Skirkite laiko įteikimui – pasiruoškite patys (raskite patogią vietą, išpakuokite gėles, jei nesuspėjote, o jei esate pakviesti vidun ir žinote, kad užsibūsite – nusirenkite ir pasikabinkite viršutinius rūbus) ir leiskite pasiruošti gavėjui.

Jaudulys ir nerangumas prieš įteikiant-pasiimant – žmogiška ir normalu. Nepamirškite kvėpuoti. Ir teikdami dovaną, žymiau geriau tiks nuoširdžiai pasakytas tekstas. Jei labai neramu – pasirašykite jį. Tik venkite standartinių frazių – jos, kaip standartizuotos dovanos ar gėlės iš benzino kolonėlių rodo fantazijos ir rūpesčio trūkumą. Jei turite – papasakokite istoriją! Kaip šios dovanos ieškojote, ką galvojote, ko linkite dovanodami...

Niekaip negalite patys aplankyti ir įteikti? Ar tikrai? Jei taip - siųskite kurjerį, jei norite, kad dovanos saugiai pasiektų. Tik apgalvokite, ar dovaną kurjeris pristatys pačiam gavėjui, ar per tarpinius asmenis (adimistratores, pavyzdžiui) ir kaip jis atrodys bei ką sakys – mat, kaip bebūtų, tuo metu atstovaus jūsų įmonę. Užsienio šalyse esantiems verslo partneriams ar draugams – galite siųsti mažus mielus siuntinėlius (dovanų, neuždraustų pašto siunta) ir asmeninius ranka rašytus atvirukus. Jie – sušildys net ir skubančiųjų širdis.

Gera, kai dovanomis džiaugiasi kiti ar patys galime nuoširdžiai pasidžiaugti. Kaip priimti? Skiriant laiko išklausyti dovanotoją ir nuoširdžiai. Pagal daugelio Europos šalių etiketo taisykles derėtų dovaną išpakuoti ir pagirti. Jei išpakuosite dovanas kolegų/ draugų būryje – pasidžiaugsite ir patys, suteiksite galimybę pasidžiaugti ir dovanotojui jo išmone renkant ir patenkinsite aplinkinių smalsumą.

Bet, kitose šalyse, pavyzdžiui, Kinijoje, gautos dovanos paimamos, padedamos į šalį ir išpakuojamos vėliau. Net ir neatsižvelgiant į tarptautiškumą, yra žmonių kategorija, kurie labai mėgsta pasidaryti dvigubą malonumą - pirmiausia - gaudami, o paskui - tyliai ramiai, vienumoje - išpakuodami. Jei esate iš pastarųjų - tiesiog taip ir pasakykite: “Mėgstu pasimėgauti dovanomis darkart - jas išpakuojant prie taurės vyno. Tad, jums leidus...”

Jei dovaną gavote jau turimą ar nemėgstamą – atsižvelkite į situaciją ar galite nuoširdžiai taip ir pasakyti? O gal pasidžiaugti siurprizu? Minėjome, kad per brangi, jūsų nuomone, dovana įpareigoja. Įvertinkite – ar ši dovana džiugins ar taps spaudimo priemone? Ar turite drąsos jos atsisakyti ar įsipareigojate atsilyginti? Nuspręskite, kaip elgsitės.

PABAIGAI

Tiek teikdami, tiek gaudami dovanas naudokitės savo intuicija - jei jaučiate, kad kas nors (ne) tinka - geriau paklausykite savo sveiko vidinio balso - jis dažnai sako tiesą, remdamasis jūsų patirtimi. Atitinkamai ir elkitės.

Svarbiausia dovanojant – jausti kitą žmogų, būti originaliu ir taktišku. Ir dar kartą - energija iš niekur neatsiranda ir niekur neišnyksta, tik vienos rūšies energija virsta kitos. Kiek jos (ir širdies) įdėsite rinkdami dovanas, tiek sugrįš iš kitų.

Skirkite laiko, nes Geras dovanotojas žengia tris pagrindinius žingsnius - a) seka datas, b) brandina idėjas, c) ieško dovanų ir – jas randa.

Beje... užbaigiant straipsnį - o kokią originaliausią dovaną versle ar namie esate gavę JŪS? Lauksime atsiliepimų. Ir - linkime šiltų ir jaukių artėjančių švenčių! "

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)