Vicepirmininku neperrinktas buvęs Naujosios sąjungos frakcijos Seime seniūnas A. Ramanauskas nepateko į pirmadienį darbą pradėsiantį naujos kadencijos Seimą.

Užsienio reikalų ministro postą greičiausiai išsaugosiantis A. Valionis Naujojoje sąjungoje bus atsakingas už partijos ideologiją.

"Jeigu, kaip planavome, susiformuos 3-4 partijų valdančioji koalicija - joje bus keturios partijos, jei Kazimiros Prunskienės vadovaujama partija, kuri tai prisijungia, tai "iškrenta", vėl "neiškris", - tai ideologinė dalis šios koalicijos programoje bus tikrai svarbi. Socialliberalų ideologija transformacijos laikotarpiu yra labai tinkama ir svari. Ji vienija liberalias nuostatas - reformizmo, rinkos ekonomikos pagrindų puoselėjimą - ir socialinės paramos siekius. Socialinė dalis dabar bus ypač svarbi, nes ateina Europos Sąjungos pinigai ir reikia užtikrinti, kad jie pasiektų šalies ūkininkus, būtų panaudoti regioninei plėtrai", - Eltai šeštadienį sakė A. Valionis.

Anot jo, ideologiniai socialliberalų tikslai - siekti greito ekonomikos augimo ir kartu garantuoti, kad finansinė parama pasiektų regionus, kur iki šiol jos labiausiai trūko.

Naujosios sąjungos tarybos nariai per posėdį bendru sutarimu patvirtino keturis partijos pirmininko pavaduotojus: Viliją Blinkevičiūtę, V. Karbauskį, Artūrą Skardžių ir A. Valionį. Taip pat patvirtinta Naujosios sąjungos atsakingojo sekretoriaus kandidatūra. Juo, kaip ir iki šiol, dirbs Vaidas Pliusnis.

Socialliberalai posėdyje įvertino praėjusių Seimo rinkimų rezultatus ir apsvarstė savo partijos poziciją dėl keturių partijų koalicijos Seime sudarymo bei Vyriausybės suformavimo.

Paklaustas, kokie galimi koalicijos trūkumai, Naujosios sąjungos pirmininkas Artūras Paulauskas atkreipė dėmesį į pastaruoju metu padažnėjusias kalbas apie vidaus nesutarimus Socialdemokratų partijoje.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Brazauskas šeštadienį į tarybos posėdį susirinkusių kolegų paprašė viešai nereikšti nepasitenkinimo koalicija su Darbo partija, o negalintiems tylėti pasiūlė tapti kitų politinių jėgų nariais.

Bene daugiausia A. Brazausko ir kai kurių kitų tarybos narių kritikos sulaukė profesorius Bronius Genzelis. Interviu Eltai prieš porą savaičių jis kritikavo A. Brazauską dėl esą netinkamo vadovavimo socialdemokratams, dėl koalicijos su Darbo partija bei planų ateityje jungtis su socialliberalais.

Kadenciją baigiantis Seimo narys Jonas Budrevičius 36 tarybos narių vardu pareikalavo, kad B. Genzelis nedelsiant atsiprašytų partijos lyderio arba paliktų salę. "B. Genzelis, pamindamas elementarias etikos normas, grubiai, be pagrindo užsipuola partijos pirmininką. Jis tokiu elgesiu sąmoningai žemina visos partijos ir vadovų autoritetą", - pareiškė parlamentaras.

B. Genzelis, atremdamas priekaištus, pareiškė nematąs reikalo atsiprašyti.

ELTA primena, kad šią savaitę Socialdemokratų partijos, Naujosios sąjungos, Darbo partijos bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos vadovai pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo naujajame Seime. Teigiama, kad šiai koalicijai priklausys maždaug 85 parlamentarai.

Pagal keturių partijų susitarimą, Ministro Pirmininko postas naujoje Vyriausybėje vėl atiteks Algirdui Brazauskui, Seimo Pirmininko - socialliberalų lyderiui Artūrui Paulauskui. Socialliberalai Antanas Valionis ir Vilija Blinkevičiūtė turėtų išlikti užsienio reikalų bei socialinės apsaugos ir darbo ministrais.

Pirmadienį susirinksiantis naujos kadencijos Seimas balsuos dėl Seimo Pirmininko kandidatūros. Į šį postą pretenduoja parlamento vadovo pareigas iki šiol ėjęs A. Paulauskas ir vienmandatėje rinkimų apygardoje prieš jį laimėjęs liberalcentristas Raimondas Šukys.