Socialinis projektas „Acme ir ekofanų turnė po Lietuvą!“ pirmoji Lietuvoje moksleivių jungtinė iniciatyva, vienijanti tuos, kurie tiki, kad pradėti tvarkyti pasaulį reikia nuo savęs. Dauguma mūsų nori padėti sukurti darnią ir saugią ateitį, bet kiek iš tikrųjų yra tokių, kurie aktyviai įsitraukia į aplinkosaugines veiklas, kad ir kokios aktualios jos būtų šiandien?

„Acme ir Ekofanų turnė po Lietuvą!“ tikslas - sudominti Lietuvos moksleivius ekologinėmis temomis ir taip pažadinti likusios visuomenės dalies savimonę. Sužadinti vaikams norą būti – ekosąmoningu moksleiviu (Ekofanu).

Ekosąmoningas moksleivis mažais, bet atkakaliais žingsneliais siekia „žaliųjų tikslų“ kiekvieną dieną. Pratinasi rūšiuoti (Lietuvoje daugiau nei pusė antrinių žaliavų keliauja ne į perdirbimo įmones, o į savartynus), mokosi tausoti energiją mokyklose, buityje, naudoja ekologiškus, aplinkosaugai nepavojingus produktus, stengiasi mažiau vartoti, galvoja, kas perkama ir kokiu tikslu, riboja keliones automobiliu, lėktuvu.

"Ekologiško gyvenimo pavyzdį rodysim viso projekto metu: knygelės spausdintos ant perdirbto popieriaus, kelionė po Lietuvą su mikroautobusu, naudojančiu CNG ekonomiškas ir ekologiškas gamtines dujas, o su linksmais personažais - ekofanais moksleivius kviesim į mokomuosius renginius apskričių centruose", - sako projekto organizatorės.

Jos žada projekto renginiuose pratinti gyventi ekologiškai. „Neteršk, tausok energiją, rūšiuok, vartok atsakingai, sodink, augink ir taip kurk ateitį!“. Ekofanai savo spektakliuose „Ekofanų pamokos kitaip” teatralizuotai pasakos kaip gyventi ekologiškai. Į renginius su jais kartu vyks ir ekofanų draugas šaunusis atlikėjas ir kompozitorius Vudis.
 
Vaikai, tapkite ir Jūs Ekofanais, o tai galite padaryti užsiregistravę ČIA

"Spektaklis – tai ir žaidimas, ir kelionė po Lietuvą, pristatant ekologiją linksmai ir žaismingai. Jame per netradicines teatro formas atskleisime aktualias ekologijos problemas: energijos netausojimą, vandens netaupymą, šiltnamio efekto padarinius, rūgščių lietų susidarymo mechanizmą, neatsakingą elgesį su atliekomis. Trys aktoriai šoks, dainuos, žais žaidimus, įtraukdami ir žiūrovus aktyviai dalyvauti vaidinime", - žada projekto organizatoriai. 

Du mėnesius po Lietuvą keliausiantys ekofanai ketina aplankyti 220 mokymo įstaigas, skirtinguose miestuose surengti 10 koncertų, skirtų ne tik moksleiviams, bet ir visiems gyventojams, o Vilniuje - finalinį koncertą, kurį transliuos Lietuvos televizija.

„Acme ir Ekofanų turnė po Lietuvą!“ įgyvendinama trimis pagrindiniais etapais:

1. Edukacinio leidinio „Būk žalias kaip Ekofanas!!!“ leidyba ir platinimas.
Vaikai yra nuoširdūs, žingeidūs, nesavanaudžiai ir dar neturi giliai susiformavusių įpročių, kuriuos suaugusiųjų pasaulyje reiketų keisti. Leidinyje vaikams suparantama kalba, šmaikščiai pateikiama informacija apie energijos tausojimą, atliekų rūšiavimą, tinkamą elgesį miške, saikingą vartojimą ir visa, kas susiję su žodžiu „Ekologija“. Vaikus džiugins įvairūs mokomieji kryžiažodžiai, komiksai, žaidimai, spalvingi edukaciniai paveiksliukai. Per vaikų sąmoningumo ugdymą siekiam visą naudingą informaciją perduoti ir suaugusiems - juk su suaugusiais vaikai lankysis renginiuose, dalinsis patirtais įspūdžiais, žiniomis bei informatyvia knygele.

2. Intelektualios kelionės po Lietuvos mokyklas bei renginiai apskričių centruose.
Trys akcijos personažai Acme Lempiukas, Švariukas ir Gėlytė lankosi mokyklose - pasakoja vaikams apie ekologiją ir aplinkosaugą, gamtos bei jos išteklių tausojimą, energijos tinkamą vartojimą bei kitas „žaliąsias temas“. Ekofanai aplanko visų apskričių miestų ir miestelių pradines ir vidurines mokyklas, platina knygelę „Būk žalias kaip ekofanas!!!“, skatina jungtis diskutuoti į „Ekofanų klubą“ virtualioje erdvėje - Facebook'e. Taip pat kviečia moksleivius į renginius, kurie vyks visų apskričių centruose. Renginių staigmena – Vudis, pristatantis savo naują albumą „Atgaivink lietumi“.

3. Finalinis koncertas Vilniuje.
Socialinis projektas “Acme ir Ekofanų turnė po Lietuvą” kovo pabaigoje pasieks finišą koncerte, kuris vyks Vilniuje. Jame prie Acme Lempiuko, Švariuko ir Gėlytės prisijungs žymiausi Lietuvos atlikėjai bei populiarios vaikų grupės iš visos Lietuvos, kurie taip pat visus skatins savo pavyzdžiu gyventi ekologiškai. Renginį transliuos LTV.