Ministras sako, kad kai kurie dalykai yra universalūs, todėl tualetai visame pasaulyje žymimi WC ženklu – kad ir kaip kalbos grynumo puoselėtojai dėl to pyktų.

„Štai WC yra WC ir Lietuvoje, ir bet kur kitur, nepaisant to, kad tai trumpinys angliškų žodžių Water Closet. Bet raidė „w“ juk pas mus nepageidaujama, nes jei leisime lenkui ar už brito bei vokiečio ištekėjusiai lietuvei pavardę užrašyti su šia raide, tai beveik tėvynės išdavimas, ar ne? Ir ką čia tos žmogaus teisės, kam ta pagarba kiekvienam Lietuvos piliečiui? Nesvarbu mums – tegul nemyli šie žmonės Lietuvos, bet mes juk galime priversti pase juos atrodyti lietuviškesniais – tada ir Lietuvą jie pamils, ar ne?“ - savo tinklaraštyje rašo R. Šimašius.

Politikas sako, kad tekstą apie WC ir raidę „w“ parašė daug anksčiau, tačiau vengė jį skelbti, tačiau po premjero vizito nutarė, kad šia tema vėl reikia diskutuoti.

Premjeras A. Kubilius Lenkijoje lankėsi liepos 18 d.

„Labai myliu savo gimtąją lietuvių kalbą. Labai džiaugiuosi jos turtingumu, o ypač tarmėmis. Tačiau ne mažiau esu patenkintas, kad kai kurie dalykai yra tokie universalūs, jog peržengia tautų ir kalbų ribas. Štai WC yra WC ir Lietuvoje, ir bet kur kitur, nepaisant to, kad tai trumpinys angliškų žodžių Water Closet“, - sako R. Šimašius.

Kalbos grynumo šalininkams, kurie priešinasi nelietuviškų lotyniško pagrindo raidžių rašymui asmens dokumentuose, politikas juokais siūlo nesustoti auklėti Lietuvos piliečius ir pradėti kalbos gryninimo vajų: tualetų ženklus iš WC (water closet) pakeisti į VK (vandens kambariukas).

„Juk jei neišversime, nesulietuvinsime, tai kas nors (koks pats tautiškiausias lietuvis su vyžomis ir tautine juosta) gali nežinoti kaip perskaityti, nežinoti ką reiškia, ir dar, atsiprašau, apsisysioti prie tualeto durų nes nežinos, kas ten viduje ir ar galima užeiti...“, - pusiau juokais, pusiau rimtai teigia ministras.

„Tikiuosi, ateis tas laikas, kai Seimas išdrįs pripažinti tai, ką pripažįsta ir dauguma kalbininkų – jog vardas ir pavardė yra ne kalbos objektas, o savotiškas žmogaus „prekės ženklas“. Tam reikia priimti įstatymo projektą, kurį jau kartą teikiau Vyriausybei, o pastaroji – Seimui. Jei kam pagrįsta ir prasminga blokuoti paprastų problemų išsprendimą, tai nebent labai keistai kompanijai – lenkų nacionalistams Lietuvoje ar Lenkijoje, lietuvių nacionalistams  ar Kremliaus strategams“, - reziumavo R. Šimašius.

DELFI primena, kad Lietuvos vadovai buvo pažadėję lenkų politikams sudaryti galimybę rašyti vardus ir pavardes asmens dokumentuose visais lotyniško pagrindo rašmenimis, vadinasi, ir lenkiškomis raidėmis. A. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė parengė atitinkamą įstatymo projektą, tačiau Seimas įstatymą atmetė, šiuo klausimu premjeras nesulaukė ir savo partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – parlamentarų paramos.