Vaiko teisių apsaugos specialistai, ministerijos atstovai ir danų rekomenduoti ekspertai susitiks aptarti situacijos ir išsiaiškinti, kaip įgyvendinti teismo sprendimą, nepažeidžiant vaiko teisių ir užtikrinant jo interesus bei gerovę.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo viceministro Daliaus Bitaičio, susitikimai ir konsultacijos rengiami nuolat, siekiant išspręsti šią keblią problemą, tačiau užsienio ekspertų patarimai taip pat būtų naudingi.

„Dabartinė situacija susiklostė ne iš karto, ir išspręsti ją galima tik labai atidžiai įsiklausant į visų pusių ir specialistų argumentus. O svarbiausia, nepamiršti, kad viskas turi būti daroma vaiko labui ir jo interesai čia svarbiausi: prievartiniai veiksmai tik toliau skaudins mergaitę ir trukdys jai ateityje gyventi normalų gyvenimą. Dar kartą labai prašome visų jos aplinkoje esančių žmonių, visuomenės nepamiršti vaiko teisių,“ - sako D. Bitaitis. Jo teigimu, institucijos, kurios gina vaiko teises, visais būdais stengiasi jas apsaugoti ir sieks tą daryti ateityje.

Danijos socialinių pedagogų sąjungos pirmininkas Jan Vium savo laiške primena, kad Vaiko teisių Konvencija neleidžia naudoti jokios prievartos (tiek fizinės, tiek psichologinės) nepilnamečio atveju. Todėl ypač ginčo metu be vaiko teises užtikrinančių institucijų sprendimo negali būti atlikti veiksmai vaiko atžvilgiu. „Tik vaiko teisės, socialiniai pedagogai, vaikų psichologai turi tinkamą kvalifikaciją vertinti Vaiko teisių konvencijoje įtvirtintų teisių užtikrinimo, įgyvendinimo tinkamumą, bei privalo imtis visų priemonių sustabdyti galimai žalai vaiko atveju“, rašoma laiške Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.