Be abejonės, moterys į plaukų slinkimą reaguoja gerokai skaudžiau. Vyrams padeda visuotinai priimta nuomonė, kad vyriško tipo plikimas – tai natūralus procesas.

Pirmą kartą gyvenime pradėjus slinkti plaukams, nereikėtų iš karto pultį į neviltį. Tai gali būti tiesiog organizmo apsauginė reakcija į kokį nors neseniai (prieš 3–4 mėnesius ar net pusę metų) buvusį įvykį. Pavyzdžiui, aukšta kūno temperatūra, sergant virusine ar bakterine infekcija, buvusi chirurginė intervencija, gimdymas ar kontraceptinių tablečių vartojimo nutraukimas.

Dėl plaukų slinkimo dažniausiai kaltinami kelių pastarųjų savaičių ar daugiausia mėnesio senumo įvykiai. Pavyzdžiui: plaukų dažymas, cheminis sušukavimas, ilgalaikis tiesinimas ar naujai įsigyta plaukų priežiūros priemonė (šampūnas, kondicionierius). Tačiau reikia nepamiršti, kad sutrikdžius plauko augimą, pirmiausia jis pereina į ramybės stadiją, trunkančią 3–4 mėnesius. Tik šiam laikui praėjus žmogus pradeda pastebėti akivaizdžius anksčiau įvykusio proceso padarinius.

Nereikėtų stebėtis, jei plaukai pradeda kristi po alinančių, nesubalansuotų dietų ar tiesiog drastiškai, be pereinamojo laikotarpio, pakeitus mitybos įpročius.

Šių dienų rykštė – įvairūs medikamentai. Daugybė vaistų, vartojamų kardiologijos, gastroenterologijos, endokrinologijos, onkologijos, psichiatrijos srityse turi įtakos plaukų augimo ciklui. Net ilgą laiką didesnėmis dozėmis vartojant vitamino A galimas plaukų slinkimas, kartais net labai rimtas.

Jaunoms moterims plaukai periodiškai gali slinkti dėl geležies arba folio rūgšties trūkumo sukeltos mažakraujystės. Reikėtų įvertinti ir žalingų įpročių sukeliamus padarinius. Yra duomenų, kad per dieną surūkydami 20 ar daugiau cigarečių, tikrai neišvengsime padidėjusio plaukų kritimo. Ir, žinoma, stresas – kasdienis, ilgalaikis arba momentiniai stiprūs emociniai sukrėtimai – taip pat sukelia plaukų slinkimą.

Kaip elgtis: ar skubėti pas gydytoją, ar numoti ranka ir palikti viską likimui? Be abejonės, visiems vieno recepto nėra. Jei plaukai pradeda slinkti pirmą kartą gyvenime arba tai kartojasi kas keleri metai, reikėtų permąstyti savo kasdienį gyvenimą, mitybos įpročius, peržiūrėti naudojamas plaukų priežiūros priemones.

Jei nuolat pasikartojantis plaukų slinkimas sutrikdo kasdienį gyvenimą, sukelia psichologinių pokyčių, žinoma, reikėtų ieškoti gydytojo pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)