Automobilių vairuotojams:
1. Avarines situacijas sukelia ne vien „kelių ereliai“ kurie skraido >90, bet ir lėtapėdžiai, kurie puikiomis oro, kelio sąlygomis važiuoja lėtai nei įprasta. Kodėl? Todėl, kad lėtapėdis vairuodamas automobilį, trukdo kitiems vairuotojams, ko pasekoje vairuotojai saugiai, nesaugiai siekia ji aplenkti. Vien dėl to, galiu patvirtinti, kad turėjau sudėtingų situacijų, iš kurių per plauką teko suktis iš padėties.
2. Jūs įsitikinęs, kad važiuojate pagrindiniu keliu? O kitas vairuotojas įsitikinęs, kad važiuoja šalutiniu? Daug žiaurių avarijų mačiau vien dėl to kad vairuotojai nežino (gal nenori žinoti) kokiu keliu važiuoja. Tad jei važiuojate pagrindiniu keliu, pagalvokite, jei sumaišys kelio tipą iš šono atvažiuojantis vairuotojas, garantuoju, kad sankryžose sulėtinsite ir pažiūrėsite, ar erelis neatskrenda iš šono.
3. Jus bando aplenkt,i bet staiga iš po kalno atlekia kitas automobilis? Būtinai atkreipkite dėmesį į jus lenkiantį automobilį. Jei jus baigia aplenkti, truputi pastabdykite, jei matote, kad vairuotojas nebespės, būtinai paspauskite akceleratorių, kad lenkiantis vairuotojas spėtų persirikiuoti į savo eismo juostą.
4. Manote, kad vasarą negali būti slidi danga? Smarkiai klystate, tereikia lietaus, ir kelio dangos sukibimas pasikeičia. Kuo daugiau vandens, tuo slidžiau. Išvada: jei lyja, būkite budrūs, o pradėjus slysti automobiliui, būtinai tik lėtai stabdykite automobilį.

Pėstiesiems: Aš kaip vairuotojas sakau, būtinai dėvėkite atšvaitus ir eikite prieš eismo juostą, nes tikrai sunku pastebėti, o jei dar pėstysis nepastebi automobilio, labai sudėtinga padėtis.

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugus eismas").

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą