Savaitraščio redaktorius, kuris kažkada buvo karikatūrininkas ir kuris naudojasi Charbo vardu, sakė, kad atvaizdai "šokiruos tuos, kurie nori būti šokiruoti".

Karikatūros trečiadienį prekyboje pasirodančiame numeryje išspausdintos vidiniuose puslapiuose.

Žurnalas jas publikuoja tokiu metu, kai visame islamo pasaulyje vyksta neramumai dėl negrabaus JAV sukurto filmo, kuriame išjuokiamas pranašas Mahometas, o musulmonai vaizduojami smurtaujantys be jokios priežasties.

Po tokio "Charlie Hebdo" sprendimo politiniai ir religiniai lyderiai nedelsdami paragino žiniasklaidą veikti atsakingai ir vengti kurstyti situaciją.

Premjeras Jeanas-Marcas Ayrault paskelbė pareiškimą, kuriame reiškia savo "nepritarimą visiems ekscesams".

Didžiausios Paryžiaus mečetės dvasininkas Dalilas Boubakeuras paragino Prancūzijos musulmonus išsaugoti ramybę.

"Su nuostaba, liūdesiu ir susirūpinimu sužinojau, kad šis leidinys rizikuoja padidinti dabartinį pasipiktinimą visame musulmonų pasaulyje, - sakė jis. - Paraginčiau juos nepilti alyvos į ugnį".

Prancūzijos premjeras: esame šalyje, kurioje užtikrinama žodžio laisvė, įskaitant laisvę parodijuoti

Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Marcas Ayrault trečiadienį pareiškė, kad bet kas, įsižeidęs dėl satyrinio žurnalo "Charlie Hebdo" išspausdintų musulmonų pranašo Mahometo karikatūrų, gali kreiptis į teismą.

Tačiau jis pažymėjo, kad Prancūzijoje laikomasi žodžio laisvės tradicijos.

"Esame šalyje, kurioje užtikrinama žodžio laisvė, įskaitant laisvę parodijuoti", - premjeras sakė radijui RTL.

"Charlie Hebdo" viršelyje buvo išspausdinta karikatūra, kurioje vaizduojamas musulmonas, sėdintis neįgaliojo vežimėlyje, kurį stumia žydas ortodoksas. Ši karikatūra buvo pavadinta "Neliečiamieji 2" (Intouchables 2), turint omenyje Prancūzijoje sukurtą filmą apie neturtingą juodaodį, padedantį neįgaliam aristokratui.

"Jeigu žmonės išties mano, kad buvo įžeistas jų tikėjimas, ir galvoja, kad buvo pažeistas įstatymas - juk mes esame valstybėje, kurioje įstatymų turi būti absoliučiai laikomasi - jie gali kreiptis į teismą", - sakė J.M.Ayrault .

Premjeras taip pat nurodė, kad prašymas surengti demonstraciją Paryžiuje, kurioje būtų protestuojama dėl vieno Jungtinėse Valstijose sukurto mėgėjiško antiislamiško filmo, išprovokavusio audringus protestus musulmonų pasaulyje, bus atmestas.

J.M.Ayrault sakė, kad toks prašymas buvo pateiktas, tačiau jis bus atmestas, "nes nėra jokios priežasties įsileisti į šalį konfliktus, kurie nesusiję su Prancūzija".

"Charlie Hebdo" jau ne pirmąkart išprovokavo prieštaringus vertinimus dėl savo pozicijos į klausimus, susijusius su islamu.

Pernai buvo išleistas specialus šio žurnalo numeris "Charia Hebdo", o leidėjai nurodė, kad jo "vyriausiuoju redaktoriumi" tapo pranašas Mahometas. Vėliau šio žurnalo biuras Paryžiuje buvo apmėtytas Molotovo kokteiliais.