Atsako psichologė Rūta Bubelienė:

Žmonių požiūris į sapnus iš tik­rųjų skiriasi. Vieni tikina, kad nieko nesapnuoja, tačiau iš tikrųjų neprisimena savo sapnų: tai lemia tam tikra, dažniausiai perdėm racionali, psichikos sankloda. Kiti sapnuoja, tačiau neteikia tam daug reikšmės, juolab kad jų sapnai būna padriki, blankūs, nespalvoti.

Moterys domisi sapnais labiau nei vyrai, mėgsta juos pasakoti ir paiso jų, nes tiki jų reikšmingumu. Jos pastebi, kad kai kurie sapnai būna išskirtiniai, ypatingi. Dar viename iš Kabalos tekstų rašoma, neva jei naktinis regėjimas ypač ryškus, tikroviškas, o pabudus prisimenamas iki smulkmenų, jis gali išsipildyti. Šiuolaikiniai psichologai, tyrinėjantys sap­nus, vardija tokius ypatingo sapno požymius:

– ilgai išliekantis, ryškus povaizdis;
– iškalbingų nevienareikšmių simbolių gausa;
– nuosekli istorija su pradžia ir pabaiga;
– pokalbiai su mirusiaisiais, vizitai į pragarą ar rojų;
– antgamtiniai pojūčiai sapne, pavyzdžiui: levitacija (skraidymas ar sklandymas), telepatija, telekinezė, išėjimas iš kūno, pasivertimas gyvūnais;
– stiprus jaudulys pabudus.

Pranašiški sapnai, matyt, priklauso ypatingųjų klasei. Mus ypač jaudina tie, kurie tarsi įspėja apie artimo žmogaus mirtį, bankrotą ar kokią nors kitą, nebūtinai asmeninę, bėdą. Tačiau kaip reaguoti gavus tokį įspėjimą? Kaip žinoti, ar šis ypatingas sap­nas yra pranašiškas?

Čia įžengiame į šešėlinę aiškiaregysčių zoną, kurią oficialusis mokslas ignoruoja. Tačiau kai kurie drąsuoliai vis dėlto bando ją suvokti, aiškiaregystes laikydami fenomenu, kurį verta moksliškai tyrinėti, nors į priekį slenka apgraibomis, aptikdami daugiau klausimų nei atsakymų.

Jie teigia, kad nuojautos ir aiškiaregystės susijusios su savotišku kai kurių žmonių psichikos jautrumu grėsmei bei dėmesiu ateičiai. Žinia, vieni iš mūsų gyvena praeitimi, kiti susirūpinę dabartimi, o trečiuosius labiau domina ateitis.

Vienas psichologijos profesorius, išanalizavęs šimtus išsipildžiusių sap­nų, nustatė, kad dauguma juose numatytų dalykų įvyksta artimiausią parą. 90 proc. jų vaizdinių yra labiau realistiniai nei simboliški, o daugumos turinys – perspėjimai apie ištiksiančią grėsmę ar net masines katastrofas. Tokie sapnai linkę kartotis kelias naktis iš eilės arba aplanko pernakt kelis kartus. Moterys juos regi dukart dažniau nei vyrai...

Štai, gerb. Stase, ir atsakymai. Migloti? Kitaip, matyt, čia ir negali būti. Tegaliu jus paguosti, kad pranašiškus sapnus matote dažniau nei jūsų vyras. Ir toliau dalykitės su juo mintimis apie sapnus.