Per praėjusį vilkų medžioklės sezoną Lietuvoje buvo leista sumedžioti penkis vilkus. Tuomet pasinaudojus įstatymo spragomis arba per klaidą buvo sumedžiota dvigubai daugiau. Kitam medžioklės sezonui, prasidėsiančiam spalį, Aplinkos ministerija nustatė 50-ies vilkų medžioklės kvotą. Toks skaičius vėl papiktino gamtosaugininkus, tačiau ministerija tikina, kad šis skaičius - tinkamas.

Birželio 5 d. Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pasirašė įsakymą, kuriuo 2012/2013 m. vilkų sezono metu Lietuvoje leidžiama sumedžioti 50 vilkų. 

„Pernai penkių vilkų kvota buvo skirta dėl to, kad vyko didelės diskusijos, kiek tų vilkų turi būti sumedžiota, buvo rengiamas Vilkų populiacijos reguliavimo planas. Nebuvo lengva jį parengti, buvo įvairių nuomonių, bet galiausiai jis buvo parengtas, patvirtintas ir vadovaujantis juo buvo nustatytas vilkų sumedžiojimo limitas“, - GRYNAS.lt komentavo Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys.

Gamtosaugininkai nesutinka

Gamtos apsaugos asociacija „Baltijos vilkas“ nesutinka su tokia nustatyta medžioklės kvota. „Šių metų vasario mėnesį aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas patvirtino Vilko populiacijos gausos reguliavimo planą, kuris reglamentuoja vilkų apskaitas ir medžiojimo limito nustatymą. Vienas iš pagrindinių Reguliavimo plano tikslų – limituoti vilkų medžioklę taip, kad ji nekeltų grėsmės vilkų populiacijos stabilumui šalyje.

Plane numatyta, kaip turi būti ribojama vilkų medžioklė, jei apskaitų metu nustatoma, kad šalyje yra minimalus pageidaujamas vilkų skaičius (250), kurio nebenorima sumažinti. Netrukus po Reguliavimo plano patvirtinimo Generalinės miškų urėdijos organizuotoje apskaitoje suskaičiuota būtent 250 vilkų. Taigi birželio 5 d. patvirtinęs limitą būsimam medžioklės sezonui, bet nenumatęs medžioklės rajonavimo, ministras ignoruoja vos prieš kelis mėnesius išdiskutuoto Reguliavimo plano nuostatas. Be to, patvirtinant limitą dar vasaros pradžioje negali būti atsižvelgiama ir į vilkų daromą žalą, nes žalos duomenis bus galima gauti tik vasaros pabaigoje“, - teigiama „Baltijos vilko“ išplatintame spaudos pranešime.
L. Budrys
Pernai penkių vilkų kvota buvo skirta dėl to, kad vyko didelės diskusijos, kiek tų vilkų turi būti sumedžiota, buvo rengiamas Vilkų populiacijos reguliavimo planas. Nebuvo lengva jį parengti, buvo įvairių nuomonių, bet galiausiai jis buvo parengtas, patvirtintas ir vadovaujantis juo buvo nustatytas vilkų sumedžiojimo limitas.

Vilkų populiacijos reguliavimo plane parašyta, kad sumedžioti gali būti leidžiama iki 20 proc. nuo apskaityto vilkų skaičiaus. Atrodytų 50 vilkų yra maksimali leistina riba ir neprieštarauja dokumento nuostatoms, bet Gamtosaugininkų asociacija taip pat pabrėžia, kad šiemet vilkų yra suskaičiuota mažiau, be to ir naminių gyvulių papjovimo atvejų 2011 m. metais užfiksuota mažiau nei 2010 m.

„Nepaisant to, kad praėjusį medžioklės sezoną oficialiais duomenimis buvo sumedžiota tik 11 vilkų. Tai turėtų kelti susirūpinimą ir skatinti medžioklės limitą nustatyti atsargiau, nes pagal Reguliavimo planą, limitas neturėtų sumažinti vilkų populiacijos žemiau minimalios (250 individų) ribos“, - toliau rašoma „Baltijos vilko“ spaudos pranešime.

L. Budrio manymu, nors Lietuvoje šiemet suskaičiuota mažiau vilkų nei užpernai, bet jų skaičius gali būti ir didesnis: „Apskaita buvo vykdoma tik valstybiniuose miškuose. Privačiuose ji nebuvo vykdoma, nes nebuvo galimybių, o juk privatūs miškai sudaro apie pusę Lietuvos miškų. Taigi, jų gali būti daugiau.“

Siūlo rajonuoti

„Baltijos vilkas“ pirmiausia Aplinkos ministerijai siūlė rajonuoti vilkų medžioklę: „Pirmasis numatytas apsaugos žingsnis – medžioklės rajonavimas pagal apskaitos duomenis ir vilkų daromą žalą. Šiuo žingsniu turėtų būti siekiama, kad vilkai būtų medžiojami tik ten, kur jų gausu ir daroma žala ūkiui yra didelė, o rajonuose, kur vilkų mažai, jų populiacijai būtų netrukdoma atsikurti“.

Gamtos apsaugos departamento manymu, rajonavimas mūsų šalyje yra sunkiai įgyvendinamas, o paskelbta kvota neturės esminės įtakos vilkų skaičiui šalyje. „50-ies vilkų sumedžiojimo limitas tikrai buvo derintas su visuomeninėmis organizacijomis. Tai neturės didesnės įtakos visai populiacijai. Juo labiau, kad tuojau prasidės jauniklių mokymas ir išgirsime apie papjautus gyvulius. Tuomet bus dar aiškiau matyti kiek tų vilkų iš tikro turime, pagal jų daromą žalą, - pasakojo L. Budrys, - Kartu su „Baltijos vilku“ yra sudaryta darbo grupė papildyti vilkų valdymo planą, išplėsti jį.“

Paklaustas ar „Baltijos vilkas“ neprieštaravo tokio dydžio kvotai, Gamtos apsaugos departamento direktorius atsakė, kad „nėra čia ko prieštarauti. Buvo tik jų pasiūlymas rajonuoti vilkų medžioklę. Nustatyti skirtingas kvotas atskiriems rajonams, atsižvelgiant į vilkų tankumą juose. Bandėm tai skaičiuoti ir svarstėm kaip tai reikėtų įgyvendinti, bet, matote, vilkas yra toks gyvūnas, kuris skirtingu metų laiku būna kituose biotopuose, rajonuose, todėl sunku nustatyti kiek kur jų reiktų sumedžioti. Pavyzdžiui, Biržų rajone vasaros metu jų būna daug, o žiemą gali ir visai nebūti, tai paprasčiausiai neišeitų lygiai ir teisingai paskirstyti kvotas“.