Sparčiai populiarėjančios parapsichologijos, būrimo, spiritizmo seansų, "energetinio gydymo" ir panašios paslaugos kelia specialistų susirūpinimą, nes tokių paslaugų teikėjai vartotojams niekaip negali užtikrinti jų tikrumo.

Todėl nuspręsta atlikti situacijos tyrimą bei siūlyti konkrečius būdus, kurie padėtų sustiprinti vartotojų teisių apsaugą naudojantis netradicinės medicinos ar ezoterinėmis paslaugomis.

Kaip minėtos komisijos posėdyje pabrėžė Naujųjų religijų tyrimų ir informacijos centro specialistas Arūnas Peškaitis, šiuo metu visuomenėje bei žiniasklaidos priemonėse labai suintensyvėjęs okultizmo - tikėjimo tariamai gamtoje ir nematomame pasaulyje glūdinčių galių įvaldymo ir panaudojimo galimybe - propagavimas. Pasak specialisto, pats tikėjimas magija ir magiškos paslaugos neturėtų būti persekiojamos demokratinėje visuomenėje, tačiau žiniasklaidos priemonėse pateikiama informacija apie kai kurias paslaugas (pvz., astrologijos, parapsichologijos) dažnai yra ir paslėpta reklama, o kritinio tokių paslaugų vertinimo pasigendama.

A. Peškaitis pažymėjo, kad po tokių televizijos laidų, straipsnių spaudoje padaugėja pas šiuos "specialistus" besikreipiančių asmenų. Tačiau vartotojai neinformuojami, kad paslaugos teikėjas niekaip negali užtikrinti paslaugos tikrumo, nepateikiama jokios informacijos apie parapsichologų, astrologų išsilavinimą. Vėliau atsiranda ir profesionalios pagalbos poreikis.

Taip pat specialistas atkreipė dėmesį į klaidinančią magijos paslaugų reklamą. Komisijai pateiktuose skelbimų pavyzdžiuose neretai siūlomos paslaugos, kurios įvardijamos kaip "gydymas", "psichologinė pagalba". Tačiau tokiuose skelbimuose įvardijamas paslaugas teikia asmenys, neturintys Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje pripažįstamo išsilavinimo ir licencijų tokiai veiklai.

Komisija nutarė inicijuoti detalesnį situacijos tyrimą. Nuspręsta kreiptis į Nacionalinę vartotojų teisių apsaugos tarybą, kad ši pateiktų nuomonę, ar komisijoje svarstyti atvejai traktuotini kaip vartotojų teisės pažeidimai. Taip pat ketinama kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją prašant pateikti nuomonę, kokiomis priemonėmis būtų galima užtikrinti, kad valstybės pripažįstamos ir licencijuojamos medicinos ir psichologijos paslaugos būtų aiškiau atskirtos nuo įvairių magijos grupių propaguojamų metodų.

Komisija taip pat ketina teikti rekomendacijas, kurios padėtų Lietuvos gyventojus geriau informuoti apie galimus jų, kaip vartotojų, teisių gynimo būdus, ypač tais atvejais, kai magijos paslaugų teikėjai pateikia klaidinančią informaciją apie paslaugą.

Pasak Teisingumo ministerijos atstovo spaudai, žmonės turi žinoti, jog kreipdamiesi į parapsichologus bei kitus asmenis, teikiančius magijos paslaugas, jie negali tikėtis valstybės užtikrinamos vartotojo teisių apsaugos.