Kūdikis apsvaigsta tiek pat, kiek ir mama

Kaip DELFI pasakojo Vilniaus gimdymo namų direktorė doc. dr. Kornelija Mačiulienė, pasak pasaulinės statistikos, iš 1000 naujagimių 3 gimsta su vadinamuoju alkoholiniu sindromu. Tai reiškia, kad motina arba buvo alkoholikė, arba ilgą laiką nėštumo metu girtavo.

„Pernai mūsų įstaigoje su tokiu sindromu gimė 6 naujagimiai. Šis sindromas matomas vizualiai – jau nėštumo metu nustatoma, kad vaisius turi mažą galvą, ploną viršutinę lūpą, jo veido dalis – plokščia. Mat etanolis, kuris yra alkoholio pagrindas, sukelia centrinės nervų sistemos apsigimimus ir veido anomalijas. Mes jau įgudę ir pagal išorinius požymius aiškiai matome, kad vaiką reikia tuoj pat detoksikuoti. Girtumo naujagimiui mes nenustatinėjame. Jei matome, kad yra abstinencija (tiek pagal kūdikio išorinius požymius, tiek pagal motinos girtumą), iš karto detoksikuojame. Promilių nustatymas – tik bereikalinga laiko gaišatis. Vaikui tokiu atveju kuo greičiau reikia pagalbos.

Beje, buvo atvejis, kai pas mus atvyko moteris su vyru. Abu buvo tokie girti, kad teko guldyti ne tik moterį, bet ir vyrą. Kai moteriai nutekėjo vandenys, nuo jų sklido alkoholio kvapas. Vyras kaip mat atsibudo ir pradėjo uostyti, kur yra tas alkoholis“, - pasakojo pašnekovė.

Medikė, klausiama pacienčių, koks alkoholio kiekis yra nekenksmingas, paprastai atsako, kad gerti nėštumo metu visiškai negalima. Bene labiausiai moteris paveikia palyginimas, kad kiek girtėja mama, tiek pat girtėja ir kūdikis. Labiausiai vaisius pažeidžiamas iki 10 savaičių, kai formuojasi pagrindiniai jo organai.

„Apie alkoholį teko prisiklausyti visokių mitų. Kadaise buvo taikomas mistinis gydymas skiriant nedidelį kiekį alkoholio, kai grėsdavo persileidimas. Esą alkoholis atpalaiduoja gimdos raumenis. Tačiau kad taip nutiktų, iš tiesų reikėtų labai didelių jo dozių. Dar vienas mitas, kad šaukštas konjako nėščioms moterims padeda nusiraminti, kai jos sudirgsta. Jei moteris kasdien po šaukštą vartos alkoholį, gali pagimdyti naujagimį, kuris jai tikrai nesukels didelio estetinio pasitenkinimo. Būna ir tokių atvejų, kai nėštumo metu keičiasi moters skonio suvokimas ir jos pradeda norėti, pavyzdžiui, šampano ar tam tikros rūšies likerio“, - teigė K. Mačiulienė.

Pasitaiko ir tokių gimdyvių, kurios į Vilniaus gimdymo namus atvyksta išgėrusios saikingai – pavyzdžiui, kokios nors šventės proga išgėrė taurę vyno ar šampano, tačiau kaip tik tuo metu nubėgo vandenys. Anot medikės, kai alkoholis nevartojamas pastoviai, vienas kartas neturėtų padaryti nepataisomos žalos, visgi ir tokį vaiką gali tekti detoksikuoti. Tiesa, detoksikacija tokiu atveju nesudėtinga ir greita.

„Užsienio literatūroje moterims netgi patariama nebegerti alkoholio jau planuojant pastoti. Taip stengiamasi išvengti tų kelių dienų rizikos, kai moteris dar gali nežinoti, kad yra nėščia“, - pabrėžė K. Mačiulienė.

20 proc. priešlaikinių gimdymų susiję su alkoholio vartojimu

Vilniaus gimdymo namų gydytojas neonatologas Vladimiras Chijenas išskiria dvi nėščių moterų alkoholio vartojimo tendencijas. Kai motina chroniškai vartoja alkoholį, paprastai gimsta jau minėtą alkoholinį sindromą turintys kūdikiai.

