Seime keturių partijų lyderiai antradienį pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo.

"Susitarimo tikslas - kaip galima greičiau suformuoti Seimo daugumą ir Vyriausybę", - žurnalistams po pasirašymo ceremonijos sakė socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Brazauskas.

Socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas pažymėjo, jog tikisi, kad būsima valdančioji koalicija bus tokia pat stabili, kaip ir dabartinė, valdanti šalį jau daugiau kaip trejus metus.

Pagal "Bendro darbo Lietuvai susitarimą" A.Brazauskas bus siūlomas ir į naujos Vyriausybės vadovus. A.Brazauskas žada jau kitos savaitės viduryje oficialiai pateikti prezidentui Valdui Adamkui kandidatūras į ministrus. Antradienį jis tai padarė neoficialiai.

Premjeras žurnalistams pripažino, jog prezidentą kai kurios pateiktos kandidatūros netenkina. Anksčiau sutarta, jog dabartinės valdančiosios daugumos partneriams socialdemokratams ir socialliberalams atiteks septyni, Darbo partijai - šeši ministrų portfeliai.

Iš jų vienas - žemės ūkio ministro - postas gali būti skirtas "valstiečiams". Tačiau A.Brazausko teigimu, iki šiol nėra susitarta kam atiteks 2-3 ministrų postai. BNS žiniomis, didžiausi ginčai vyksta dėl susisiekimo ministro posto.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas užims ūkio ministro postą. VNDPS lyderė K.Prunskienė tikisi užimti Seimo pirmininko pavaduotojos postą, tačiau A.Brazauskas antradienį pareiškė pirmą kartą apie tai girdįs.

K.Prunskienė teigė tikinti partnerių garbingumu, nors nelaikanti garantija jų parašų, padėtų ant susitarimo.

Partnerių nuomonės išsiskyrė dėl būsimos Vyriausybės programos patvirtinimo tempų. K.Prunskienė pareiškė, jog "iki galutinio varianto dar laukia nemažas darbas", o V.Uspakichas teigė, jog programa yra "jau beveik suderinta" ir gali būti parafuota trečiadienį.

Bendrą Vyriausybės programos projektą dar turės patvirtinti atitinkamos partijų institucijos.