“Ėriuko vilna”

(8 porcijos)

Šeši nulupti, supjaustyti į keturias dalis (be sėklų) obuoliai, 120-150 g cukraus (geriau rudojo), 2 litrai obuolių arba kriaušių sidro (galima imti 1 litrą šviesaus alaus ir 1 litrą sidro), 1/8 šaukštelio malto muskato riešuto, po ketvirtadalį šaukštelio malto cinamono ir imbiero.

Supjaustyti obuoliai kepami orkaitėje, kol visiškai suminkštės. Išimti iš orkaitės obuoliai sutrinami šakute. Į atskirą indą (pvz., emaliuotą puodą) pilamas sidras, dedamas cukrus ir prieskoniai, verdama 10 min. Tuomet į atsparias karščiui storo stiklo taures (galima ir į puodelius) dedame purią obuolių masę, užpilame ją karštu gėrimu - obuolių piurė išplauks į paviršių ir bus panaši į ėriuko vilną. Prie šio gėrimo tinka šiek tiek paskrudinti lazdynų riešutai.

Trijų karalių pyragas

Šis vaisių pyragas ypatingas tuo, kad puošiamas trijų karališkų spalvų (raudona, geltona ir žalia) vyšniomis. Tokių, kokteiliams skirtų vyšnių, galima nusipirkti parduotuvėse.

Pyragui reikės: po 150 g minėtų trijų spalvų vyšnių, 375 g cukraus, 400 g džiovintų abrikosų, 600 g tamsių ir šviesių razinų, 350 g sviesto, 8 kiaušinių, 470 g miltų, 10 g druskos, pusės stiklinės pieno, 50 g romo, truputį vanilės.

Perpjovus perpus vyšnias ir susmulkinus abrikosus, sumaišyti su razinomis, užpilti romu. Paimti pusę kiekio miltų, visą sviestą, cukrų ir plakti maišytuvu, vis įdedant po vieną žalią kiaušinį. Gautą masę plakti 5 min. Tuomet įpilti pieną ir plakti dar 3 min. Gautą masę užpilti ant vaisių su romu, sumaišyti, sudėti į kepimo skardelę, išteptą sviestu. Kepti 150 laipsnių temperatūroje pusantros valandos. Po to apšlakstyti pyragą konservuotų vaisių sirupu, pabarstyti cukraus pudra (galima ją gražiai paskleisti pučiant), papuošti trijų spalvų vyšniomis.

Kalakutienos kepsnys

(šį kepsnį specialiai Trijų karalių šventei siūlo restorano-viešbučio “Perkūno namai” virtuvės gamybos vadovė Janina Galubavičienė)

Iš kalakuto krūtinėlės daromas suktinukas: 150 g kalakuto krūtinėlės pamušama peiliu taip, kad krūtinėlė taptų lygi. Tuomet pabarstoma druska, pipirais, rozmarinu.

Suktinuko įdarui reikės: susmulkintų špinatų lapų, pakepintų svieste su česnaku. Džiovintos vyšnios išmirkomos raudonajame vyne, sumaišoma su 30 g kalakuto krūtinėlės, sukapotos peiliu. Viskas sumaišoma, dedama druskos ir pipirų, pilama grietinėlės. Įdaras dedamas ant kalakutienos, susukamas cilindro forma, apkepama keptuvėje iš visų pusių, baigiama kepti orkaitėje.

Ryžiai verdami sultinyje, įdėjus šafrano (galima pakeisti kario prieskoniu). Išvirti ryžiai nusunkiami, pilama grietinėlės, dedama sviesto, pakaitinama ir dedami į lėkštę bokšteliu. Kriaušių puselės išverdamos raudonajame vyne, o iš kriaušių nuoviro ir vištienos sultinio daromas padažas, pridedant sviesto. Padažas sutirštinamas krakmolu.

Puošiama aliejuje keptais špinatų lapais. Iškeptas suktinukas pjaunamas įstrižai į tris dalis, kiekviena dalis dedama ant kriaušės.

Salotos “Trys karaliai”

(jas siūlo kavinės “Suara” šeimininkės)

100 g juodo (gali būti ir baltas) ridiko, 100 g obuolio, 100 g saliero ropelės, 100 g padažo.

Viską supjaustyti šiaudeliais, sluoksniuoti stiklo taurėje, užpilti skaidriu padažu, kurį nesunku pasigaminti: vienos citrinos sultis sumaišyti su šaukštu sėmenų (galima ir kitokiu) aliejumi (sveikiau - šalto spaudimo aliejus) ir arbatiniu šaukšteliu medaus (galima ir cukraus). Patogu plakti šaukštu stiklainyje.

Salieras “patale”

Saliero ropelę supjaustyti centimetro storio griežinėliais, 3 min. pavirti citrinos sultimis parūgštintame vandenyje. Morkas, svogūnus (ropeles), porus supjaustyti, pakepinti aliejuje, pridėti susmulkintų petražolių lapelių, krapų, mėgstamų prieskonių, uždėti ant apvirtų saliero ropelės griežinėlių.