"Per pastaruosius ketverius metus pasitikėjau jos patarimais, turėjau naudos iš didelės jos patirties bei branginau jos tvirtą ir stabilią nuomonę. Dabar esu pagerbtas, kad ji sutiko tarnauti mano Kabinetui", - sakė G. Bushas.

C. Rice pakeis C.Powellą, kuris siekė vykdyti apdairesnę politiką, grūmėsi su jėgos šalininkais G.W.Busho administracijoje dėl Irako karo ir tuo pačiu metu stengėsi įtikinti JAV sąjungininkes paremti invaziją.

C.Rice kandidatūrą turi patvirtinti Senatas. S.Hadley gali užimti patarėjo postą be Senato patvirtinimo.

C.Rice buvo patarėja nacionalinio saugumo klausimais nuo G.W. Busho kadencijos pradžios 2001 metų sausio mėnesį. Būdama viena iš pagrindinių padėjėjų, ji praleido daugiau laiko su prezidentu nei kuris kitas patarėjas, išskyrus Baltųjų rūmų personalo vadovą Andrew Cardą. Ji visada buvo jo pusėje rengiantis karui Irake.

Balandžio mėnesį ji liudijo 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolius nagrinėjančiai komisijai ir atmetė kritiką, esą G.W.Busho administracija vasarą prieš išpuolius dirbo aplaidžiai, ir pareiškė, kad šių įvykių nebuvo galima išvengti.

C.Rice buvo minima kaip galima gynybos sekretoriaus Donaldo Rumsfeldo įpėdinė, buvo manoma, kad šiam postui ji teiktų pirmenybę. Tačiau nėra ženklų, rodančių, kad D.Rumsfeldas artimiausiu metu ketina pasitraukti.

Gegužės mėnesį ji susitiko su palestiniečių ministru pirmininku Ahmedu Qurie. Tuo metu tai buvo aukščiausio lygio JAV santykiai su palestiniečių premjeru. Liepos viduryje ji vyko į Aziją, kur susitiko su Japonijos, Pietų Korėjos ir Kinijos pareigūnais.

Jos pavaduotojas S.Hadley prieš tai buvo G.W.Busho vyriausiasis patarėjas užsienio ir gynybos politikos klausimais per prezidento rinkimų kampaniją ir pereinamuoju laikotarpiu dirbo Nacionalinio saugumo taryboje.

Buvusi pianistė taps viena įtakingiausių moterų JAV

C.Rice taps tik antrąja moterimi, užimsiančia aukščiausią postą kabinete, po Madeleine Albright, kurios tėvas įtikino C.Rice atsisakyti fortepijono ir pradėti tarptautinių santykių studijas.

Antroji moteris, ėjusi prezidento patarėjos nacionalinio saugumo klausimais pareigas, švelniai vadinama "plienine magnolija" ir "princese karžyge". Nepaisant jos griežtos išvaizdos, C.Rice, kuriai sekmadienį suėjo 50 metų, yra viena populiariausių G.W.Busho administracijos narių.

C. Rice specializacija - Sovietų Sąjunga. Ji laikoma artima Bushų šeimos drauge. K. Rice prezidentą palaikė visais svarbiausias užsienio politikos klausimais: invazijos į Iraką, atsisakymo derėtis su ilgamečiu palestiniečių lyderiu Yasseru Arafatu ir pradėti dvišales derybas su Šiaurės Korėja dėl jos branduolinių ambicijų.

C.Rice intelektualumas nekelia abejonių, tačiau nemažai amerikiečių vis dar stebisi, kaip juodaodė moteris, gimusi Pietuose, kur klestėjo rasinė segregacija, prisijungė prie vienos konservatyviausių administracijų per pastaruosius 25 metus.

C.Rice gimė 1954 metų lapkričio 14 dieną Birmingame, Alabamos valstijoje. Jos motina, muzikos mokytoja, mokė dukterį groti pianinu, o tėvas, kuris buvo pastorius ir mokyklos direktorius, užkrėtė ją aistra sportui.

C.Rice vaikystės metais rasizmas buvo taip giliai įsišaknijęs, kad, kaip dabar sako pati moteris, ji beveik nekreipdavo į tai dėmesio.

C.Rice buvo vos aštuoneri, kai 1963-ųjų rugsėjo 15 dieną Kuklusklano aktyvistai susprogdino bažnyčią Alabamoje. Su viena iš keturių per šį sprogdinimą žuvusių 10-mečių mergaičių C.Rice draugavo dar nuo vaikų darželio.

C.Rice tėvai ją mokė, kad geras išsilavinimas yra vienintelis kelias pabėgti nuo segregacijos. Ji yra sakiusi, kad dėl savo odos spalvos turėdavo būti "dukart geresnė" nei kiti vaikai, kad pasiektų tą patį, ką ir jie.

Būdama penkiolikos, C.Rice įstojo į Denverio universitetą, kurį po ketverių metų baigė, įgijusi politikos mokslų bakalauro laipsnį. Magistro laipsnį ji įgijo Dievo Motinos (Notre Dame) universitete, o daktaro laipsnį - Denverio universiteto Tarptautinių studijų mokykloje.

C.Rice uoliai mokėsi muzikos ir tikėjosi tapti gera pianiste. Tačiau Josefo Korbelo, čekų pabėgėlio ir M.Albright tėvo, paskaitų kursas įkvėpė ją domėtis supervalstybių santykiais.

26 metų C.Rice jau buvo Stanfordo universiteto Tarptautinio saugumo ir ginklų kontrolės centro stipendininkė ir užsiėmė Sovietų Sąjungos studijomis.

Kai prezidento pareigas ėjo George'as Bushas vyresnysis, C.Rice dirbo Nacionalinės saugumo tarybos patarėja Sovietų Sąjungos klausimais, tačiau 1991-aisiais grįžo į Stanfordą. Po dvejų metų ji tapo jauniausia prestižinio Kalifornijos universiteto prorektore ir pirmąja moterimi, užėmusia šias pareigas. Be to, iki C.Rice šiame universitete nebuvo nė vieno juodaodžio prorektoriaus.

2000 metais G.W.Busho rinkimų kampanijos metu C.Rice buvo jo patarėja užsienio ryšių klausimais. Jie yra artimi draugai, kuriuos sieja bendras tvirtas įsitikinimas, kad Jungtinių Valstijų karinė galia turi būti naudojama pakeisti pasaulį.

Demokratai griežtai kritikavo C.Rice už kalbas, kurias ji sakė prieš lapkričio 2 dienos prezidento rinkimus. C.Rice dažniausiai vykdavo į valstijas, kurios buvo itin svarbios G.W.Bushui siekiant perrinkimo antrajai kadencijai.

Laisvai rusiškai kalbanti ir ginklų kontrolės bei Sovietų Sąjungos eksperte laikoma C.Rice padėdavo G.Bushui vyresniajam pasirengti viršūnių susitikimams branduolinės ginkluotės klausimais su tuometiniu Sovietų sąjungos lyderiu Michailu Gorbačiovu.

Jos įtaka augo, nes G.W.Bushui trūko patyrimo užsienio politikoje.