Lietuvos jūrų muziejuje anksčiau gyvenusius delfinus Atėnuose aplankiusi „Lietuvos ryto“ žurnalistė praneša, jog ten jie jaučiasi geriau, nei bet kur kitur ir visai nesiilgi namų. Gyvūnų, kurie Lietuvoje nuolat sirgo, sveikata pasitaisė. Dvi delfinės netgi susilaukė mažylių. Vien pagalvoję apie jų atidavimą liūdi ir Atėnų zoologijos sodo atstovai. Delfinai iš Klaipėdos linksmina „Attikos“ zoologijos sodo lankytojus, džiugina sunkiomis sergančius graikų vaikus ir tampa jų draugais.

Patogumo dėlei besisvečiuojantiems lietuviškiems delfinams suteikti graikiški vardai.

Neseniai sukako mėnuo, kai Graikija tapo antrąją šalimi Europoje (po Bosnijos ir Hercegovinos), draudžiančia gyvūnų naudojimą cirko pasirodymams. Naujasis įstatymas taip pat draudžia vaidinimus su gyvūnais pasilinksminimų parkuose, koncertuose, parodose ir festivaliuose. Gyvūnų mylėtojai, žalieji tokį draudimą laiko dideliu pasiekimu ir tikisi, kad jis padarys įtakos panašiems sprendimams kitose šalyse. Lrytas.lt pasidomėjo, ar naujasis įstatymas nepalies Graikijoje šiuo metu gyvenančių delfinų iš Klaipėdos.

Šiandien net trylika delfinų iš Lietuvos svečiuojasi ir linksmina Atėnų „Attikos“ zoologijos sodo lankytojus. Du iš jų jau ten gimė. „Attikos“ parko direktorius Jeanas Jacquesas Lesueur ir kolektyvas džiaugiasi žinia apie cirko gyvūnų apsaugą, ir tikina, kad šis įstatymas neturės jokios įtakos nei jų zoologijos sodui, nei čia besisvečiuojantiems lietuviškiems delfinams.

„Mūsų parkas yra EAZA (Europos zoologijos sodų ir akvariumų asocijacija) narys. Svarbiausias mūsų prioritetas - užtikrinti gyvūnų saugumą ir šviesti visuomenę. Visi iš Lietuvos atvykę delfinai čia jaučiasi puikiai. Mes tikime, kad tinkamai įrengtas didelis lauko baseinas ir daug saulės lėmė net du sėkmingus jų gimdymus. Lietuvoje dažnokai sirgusių delfinų sveikata dabar labai gera, jie tikrai nejaučia nostalgijos namams“, - tikina J. J. Lesueur.

„Žinoma, mus irgi atakuoja aplinkosaugininkai, ypač Žalieji ekologai, kurie buvo sukėlę tikrą ažiotažą dėl esą nelegalaus delfinų atgabenimo iš Lietuvos, - sako jis. - Tačiau mes pasisakome prieš gyvūnų išnaudojimą, smurtą, netinkamas gyvenimo sąlygas ir kiekvieną dieną sunkiai dirbame gyvūnų labui. Mūsų zoologijos sodas turi visiškai kitokį tikslą, nei gyvūnų išnaudojimas. Mes juos itin saugome, o visuomenę supažindiname su jų problemomis, šviečiame ir ugdome naują gyvūnams neabejingą jaunąją kartą. Be to, esame oficiali licencijuota organizacija, neturinti nieko bendro su cirkais.“