Lietuvos ganytojai skelbia išreiškiantys nuoširdų susirūpinimą ir apgailestavimą dėl jau kelerius metus viešumoje esančios skaudžių nelaimių paliestos šeimos istorijos, kuri šalyje nepaliko abejingų.

„Labiausiai liūdina, kad sprendžiant mergaitės likimą nebuvo paisoma teismo sprendimo ir prezidentės raginimo vengti prievartos. Tebėra neatsakyta į rimtus klausimus, ar motina dalyvavo nusikaltimuose prieš mergaitę. Tokia situacija nepriimtina ir nesuprantama doriems Lietuvos žmonėms, tikintiems savo valstybe bei jos ateitimi“, – teigiama kreipimesi.

S. Tamkevičiaus teigimu, nepasitikėjimo atmosferoje bręsta bei formuojasi numanomi neramumai. Deja, rašo arkivyskupas, suprantamas didžiulis žmonių nusivylimas ne tik teisėtvarkos organais, bet ir savo valstybe.

„Apgailėtina, kad skaudi šeimos tragedija tampa politinių rietenų, stiprėjančių prieš artėjančius rinkimus, eskaluojama tema. Susipriešinimas plinta visuomenėje, įtraukiami net kunigai, kurie turi ypač sergėtis politinių jėgų manipuliacijų, vengti – net ir netiesiogiai – palaikyti destruktyvias nuotaikas“, – sako S. Tamkevičius.

Vyskupai visus geros valios žmones kviečia saugoti tarpusavio vienybę, vengti susiskaldymo, nepasiduoti kurstomai neapykantai ar net tam tikrų jėgų trokštamam pasipriešinimui savo valstybei, demokratijai bei teisinei santvarkai. „Nors ir netobulai įgyvendinama, ji yra valstybingumo ir mūsų visų gerovės pagrindas. Reikia budriai saugotis, kad netaptume lengvai manipuliuojama gatvės mase, kurios logika ir elgsena sukelia skaudžius padarinius“, – perspėja ganytojas.

Jis teigia matantis, kad šeimas paliečiančių tragedijų, nuskriaustų vaikų, moralinio pasimetimo šaknys slypi pagundoje iš asmeninio gyvenimo išmesti, į visuomenės užribį nustumti Dievą ir jo tiesą.

Kritikuoja kunigus?

Vytautas Nekrošius
„Manau, tai labai gražus kreipimasis į žmones ir visus su tuo susijusius asmenis nusiraminti, nustoti žaisti mergaitės korta tiek rinkimų, tiek visomis kitomis prasmėmis“, – S. Tamkevičiaus kreipimąsi DELFI komentavo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius Vytautas Nekrošius.

V. Nekrošiaus teigimu, išsakoma pagrindinė mintis – nustoti politikuoti šiuo klausimu. Profesorius atkreipė dėmesį, kad vyskupai sukritikavo į istoriją besiveliančius kunigus.

Kaip žinoma, buvęs kunigas Jonas Varkala tapo „Drąsos kelio“ partijos lyderiu, jis kartu su Neringos Venckienės šeima buvo užsibarikadavęs Kedžių namuose Klonio gatvėje ir nenorėjo įsileisti antstolės bei pareigūnų. Aktyviai Garliavos įvykiuose ir mitinguose reiškėsi kunigas Robertas Grigas. Jis yra pareiškęs, kad gražiausi dalykai Lietuvos istorijoje yra kilę būtent iš įstatymų nevykdymo.