Depresija sergantys paaugliai dažnai bėga iš pamokų. Gali būti, kad jūs to nė neįtariate, nes kiekvieną rytą išlydite savo vaiką pro duris ar net nuvežate į mokyklą. Deja, mokyklos personalas negali stebėti vaikų kiekvieną minutę. Daug depresijos kamuojamų vaikų dienų dienas šlaistosi gatvėmis arba po prekybos centrus – eina bet kur, tik ne į mokyklą.

Jei pastebėjote, kad taip elgiasi ir jūsų paauglys, paaiškinkite, kad taip elgtis nevalia ir jūs to netoleruosite. Depresija – ne pasiteisinimas nelankyti mokyklos. Jei paauglys jus ignoruoja ir toliau bėga iš pamokų, jam būtų naudinga pajusti tokio elgesio pasekmes, kad suprastų savo veiksmų rimtumą.

Mokymosi sunkumai

Pasirūpinkite, kad vaiko mokytojas žinotų, kokie yra depresijos simptomai, ir padėtų vaikui adaptuotis. Jūs nenorite, kad jūsų vaiką visi pažinotų neigiamame kontekste („tas, kuris nuolat bėga iš pamokų“).

Paprastai depresija sergantys vaikai turi tam tikrų kognityvinių sunkumų, pavyzdžiui, nesugeba ilgam sutelkti dėmesio, nepasižymi organizaciniais gebėjimais. Jie gali būti išsiblaškę, nespėti baigti užduočių, mintimis nuolat skrajoti kažkur kitur, dažnai pamesti knygas ir kitus svarbius daiktus. Šie vaikai paprasčiausiai nemoka sutelkti dėmesio ir ignoruoti pašalinių trukdžių.

Socialiniai santykiai

Depresija gali turėti įtakos ir vaiko santykiams su bendraamžiais. Šie vaikai dažniau būna drovūs ar labai agresyvūs. Draugų trūkumas ir jausmas, kad esi nemėgiamas, tik dar labiau apsunkina situaciją. Vaikai gali būti negailestingi ir tyčiotis dėl menkiausių smulkmenų. Depresija sergantis vaikas dažnai išsiskiria iš kitų ir tampa patyčių objektu. Stebėkite, kad taip nenutiktų, nes priešingu atveju vaiko depresija taps dar stipresnė.

Kitas dalykas, lemiantis socialinius sunkumus mokykloje, yra neapgalvoti sprendimai. Vaikas gali sakyti ar daryti tai, ko kitomis aplinkybėmis nesakytų ir nedarytų. Tai gali tapti gėdos ir pažeminimo priežastimi, ypač jei vaikas atsakinėja prieš klasę.

Neapgalvoti sprendimai dar labiau padidina vaiko socialinę izoliaciją, jis tampa dar nelaimingesnis ir vienišesnis. Priminkite vaikui, kad prieš kalbėdamas ar veikdamas pirmiausiai pagalvotų. Jei jis padaro kažką, dėl ko patenka į bėdą, pabrėžkite, kaip svarbu pasakyti „atsiprašau“ ir prisiimti atsakomybę už savo elgesį.

Socialinių įgūdžių išmokstama. Vaikas turi suprasti, kad bendravimą su aplinkiniais galima tobulinti. Kuo daugiau teigiamo dėmesio jis gaus iš bendraamžių, tuo mažesnė bus jo depresija.

Kaip padėti vaikui namuose

Padiskutuokite su vaiku, kokių, jo manymu, problemų jis turi – galbūt kartu rasite veiksmingesnių būdų sušvelninti ligos simptomus. Jei simptomai tapo rimtomis bėdomis, pasidarykite sąrašą dalykų, kuriuos turite atlikti kiekvieną rytą prieš einant į mokyklą.
Pavyzdžiui, atsikelti 15 min anksčiau, kad nereikėtų skubėti ir nervintis.

Jei tai nepadeda, sutarkite, kad jei vaikas penkias dienas iš eilės laiku nueis į mokyklą, gaus tam tikrą prizą.
Jei vaikui mokykloje sunku sutelkti dėmesį, paklauskite mokytojo, ar jis galėtų kaip nors padėti. Gal vaikui reikėtų kelių pertraukėlių? Gal jį vertėtų persodinti į pirmą suolą?

Kiti patarimai

Ryto rutina yra svarbi, bet ji turėtų būti kiek galima paprastesnė ir ramesnė. Jei namuose bus chaosas, vaiko nerimas taps dar didesnis, o jūs visiškai prarasite kontrolę. Jūsų lūkesčiai turi būti aiškūs, o ryto rutina – kuo paprastesnė.

Raskite vaikui ramų kampelį, kur jis galėtų ruošti pamokas. Kai kuriems vaikams lengviau mokytis esant baltam triukšmui. Tyrimai rodo, kad vaikams, kuriems sunku sutelkti dėmesį, muzika gali padėti nereaguoti į kitus stimulus. Tad leiskite vaikui mokantis klausytis muzikos, o jei norite ramybės, nupirkite ausines.

Mažesni vaikai turėtų daryti pertraukėles. Pavyzdžiui, jei vaikas gali sutelkti dėmesį vos 15 min, kas 15 min darykite 5 min pertraukėlės (nustatykite žadintuvą). Žinoma, taip namų darbų ruošimas truputį užtruks, bet vaikas bus labiau linkęs juos užbaigti, nes bus ramesnis, pagerės jo mokymosi rezultatai.

Kaip spręsti bendravimo problemas? Leiskite vaikui pasikviesti draugų. Tai suteiks jums galimybę stebėti vaiką socialinėje situacijoje ir padėti ugdyti reikiamus įgūdžius. Paprašykite mokytojo stebėti, ką vaikas veikia per pertraukas ir įtraukti jį į bendrą veiklą.

Kai kurie vaikai mokykloje taip įsiaudrina, kad grįžę namo nebegali nusėdėti vietoje ir atlikti namų darbų. Leiskite vaikui pažaisti lauke ar užsiimti kita veikla, kuri padės jam atsikratyti energijos pertekliaus, o tada liepkite sėsti prie knygų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)