Didžiausius nusišnekėjimus rasite spausdami nuorodas straipsnio apačioje:

George'as Romney su sūnumi Mittu

Dabartinio pretendento į JAV prezidentus tėvas George’as Romney atrodė kuo puikiausias kandidatas į prezidentus – išvaizdus, sėkmingas verslininkas, vadovas, populiarus buvęs gubernatorius. Visgi po ilgos kampanijos 1967 rugpjūtį G. Romney nepataisomai sugadino savo kampaniją, Detroite bandydamas paaiškinti WKBD-TV žurnalistui Lou Gordonui, kodėl iš pradžių rėmė karą Vietname, o vėliau jam nepritarė.

„Grįžau iš Vietnamo su tiek praplautomis smegenimis, kiek tik tai įmanoma“, – taip jis apibūdino generolų pompastiką, išgirstą per 1965 m. kelionę į Vietnamą. G. Romney pareiškė, kad karas buvo tragedija, o Jungtinėms Valstijoms nebereikėjo kištis į Pietų Vietnamą, kad sustabdytų komunistinę agresiją Pietryčių Azijoje“.

Praėjus kiek laiko buvo aišku, kad G. Romney buvo teisus ir dėl karo, ir dėl to, kad amerikiečių generolai visaip stengėsi išpūsti savo tariamą sėkmę. Tačiau posakis „praplautomis smegenimis“ buvo tiek neigiamas, kad G. Romney negailestingai užsipuolė konkurentai ir išjuokė komikai.

Turbūt kandžiausia buvo senatoriaus Eugene’o McCarthy pastaba – jis pareiškė, kad G. Romney atveju nereikėjo smegenų plovimo, „būtų visiškai pakakę lengvai jas praskalauti“.

Visi TOP6 nusišnekėjimai - straipsnio apačioje:

Bobas Dole'as

1976 m. spalį Bobas Dole’as ir Walteris Mondale’as susitiko Teksaso valstijoje, Hjustone vykusiuose pirmuosiuose kandidatų į viceprezidentus debatuose. B. Dole’as labai stengėsi pataisyti savo, kaip negarbingo žmogaus, reputaciją, bet vienu sakiniu nubraukė visas pastangas.

„Vakar paskaičiavau, – tarė jis. – Jei prikeltume visus žuvusius ir sužeistuosius per demokratų karus šiame amžiuje, būtų apie 1,6 milijono amerikiečių – tiek, kad apgyvendintų visą Detroitą.“

Tai, kad politikas vienaip ar kitaip pavadino Antrąjį pasaulinį karą demokratų ar respublikonų karu, užgavo nuosaikių rinkėjų jausmus. Liberalų žurnalistė Mary McGrory pareiškė, kad tai „baisi, apgailėtina akimirka, po kurios Roberto Dole’o buvimas ovaliojoje salėje atrodo neįsivaizduojamas tiek daugeliui amerikiečių, tiek, be abejonės, ir jam pačiam.“

Visi TOP6 nusišnekėjimai - straipsnio apačioje:

Geraldas Fordas

Regis, 1976 m. buvo palankūs nusišnekėjimams apie užsienio politiką. Per debatus tarp prezidento Geraldo Fordo ir pretendento į prezidentus Jimmy Carterio, leidinio „New York Times“ žurnalistas Maxas Frankelis uždavė G. Fordui klausimą apie Helsinkio susitarimą ir Sovietų sąjungą.

Gindamas susitarimą G. Fordas pareiškė: „Rytų Europa nėra dominuojama sovietų ir nebus, kol valdžioje bus Fordas.“ Akivaizdžiai nepatikėjęs M. Frankelis paprašė patikslinti: „Jei teisingai supratau, sakote, kad rusai nesinaudoja Rytų Europa kaip savo įtakos zona, okupuodami daugumą valstybių ir pavesdami savo kariuomenei užtikrinti, jog tai būtų komunistinė zona?“

G. Fordas atkakliai tvirtino savo: „Nemanau, kad lenkai jaučiasi dominuojami Tarybų Sąjungos.“ O užkulisiuose žurnalistas Jackas Germondas stebėjo, kaip vyriausiasis Fordo rinkiminės kampanijos strategas Stuartas Spenceris pasisuko į G. Fordo patarėją nacionalinio saugumo klausimais Brentą Scowcroftą ir paklausė: „Argi Lenkijoje nėra sovietų kariuomenės?“ O pastarasis atsakė perkreiptu veidu: „Keturios divizijos.“

Visi TOP6 nusišnekėjimai - straipsnio apačioje:

Johnas Kerry

Johnas Kerry vėliau sakė, kad tai buvo vienas iš nerišliausių jo pasisakymų, na bet pasisakymo Vakarų Virdžinijos valstijoje, Hantingtone, Marshallo universitete ilgai nepamiršo. Posakis „iš pradžių buvau už, paskui – prieš“ prigijo žmonėse ir tapo rinkimų kampanijos pasikeitimą žyminčia citata.

Dauguma nė neatsimena, apie ką kalbėjo J. Kerry (apie tai, kad balsavo prieš 87 mlrd. (233 mlrd. Lt) dolerių paskyrą karui Afganistane ir Irake).

Komentaras sužlugdė J. Kerry, nes tiesiog patvirtino respublikonų skleidžiamą nuomonę, kad J. Kerry per minkštas ir per daug neryžtingas, kad jam būtų galima patikėti vadovauti pasaulyje vykstančiam karui su terorizmu.

Visi TOP6 nusišnekėjimai - straipsnio apačioje:

Sarah Palin

Kai žurnalistas Charlie Gibsonas iš ABC televizijos paklausė, ar Sarah Palin žinojo, kad Aliaska šitaip arti Rusijos, ji atsakė: „Jie artimiausi mūsų kaimynai, iš tiesų Rusija matosi iš Aliaskos, iš salos Aliaskoje.“

Visi TOP6 nusišnekėjimai - straipsnio apačioje:

Mittas Romney

Mittas Romney kuo puikiausias kandidatas į prezidentus – išvaizdus, sėkmingas verslininkas, vadovas, populiarus buvęs gubernatorius (ar neprimena kai ko?). Bet 2012 metų rugsėjo 11 dieną M. Romney, prieš tai pareiškęs, jog Rugsėjo 11-ąją susilaikys nuo politinių atakų, ėmė kaltinti dabartinį JAV prezidentą Baracką Obamą simpatizuojant jėgoms, surengusioms išpuolius prieš JAV diplomatinę atstovybę Egipte ir Amerikos konsulatą Libijos Bengazio mieste.

Tačiau tokiu poelgiu Respublikonų partijos kandidatas prezidento rinkimuose padarė klaidą.

M. Romney pareiškimas: „Gėdinga, kad pirmoji Obamos administracijos reakcija buvo ne išpuolių prieš mūsų diplomatines misijas pasmerkimas, o tų, kurie surengė atakas, palaikymas“.

Problema – M. Romney ne tik iškraipė faktus, bet ir apkaltino prezidento administraciją pareiškimais, išsakytais prieš, o ne po išpuolių. Respublikono komentarai buvo atvirai šališki ir oportunistiniai, tad nuo jo staiga nusisuko ir dalis jo partijos kolegų.

Jeigu M. Romney būtų susivaldęs ir palaukęs, kol žiniasklaida pati iškapstys, jog prieš išpuolį Bengazyje šlubavo saugumas ir buvo praleista keletas akivaizdžių apie pavojų bylojančių signalų, galbūt būtų pelnęs pliusą.

Visi TOP6 nusišnekėjimai - straipsnio apačioje: