Atsisakius paklusti dvasininkų valiai Maironio gimimo 150-osioms metinėms skirtas renginys buvo skubiai perkeltas į Gintaro muziejaus terasą.

Su vyskupijos kurija bendravusi sakralinės muzikos festivalio meno vadovė Asta Kriščiūnaitė teigė, kad tai esąs tiesiog nesusikalbėjimas, ir daugiau nieko nekomentavo. Atviresnis buvo bažnyčioje Maironio eiles turėjęs skaityti R.Bagdzevičius. Iš aktoriaus parengto repertuaro vyskupas išbraukė keletą eilėraščių, tarp kurių buvo ir žinomos klasiko eilės „Mano moksladraugiams”. J.Borutos rašte net buvo pageidaujama, kad koncerto metu iš bažnyčios būtų išneštas Švenčiausiasis Sakramentas. „Praėjusį sekmadienį tą pačią programą skaičiau Raseinių rajono Betygalos bažnyčioje šventinant Maironio biustą. Mano skaitomų eilių klausėsi ten mišias laikęs arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir iš jo neišgirdau jokio priekaišto. Priešingai, po renginio jis man padėkojo už patriotiškumą skatinančias eiles”, – kalbėjo aktorius.

Tiesa, R.Bagdzevičius nemano, kad tokį Maironio kūrybos inspektavimą sumanė pats J.Boruta: „Visais laikais didžiausią grėsmę menininkams keldavo institucijų klerkai, raštininkai. Kas ligotam vyskupui buvo patarta, tam jis ir pritarė. Ką pakišo pasirašyti, tą jis ir pasirašė.”

Savo ruožtu Donatas Katkus, Šv.Kristoforo orkestro vadovas, dienraščiui komentavo: „Koncertuojant bažnyčiose nuolat tenka susidurti su nustatytomis sąlygomis, kokią muziką galima groti. Juokingiausia, kad patys Bažnyčios vadovai to nežino. Kartą vienų apeigų metu sulaukėme griežto reikalavimo atlikti tik religinę muziką. Tuomet sudariau gražią klasikinę programą, kurioje įrašiau „Kristaus pakylėjimą”, „Aleliuja”, „Glorija”, o iš tiesų mūsų programoje nebuvo nė vieno religinio kūrinio. Po to priėjęs vienas vyskupas pagyrė: „Koks gražus koncertas, kokia nuostabi religinė muzika.”

Man nepaprastai gaila, kad Bažnyčios hierarchai yra tokie neišsilavinę žmonės. Tai rodo absurdiški bandymai reguliuoti kūrinių repertuarą. Lietuvos bažnyčia, ko gero, yra konservatyviausia visoje Europoje. Kartą Meksikoje teko klausytis mišių, kuriose grojo tradicinių muzikantų mariačių orkestras. Pas mus toks pasirodymas būtų neįmanomas. Juos, matyt, ant laužo sudegintų iš karto po renginio. Tokiais draudimais vyskupai Bažnyčios neišgelbės“.