„Nors su šiuo sindromu gimsta apie 3 vaikus iš 1000, tačiau egzistuoja ir kitokia statistika, pagal kurią iš 100 kūdikių vienas turi pažeidimų, susijusių su alkoholiu. Taigi tai pakankamai dažna. Pažeidimų spektras labai platus – nuo įvairių apsigimimų iki tipiškos alkoholinio sindromo išvaizdos, kurį vėliau lydi psichikos, vystymosi ir kitokie sutrikimai. Mat daug kas priklauso ne tik nuo motinos išgerto kiekio, bet ir kaip jos organizmas toleruoja alkoholį, kaip veikia jos kepenys, kuriose skaidoma 90 proc. alkoholio. Taip pat teigiama, kad apie 20 proc. priešlaikinių gimdymų susiję su alkoholio vartojimu“, - pasakojo medikas.

Gali susidaryti įspūdis, kad visi šie nemalonumai gresia tik girtaujančios, asocialios moters kūdikiui, tačiau pastaruoju metu specialistai vis dažniau kalba apie savaitgalinių išgėrimų sindromą. Pavyzdžiui, visą savaitę tvarkingai gyvenanti moteris penktadienį-šeštadienį atsipalaiduoja pernelyg nenormuodama alkoholio kiekio. Anot pašnekovo, teigiama, kad šis įprotis, kai vienu metu į organizmą patenka didelė alkoholio dozė, vaisiui kenkia netgi labiau nei moteris vartotų alkoholį dažniau, bet mažesnėmis dozėmis.

Gimsta kūdikiai su alkoholio kvapu iš burnos

Yra duomenų, kad apie 20-30 proc. nėščių moterų pasaulyje vartoja alkoholį, nors žino, kad to nereikėtų daryti. Jos save ramina, kad mažos dozės yra nepavojingos, tačiau mokslininkai teigia, kad 15-20 g gryno alkoholio jau turi toksinį poveikį. Savaitės leistinas kiekis nėščioms moterims, jeigu jis išskaidomas į 7 savaitės dienas, kai kuriose studijose nurodomas iki 15 santykinių alkoholio vienetų (1 vienetas lygus 10 g gryno alkoholio).

„Plancenta visiškai praleidžia alkoholį. Tai reiškia, kad vaiko kraujyje būna tokia pati alkoholio koncentracija, kaip ir motinos kraujyje. Būna atvejų, kai gimus kūdikiui jam iš burnos netgi alkoholio kvapas sklinda. Taip pat ir maitinančios mamos turi žinoti, kad 2 proc. alkoholio iškart patenka į motinos pieną“, - įspėjo V. Chijenas.

Anot mediko, girtavusių moterų pagimdyti vaikai – labai rimti pacientai. Mat jų kepenys alkoholį skaido 10 kartų prasčiau nei suaugusių žmonių.

„Pirmas tris paras tokie vaikai būna sudirgę, labai aktyvūs, jautrūs, o vėliau apie dvi tris paras tęsiasi letargas. Būna medžiagų apykaitos sutrikimų, pakinta gliukozės koncentracija kraujyje, taigi iš esmės simptomai tokie patys, kaip ir suaugusio žmogaus, apsinuodijusio alkoholiu. Tokiam kūdikiui reikia intensyvios terapijos, jis turi gulėti inkubatoriuje arba ant šildomo stalo, nes būna sutrikusi jo termoreguliacija. Jiems dažnai trinka ir kvėpavimo funkcija. Taigi jų priežiūra pakankamai sudėtinga“, - aiškino pašnekovas.

V. Ghijeno teigimu, jei alkoholis vartojamas pirmais nėštumo mėnesiais, didėja rizika, kad vaikas gims su vidaus organų vystymosi defektais. Po 10-13 nėštumo savaičių organai jau būna susiformavę, tačiau alkoholis naikina jų ląsteles – pirmiausiai centrinės nervų sistemos. Todėl didėja psichikos negalių, protinio atsilikimo rizika. Su alkoholio vartojimu tam tikrai atvejais siejamas ir vaikų hiperaktyvumo sindromas.

Beje, su gyvūnais atlikti tyrimai rodo, kad jei apvaisinimo metu girtas buvo tik vyriškos lyties patinas, palikuonių apsigimimų rizika taip pat didėja. Tai siejama su prastesne sėklos kokybe bei jos toksiškumu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)