaušinis
1 stiklinė miltų
50 g sviesto

Įdarui:

300 g bet kokių smulkintų riešutų
300 g cukraus pudros
0,5 šaukštelio malto cinamono
žiupsnelis maltų gvazdikėlių

Cukraus sirupui:

0,5 stiklinės vandens
0,5 stiklinės cukraus
Tešlos pertepimui:
200 g suminkštėjusio sviesto
1 kiaušinio trynys

Išminkykite tešlą ir palikite ją pusvalandžiui pastovėti. Tuo metu paruoškite įdarą. Tešlą padalinkite dalimis ir kiekvieną labai plonai iškočiokite. Pirmąjį tešlos lapą ištepkite minkštu sviestu ir apibarstykite įdaru. Tą patį padarykite su visais lakštais, tik paskutinį aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu.

Pachlavą supjaustykite rombais ir kepkite karštoje orkaitėje 15 minučių. Išėmę gausiai aptepkite sviestu ir vėl įdėkite į orkaitę, šįkart jau valandai. Kai pachlava iškeps, kiek ataušusią užpilkite šaltu sirupu. Palikite vėsioje vietoje šešioms valandoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)