Kam reikalingas TV priedėlis

Skaitmeninės televizijos priedėlis (o tiksliau, DVB-T priedėlis) reikalingas naujos televizijos, kuri visiškai pakeis analoginę spalio pabaigoje, priėmimui. Jo funkcija pakankamai paprasta – priimti iš antenos ateinantį skaitmeninį signalą ir paversti ji analoginiu, „suprantamu“ jūsų televizoriui. Šis nedidelis įrenginukas būtinas toli gražu ne visiems. Jį būtina įsigyti tik tiems žmonėms, kurie turi senus analoginius televizorius ir priima signalus naudodami nuosavą arba kolektyvinę anteną.
Jei laiku nesuskubsite įsigyti TV priedėlio, po spalio 28 dienos televizoriaus ekrane matysite tik „sniegą“.

Kam TV priedėlio nereikia

TV priedėlio pirkti nereikia tiems, kas yra prisijungę prie kabelinės, palydovinės ar skaitmeninės televizijos. Šiuo atveju yra visiškai nesvarbu, kokio senumo televizorių jūs turite - TV paslaugas teikianti bendrovė pasirūpins, kad iki jūsų ekrano ateitų tinkamas signalas.

Priedėlio nereikia ir tiems, kas turi naujesnius televizorius, kurių viduje yra įmontuotas DVB-T imtuvas. Tiesa, šiuo atveju vertėtų pasitikrinti, ar toks imtuvas veikia su lietuviška skaitmenine televizija. Prieš kelis metus prekyboje dar buvo galima surasti televizorius su nesuderinamais su mūsų šalyje naudojamais standartais DVB-T imtuvais.

Kiek kainuoja ir kur įsigyti

Pigiausi ir paprasčiausi TV priedėliai kainuoja apie 70-80 litų. Kitų kainos gali būti kelis kartus didesnės. Kaina priklauso nuo priedėlio gamintojo ir papildomų funkcijų. Pigiausi modeliai skirti žiūrėti tik nemokamiems televizijos kanalams. Jei norėsite pasirinkimo ne iš keliolikos, bet kelių dešimčių kanalų, tuomet rinkitės brangesnį modelį su taip vadinamu CONAX kortelių lizdu.

Papildomai gali kainuoti aukštos raiškos (HD) vaizdo priėmimo funkcija. Kol kas ji nėra labai aktuali, nes mūsų šalyje transliuojamų kanalų su tokia raiška galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Kai kurie TV priedėliai turi USB jungtį, prie kurios galima prijungti išorines duomenų laikmenas, tokias kaip USB atmintines, išorinius kietuosius diskus, vaizdo kameras arba skaitmeninius fotoaparatus, ir peržiūrėti juose saugomus paveiksliukus ir filmus dideliame televizoriaus ekrane.

Šiandien TV priedėlių galima rasti bene kiekvienoje buitinių prekių parduotuvėje ar didesniame prekybos centre, kuriame yra tokių prekių skyrius. Šį įrenginį galima įsigyti ir internetu.
Kaip alternatyvą TV priedėliui galima įsigyti įmantresnį DVD arba „Blu-ray“ diskų grotuvą, taip vadinamą daugialypės terpės grotuvą (multimedija grotuvą) su DVB-T funkcija. Bet šie įrenginiai jau skirti ambicingesniems ir daugiau televizinėje ar kompiuterinėje technikoje nusimanantiems žmonėms.

Ar yra papildomų išlaidų?

Be paties TV priedėlio jums greičiausiai teks įsigyti jam pritaikytą anteną. Senuose namuose įrengtos kolektyvinės ir senesnės analoginės televizijos antenos dažniausiai yra netinkamos priimti skaitmeninės TV signalus. Pigiausios antenos kainuoja nuo 30-35 litų. Jos ir priedėlio prijungimas prie televizoriaus nėra sudėtingas, tad jums greičiausiai nereikės kviestis meistro į namus ir mokėti jam papildomus pinigus.

Ar kompensuos išlaidas už TV priedėlį?

Taip, jei jūsų arba jūsų šeimos (jei gyvenate ne vienas) vidutinės pajamos vienam asmeniui per mėnesį nesiekia 525 Lt. Kompensuojama iki šimto litų. Kompensacijos bus mokamos tiems, kurie įrangą įsigijo nuo balandžio 30 iki lapkričio 20 d.

Pagal praeitų metų gruodžio mėnesį Vyriausybės priimtą TV priedėlių kompensavimo įstatymą, grąžinami pinigai, kurie buvo sumokėti už skaitmeninės televizijos priėmimo įrangą – televizorių, televizijos priedėlį, imtuvą ar anteną. Asmenys turi kreiptis dėl kompensacijos į savo Socialinio darbo skyriaus darbuotojus, kurie aptarnauja seniūnijų gyventojus. Kartu su kitais dokumentais būtina pateikti ir sąskaitą faktūrą, kurioje būtų nurodyta, kad buvo įsigytas televizijos priedėlis ar antena bei mokėjimo dokumentą: kasos čekį, pajamų orderį, mokėjimo nurodymą ar kt.

Daugiau informacijos apie skaitmeninį televiziją ir jai skirtus priedėlius rasite svetainėje www.skaitmenine2012.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)